دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آرتور پیگو Arthur Cecil Pigou

No image
آرتور پیگو Arthur Cecil Pigou

كلمات كليدي : پيگو، مارشال، مكتب كمبريج، بيكاري، اقتصاد رفاه، كينز

نویسنده : سعيد كريمي

آرتور پیگو در 18 نوامبر 1877 در شهر راید در جزیره ویت جنوب انگلستان متولد شد. وی فرزند یک افسر بازنشسته ارتش بود. او در جوانی بورس تحصیلی مدرسه مشهور هارو را به‌دست آورد و از همان جا برنده بورس تحصیلی کالج کبینگز در دانشگاه کمبریج شد. پیگو در سال 1901 بعد از انتشار پایان‌نامه خود به تدریس اقتصاد در دانشگاه کمبریج پرداخت؛ کاری که بدون وقفه تا جنگ جهانی دوم ادامه داشت. او در ابتدا به‌عنوان یک سخنران برجسته شناخته شد و اصرار او به دانشجویان که «هرچه بخواهید آلفرد مارشال گفته است»، در اشاعه اقتصاد مارشالی در سال‌های بین دو جنگ نقش عمده‌ای ایفا کرد. وی از سال 1927 به‌دلیل بیماری و ضعف قوای بدنی،‌ فعالیت‌های تدریس و تألیف را به‌شدت کم کرد و به‌تدریج از امور علمی دور شد و سرانجام در 7 دسامبر 1959 درگذشت.[1]

پیگو از اقتصاددانان مکتب کمبریج است. دانشگاه کمبریج، در پرتو تعالیم مارشال (که خود پایه‌گذار مکتب اقتصادی کمبریج است)، بزرگترین مرکز مطالعات اقتصادی کشورهای انگلیسی‌زبان شناخته شده بود. در این مرکز، اقتصاددانانی چون آرتور پیگو و جان مینیارد کینز (John Maynard Keynes: 1883-1946) تربیت شدند.[2]

پیگو به‌عنوان نظریه‌پرداز اقتصاد رفاه قدیم مشهور است. این امر به مقوله شکست بازار نیز ارتباط پیدا می‌کند که مورد علاقه شدید پیگو است.[3]

 

آثار پیگو[4]

1.      پایان‌نامه "رابرت براونینگ به‌عنوان یک معلم مذهبی"‌ که در سال 1901 به چاپ رسید.

2.   تعرفه‌های گمرکی؛ که در سال 1903 چاپ شد.

3.   صلح صنعتی؛ که در سال 1905 منتشر شد.

4.   حقوق گمرکی؛ که در سال 1906 نگاشته و به‌طبع رسید.

5.   ثروت و رفاه؛ در سال 1912 به چاپ رسید.

6.   بیکاری؛ که در سال 1914 منتشر شد.

7.   مقاله‌ای درباره ارزش پول؛ که در سال 1917 از وی باقی مانده است.

8.   کتاب مشهور او با نام اقتصاد رفاه؛ که در سال 1920 به طبع رسید.

9.   مقاله‌هایی در اقتصاد کاربردی؛ که در سال 1923 منتشر کرد.

10.  نوسانات صنعتی؛ که در  سال 1927 نشر پیدا کرد.

11.  مطالعه‌ای در مالیه عمومی؛ که در سال 1928 از وی به جا ماند.

12.  نظریه بیکاری؛ که در سال 1933 به چاپ رسید.

13.  اقتصاد وضعیت ایستا؛ که را در سال 1935 منتشر ساخت.

14.  سوسیالیسم در مقابل سرمایه‌داری؛ که در سال 1937 نشر یافت.

15.  اشتغال و تعادل؛ که در سال 1941 از خود بر جای گذاشت.

16.  درآمد، مقدمه‌ای در اقتصاد؛ چاپ شده در سال 1946.

17.  حجاب پول؛ که در سال 1949 از وی چاپ شده است.

18.  بازنگری نظریه عمومی کینز؛ که در جواب انتقادات کینز در سال 1950 مطرح ساخت.

19.  مقالاتی در اقتصاد؛ که در سال 1952 به چاپ رسید.

 

نظرات اقتصادی پیگو[5]

در قرن هجدهم، فیزیوکرات‌ها و کلاسیک‌ها معتقد بودند که اگر هرکس به‌دنبال نفع شخصی خود باشد، نظم طبیعی در جامعه حاکم خواهد شد و لذا برای رسیدن به رفاه کل، باید رفاه و آسایش افراد در بستر رقابت به‌وجود بیاید.

در رفاه مد نظر پیگو، مطلوبیت افراد باهم جمع بسته می‌شود و نسبت به مطلوبیّت افراد دیگر مقایسه صورت می‌پذیرد. براساس این مفهوم باید تولید و توزیع را به‌گونه‌ای شکل داد که حداکثر رضایت‌مندی و لذّت، نصیب همه افراد گردد. پیگو، دو معیار برای افزایش میزان رفاه اقتصادی به‌کار برده است:

1.   افزایش تولید خالص ملی بدون افزایش عوامل به‌کار رفته؛ در این معیار، تولید خالص ملّی باید به حداکثر برسد. وی در این زمینه دونوع هزینه و فایده (ارزش) را مطرح می‌سازد:

1)  ارزش خصوصی و شخصی؛ ارزش تولید نهایی خصوصی یک عامل تولید، مساوی است با حاصل‌ضرب تعداد تولید نهایی (یعنی سهم تولیدکننده خصوصی) در قیمت بازار آن عامل.

