دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ساخت‌گرایی Structuralism

No image
ساخت‌گرایی Structuralism

كلمات كليدي : ساختارگرايي، ساخت، عناصر تشكيل دهنده، روابط اجتماعي، روساخت، زيرساخت

کلمه ساخت از کلمه لاتین (Structura) و از فعل (Struere) به معنی ساختن و بنا کردن گرفته شده است. اصطلاح ساختارگرایی به طور ساده به نظر گاهی در جامعه‌شناسی مربوط می‌شود که اساس آن متکی بر به تصور درآوردن ساختار اجتماعی و قائل بودن به این نظر است که "جامعه بر فرد سبقت دارد". ساختارگرایی در معنای اختصاصی‌تر در مورد نظریاتی به کار می‌رود که می‌گویند "مجموعه‌ای از ساختار‌های اجتماعی وجود دارند که خودشان قابل مشاهده نیستند ولی پدیده‌های اجتماعی قابل مشاهده‌ای به وجود می‌آورند".

استفاده از مفهوم ساخت در تاریخ اندیشه‌ جامعه‌شناسی به قرن 19 باز می‌گردد، در این قرن بسیاری از جامعه‌شناسان و مردم‌شناسان مفهوم ساخت را به انحاء مختلف استفاده می‌کردند. نخستین بار دورکیم از ساخت ریخت‌شناسی گروه صحبت کرد و مارکس نیز چندی بعد بحث روساخت(Shape Structure) و زیرساخت(Infra Structure) را مطرح نمود. در فرانسه نیز رادکلیف براون و مردم‌شناسان دیگری چون فرج، مورداک و افراد دیگری چون مرتون، شلر، لوی، پارسونز و اشتروس مفهوم ساخت را مورد استفاده قرار دادند. تا قبل از قرن 19 این کلمه به معنای معماری به کار می‌رفت؛ اما بعدا وارد علم کالبد‌شکافی و دستور زبان گردید. زیرا گمان می‌رفت ترکیب کلمات دارای ساخت است. در قرن ۱۹ اسپنسر این واژه را از زیست‌شناسی وام گرفت و در علوم انسانی به کار برد و بین اندام اجتماعی و اندام زیستی دو علم قیاس برقرار کرد. جریان دیگری که مؤثر بر این نظریه بود اندیشه‌های اشتروس بود. وی عقیده دارد که صور فرهنگی ‌بویژه اساطیر، آمیزه‌ای از تصویر خصوصیات متقابل، مانند ترش و شیرین و... به خود می‌گیرند. تحلیل اسطوره‌ها به صورت نمادین و توضیح آنها را باید در خصائص لایتغیر ساختار ذهن انسان جستجو کرد. برخی مارکسیستها نیز در تلاش خود برای توضیح پدیده‌های اجتماعی نوعی چارچوب ساختارگرایانه اختیار کرده‌اند.

تعاریف متعدد

با این حال تعاریف متعددی از ساخت‌گرایی صورت گرفته است که برخی از مشهورترین آنها عبارتند از:

هرگاه میان عناصر و اجزای یک مجموعه رابطه‌ای نسبتاً ثابت و پابرجا برقرار باشد به مفهوم ساختار می‌رسیم. بنابراین ساخت متشکل از 2 وجه است یکی عناصر تشکیل دهنده و دیگری روابط ثابتی که عناصر را با یکدیگر مرتبط می‌کند. راد کلیف براون معتقد است ساخت در شبکه روابط اجتماعی خلاصه می‌شود. اشتروس نیز معتقد است ساخت ترکیب خاص همبستگی اجزای یک مجموعه با هدف معین است. وی ساخت شیء را اعتباری و ذهنی می‌داند که دارای سه خصلت است:

1- نظامی است که دگرگونی هر جزء موجب دگرگونی اجزای دیگر می‌شود؛

2- هر ساختی می‌تواند به صورت نمونه‌های فراوان دیگری از نوع خود تجلی کند؛

3- ساخت، خاصیت پیش‌بینی دارد و می‌تواند تغییراتی را که در برخی عناصر ساخت پدید می‌آید و واکنشی که در کل ساخت ایجاد می‌شود را پیش‌بینی نماید.

امروزه آن نظام فکری و جهان‌بینی‌ای ساخت‌گرا خوانده می‌شود که در آن، هر واقعیت مادی در حد مجموعه‌ای از روابط و مناسبات شناخته می‌شود و عقل می‌تواند به شناخت فرمول آن از طریق تفکیک آنان از یکدیگر و تمییز دوگانگی‌ها، (با قبول این نکته که تمامی امر واقع ترکیبی است یعنی همه چیز ساخت است) دست یابد. لیکن ساخت یک پدیده خاص جز نتیجه یک فرآیند فعال عقل نیست که تنها نقش مشروع آن، قالب‌ریزی کردن است. ساخت‌گرایان جدید به نفی تاریخ و هر نوع ریشه تاریخی و ارزش‌ها می‌پردازند و از شیوه و فعالیت‌ ساخت‌گرایانه و حتی انسان ساختی نیز سخن به میان می‌آورند. گیدنز معتقد است ساخت‌گرایی، از مطالعه زبان سرچشمه گرفته و نشان داده است که در تحلیل، جنبه‌های معینی از رفتار انسان بیش از جنبه‌های دیگر اهمیت دارد. این نظریه از گیدنز برای بررسی ارتباطات و فرهنگ مفید است اما در مطالعه مسائل علمی‌تر زندگی اجتماعی کاربرد کمتری دارد.

نظریات و مواضع ساختارگرایانه معاصر همچنین به ضد «تاریخی بودن»، «غیر قابل اثبات و وارسی بودن» و به حساب نیاوردن فعالیت خلاقه آدمیان، متهم شده‌اند.

 

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS