دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بیت

No image
بیت

كلمات كليدي : بِیت، مسجع، مسمط ، مُصَرَّع، مفرد، مُلَمَّع، شاه بیت، شعر كلاسیك، عروض، قافیه، بیت الغز

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

در اصطلاح ادب کوچک‌ترین واحد شعر کلاسیک را گویند. هر بیت دارای دو نیمه (یا لَخت) است که به لحاظ وزن عروضی یکسان‌اند. هر کدام از این دو نیمه «مصراع» یا «مصرع» نامیده می‌شود. به واژگان هماهنگ پایانی مصراع دوم که بیت را به ابیات پیش و پس یا به مصراعِ اول پیوند می‌دهد، قافیه می‌گویند. چنانچه کلمه یا کلماتی بعد از قافیه تکرار شود، آن را ردیف می‌نامند.

از آنجا که برخی از صنایع بدیعی و مباحث عروضی به ساختار و شکل بیت مربوط می‌شد، قدما قسمت‌های مختلف بیت را نام‌گذاری کرده‌اند؛ بدین ترتیب که به نخستین کلمۀ مصراع اول، «صدر» و به آخرین کلمۀ آن «عروض» گفته‌اند؛ همچنین واژۀ آغازین مصراع دوم را «ابتدا» و واژۀ پایانی آن را «ضرب» یا «عجز» نامیده‌اند. قسمتهای میانی هر دو مصراع نیز «حشو» نام دارد. در آثار ادبی قدیم گاهی واژۀ بیت در معنای دو بیتی، شعر چهار مصراعی، رباعی ملحون و مطلق رباعی نیز به کار رفته است.

ترکیبات متداول:

بیت مسجع (مسمط یا چهارخانه)؛ بیتی است که شاعر در وسط هر دو مصراع و پایان مصراع اول، از سجع استفاده کند؛ مانند این بیت از مولوی:

آمـــده موج السـت، کشـــتی قـــالب بســـت

باز چو کشتی شکست، نوبت وصل و لقاست

بیت مُصَرَّع؛ بیتی است که در هر دو مصراع آن، قافیه رعایت شده باشد.

بیت مفرد؛ شعری که تنها در یک بیت سروده شده، و شاعر تمام مقصود خود را بدون نیاز به ابیات بیشتر در آن آورده باشد.

بیت مُلَمَّع؛ اصطلاحی است برای بیتی که از یک مصراع عربی و یک مصراع فارسی تشکیل شده باشد. مانند این بیت از حافظ:

الا یـــا ایها الســـــــاقی ادر کأســـاً و ناولــــها

که عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکل‌ها

شاه بیت؛ معمولاً به بهترین بیت قصیده یا غزل به لحاظ محتوا، بیت‌القصیده، بیت الغزل یا شاه‌بیت می‌گویند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

No image

برجسته‌سازی

No image

رباعی

No image

شعر نو (نیمایی)

No image

تخلص

Powered by TayaCMS