2)  ارزش عمومی؛ ارزش محصول نهایی اجتماعی یک واحد از عامل تولید، عبارت است از مجموع قیمت کالاها و خدمات اضافی آن (خواه این کالاها و خدمات به تولیدکنندگان تعلّق گیرد یا از طریق عوارض و آثار خارجی به دیگران برسد).

پیگو بیان کرد که چنان‌چه تولید نهایی خالص اجتماعی بر تولید نهایی خالص خصوصی برتری یابد و بیشتر شود، در این صورت باید عوامل به‌کار رفته را از طریق مساعدت و سوبسیدها توسعه و افزایش داد و در صورت عکس، باید با کمک مالیات، آن‌ها را محدود کرد. وی با در نظر گرفتن "اثرات خارجی"، نشان داد که افزایش رفاه اقتصادی از طریق آنها ممکن است و این همان چیزی است که تخصیص بهینه منابع تولید (در تولید نهایی خالص خصوصی در یک اقتصاد رقابتی)، انجام می‌دهد.

پیگو در مورد تولیدات همراه با پیآمد منفی، اضافه تولید نسبت به تولید کارآمد را عنوان می‌کند؛ که با داخلی نمودن پیآمد خارجی منفی برای رسیدن به سطح کارآیی تولید، کاهش می‌یابد. او در مواقعی که تولیدات، فایده‌ای خارجی ایجاد می‌کنند، سطح تولید را کمتر از تولید مطلوب پیش‌بینی می‌نماید؛ در اینجا سوبسید دولت می‌تواند افزایش تولید تا رسیدن به سطح تولید کارآمد را تضمین نماید. به‌همین جهت، مالیات، ابزار لازم برای تصحیح پیآمدهای خارجی تلقی می‌شود؛ تا هزینه‌های خارجی را داخلی نموده و در جهت تأمین کارآیی تولید در زمان حضور فایده خارجی، یارانه ارائه نماید. مقدار سوبسید، به تفاوت بین سطح تولید خصوصی و تولید مطلوب اجتماعی بستگی دارد. در اینجا پیگو به موارد سوبسید (یارانه) کامل اشاره می‌کند که دولت، کلیه‌ی هزینه‌های تولید و ارائه کالاها را بر عهده می‌گیرد.[6]

 

2.   تغییر توزیع درآمدهای ثروتمندان و طبقات دارا به سود طبقات ندار و فقیر؛ پیگو در این زمینه، توزیع برابر درآمدها و به‌همراه آن، قابلیت مقایسه سود و منفعت بین اشخاص را به‌شرط برابری توزیع کامل (شبیه تابع مطلوبیت) مطرح ساخت. وی اظهار داشت که در حالت احراز و استقرار تابع سود اکیداً محدب، وصول به حداکثر مطلوبیت‌ها از طریق توزیع برابر آنها، ‌حاصل می‌شود.[7]

 

بازتاب نظرات پیگو

کتاب نظریه بیکاری پیگو، به کینز امکان داد که از آن، به‌عنوان یک متن اقتصاد کلاسیک نمونه استفاده کند و اقتصاد کلاسیک را مردود بداند. پیگو که غیرمنصفانه زیر تازیانه‌های کینز قرار گرفته بود (در حالی‌که هفته‌ای یک‌بار با کینز صبحانه می‌خورد) در پایان عمر، متواضعانه اعتراف کرد که کینز تا حدود زیادی در رد نظریه اقتصاد کلاسیک محق بوده است.[8]

آنچه کینز از کتاب نظریه بیکاری پیگو استنباط کرده، همانی نیست که منظور نظر پیگو بوده است. به‌خصوص پیگو نگفته که تنها چهره "بحران بزرگ" دهه 1930، پایین آوردن دستمزدها بوده است. پیگو هم مثل کینز معتقد بود که دستمزدهای واقعی را عملاً نمی‌توان خیلی پایین آورد و نیز امور عمومی را چاره‌ای برای رفع بیکاری می‌دانست. بسیاری از آثار پیگو حاوی نکاتی است که بعدها در علم اقتصاد و به‌خصوص نظریه پولی مورد توجه قرار گرفت. برای نمونه، پیگو در کتاب بیکاری، مفهوم "ضریب متوازن" را مطرح کرده که کینز 23 سال بعد به او رشک برد. پیگو در مقاله‌ای تحت عنوان ارزش پول، در سال 1917مفهوم "اثر موازنه واقعی" را مطرح کرد؛ که اقتصاددان دیگری به‌نام پاتینکین (Don Patinkin: 1922-1995) در کتاب مشهور پول، بهره و قیمت‌ها که در سال 1956 تألیف کرد، به‌نام خود شرح و بسط داده است.[9]

مقاله

نویسنده سعيد كريمي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS