دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حقوق و مسئولیت های انسان

در زندگی روزمره شاید بارها با کلمات صغیر، بالغ و رشید برخورد کرده ایم اما شاید ندانیم...
حقوق و مسئولیت های انسان
حقوق و مسئولیت های انسان

در زندگی روزمره شاید بارها با کلمات صغیر، بالغ و رشید برخورد کرده ایم اما شاید ندانیم که هریک از این کلمات از نظر حقوقی چه معنا و مفهومی و چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند و شاید ندانیم انسان در هریک از مراحل فوق از نظر قانونی وظایف و تکالیف و مسئولیت‌های خاص همان دوران را دارد و لهذا آشنایی با این اصطلاحات برای ورود به جامعه ضروری به نظر می‌رسد.

تعریف صغیر

صغیر وضعیت کسی است که از نظر سن به رشد جسمی و فکری لازم برای زندگی اجتماعی نرسیده باشد و به عبارت دیگر صغیر کسی است که بالغ و رشید نشده است، اما صغیر در این مرحله دو دوره را پشت سر می‌گذارد؛ دوره‌ای که می‌تواند خوب و بد و زشت و زیبا را تا حدودی تشخیص دهد و دوره‌ای که نمی‌تواند چنین تشخیصی داشته باشد. به صغیری که به هیچ وجه قوه درک و فهم نداشته باشد صغیر غیرممیز می‌گویند که اعمال حس صغیری مانند مجنون (دیوانه) باطل است، زیرا نمی‌تواند مصلحت خود را در کلیه امور رعایت کند. اما صغیر ممیز می‌تواند تا حدودی مصالح خود را تشخیص دهد که چنین صغیری می‌تواند هبه، صلح (چون برایش هیچگونه تعهدی ایجاد نمی کند) قبول کند اما از انجام معامله ممنوع است، زیرا قادر نیست به تنهایی اموال خود را اداره کند.

در پاره‌ای از کشورها برای تشخیص صغیر ممیز از غیرممیز اماره و نشانه سن را قرار داده‌اند. اما در کشور ما تشخیص صغیر ممیز از غیرممیز با قاضی دادگاه می‌باشد. صغار اعم از ممیز و غیرممیز تحت ولایت پدر و جد پدری خود می‌باشند و به موجب ماده 1207 قانون مدنی از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع می‌باشند.

به موجب ماده 1207 قانون مدنی اشخاص ذیل محجور و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع می‌باشند. 1- صغار 2- اشخاص غیررشید 3- مجانین. همچنین طبق ماده 49 قانون مجازات اسلامی «اطفال در صورت ارتکاب جرم مبرا از مسئولیت کیفری هستند و تربیت آنان با نظر دادگاه به عهده سرپرست اطفال و عندالاقتضا کانون اصلاح و تربیت اطفال می‌باشد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS