دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

راهنمای خانواده در پیشگیری از انحرافات (1)

جامعه شناسان، کارکردهای گسترده ای را برای نهاد خانواده برمی شمرند که درمیان وظایف فوق، نقش پیشگیرانه خانواده ازانحرافات، مهمترین آن کارکردهاست. ایفای این نقش مهم از سوی والدین می­تواند در دو زمینه آموزشی و مدیریتی عملی گردد.
No image
راهنمای خانواده در پیشگیری از انحرافات (1)

خانواده از نظر اسلام جایگاهی بسیار مهم داشته و سنگ اول بنای حیات جامعه است. هرگونه پیشرفت و خوشبختی در ابعاد مختلف اجتماعی در سایه خانواده حاصل می‎شود. خانواده عامل ثبات و سازش اجتماعی نیز هست زیرا بسیاری از هنجارها و ناهنجاریهای جامعه مربوط به همین نهاد مقدس است. هرچه محیط خانواده سالم و امن باشد به همان اندازه در روحیه افراد و اعضای آن تاثیر مثبت گذاشته و این تاثیرات مطلوب به جامعه منتقل می‌شود.

محیط خانواده دانشگاهی است که در آن درس اخلاق و انسانیت داده شده و مرکز پایه گذاری شخصیت و تشکیل عادات، رفتار، معلومات و تجارب زندگی است و پدرو مادر نخستین معلم­های جامعه بوده که تعالیم خوب یا بد از آنان سرچشمه می گیرند.

بر همین اساس، همانگونه که می­بایست ریشه خوشبختی و هدایت صحیح انسان را در محیط خانواده جستجو کرد، منشاء هرگونه انحراف و نگون بختی را می توان در آن محیط یافت. از این رو شناخت آسیب­های خانواده و راههای پیشگیری از آن در بهسازی خانواده و جامعه تأثیر بسزایی دارد .

بدیهی است هرگونه سهل­انگاری یا غفلت در تربیت، هدایت، کنترل و نظارت اعضای خانواده ، علاوه بر عواقب دنیوی آن، شعله خشم و آتش الهی را برافروخته خواهد کرد.

مجموعه توصیه های قرآن واحادیث نسبت به وظایف تربیتی خانواده .................

مجموعه توصیه های قرآن واحادیث نسبت به وظایف تربیتی خانواده، بیانگر این است که تربیت اعتقادی، نظارت بر اندیشه­ها و رفتارها، پیشگیری ازانحرافات فکری، اجتماعی، اقتصادی و تلاش برای جلوگیری ازآسیب­ها وانحرافات جنسی، کنترل حلال وحرام زندگی، حساسیت نسبت به ناهنجارهای اخلاقی، ازمهمترین وظایف خانواده بوده که به عهده سرپرست خانواده است وهر گونه کوتاهی وسهل انگاری در این مسائل، موجب شکست در زندگی دنیا ودوزخی شدن خانواده می شود.

جامعه شناسان، کارکردهای گسترده ای را برای نهاد خانواده برمی شمرند که درمیان وظایف فوق، نقش پیشگیرانه خانواده ازانحرافات، مهمترین آن کارکردهاست. ایفای این نقش مهم از سوی والدین می­تواند در دو زمینه آموزشی و مدیریتی عملی گردد.

همچنین بدلیل اینکه در جامعه کنونی ابزارهای انحراف و شیوه­های آن در جامعه افزایش یافته است، زمینه های کجروی­ها و آسیب­های اعضای خانواده بیش از گذشته فراهم شده است و در نتیجه مسئولیت خانواده افزایش یافته است. سنگین بودن این وظیفه خطیر و سرنوشت ساز، والدین بویژه مادران را وامی دارد تا با صبر و حوصله بیشتر و با توکل بر پروردگار توانا، تلاش بیشتری در تربیت فرزندان خویش و نجات آنان از گردابهای فساد و انحراف برای ساختن جامعه­ای سالم و دیندار از خود نشان دهند. به یقین حمایت­های مادی و معنوی و قدردانی از این مادران از وظایف همگان محسوب می شود.

مجموعه مطالب فوق مولف را برآن داشت تا با استمداد از خدای مهربان، در این نوشتار به مطالعه مهمترین انحرافات و آسیب­های موجود در جامعه پرداخته و بر مبنای متون دینی، نقش خانواده و وظایف والدین در جلوگیری از آن انحرافات را مورد بررسی قرار داده و بیش از یکصد راهکار عملی وتوصیه پیشگیرانه را برای خانواده­ها ارائه نماید.

گفتار اول: انحرافات فکری

بر اساس آموزه­های همه ادیان الهی، فکر وعقیده درست و پاک، در ساختن شخصیت و پیشرفت و خوشبختنی انسانها بسیار موثر است، همچنانکه افکار و اندیشه های بد و ناپاک تاکنون تاثیرات عمیقی در تخریب شخصیت، عقب­ماندگی­ها، تیره­بختی­ها و نابودی انسانها داشته است زیرا هر انسانی آنگونه زندگی می کند که فکر می­کند.

عامل اصلی و محرک اساسی انسان به سوی خوشبختی و نگون­بختی، اندیشه­ها، افکار و عقاید آنهاست. همین تفکر وعقیده است که انسان را به کار و فعالیّت و فداکاری و ایثار وامی‌دارد و موجب حرکت و نهضت و شورش و قیام و استقامت و مقاومت و جهاد می‌گردد و جنگ یا صلح و ویرانی یا آبادی به وجود می‌آورد. برپا ساختن مسجد و بازکردن بتخانه محصول عقیده و باور انسان ا­ست. رسیدن به قله­های افتخار و سعادت و همچنین انحراف از مسیر اصلی انسانیت و غرق شدن در باتلاق گمراهی و جرم و جنایت و فساد بدنبال دستاوردهای فکری و برداشتها و عقاید او ایجاد می گردد. بدیهی است هر نوع وابستگی و بردگی ریشه در وابستگی­های فکری و فرهنگی خواهد داشت.

  • گربود اندیشه ات گل گلشنیور بود خاری تو هیمه گلخنی

پرهیز از انحراف عقیدتی

در متون دینی اسلام، برای حفظ انسان‌ها ازانحراف عقیدتی و فساد فکری، هشدارهای مهمّی بیان شده تا اینکه دزدان عقاید، نتوانند به این سرمایهٔ نفیس و بی‌بدیل انسان، دستبرد زنند و از انحراف مرزهای فکری و عقیدتیِ مسلمین جلوگیری شود. قرآن کریم از پیروان خود خواسته است:

« ... إذا رأیت الّذینَ یخوضونَ فِی آیاتِنا فَأعرِض عَنهم ...»

[انعام/68 ] هرگاه دیدی گروه ها و افرادی به خرده گیری و طعن زدن در آیات ما مشغول هستند، از آنان دوری گزین ... .

در آیه دیگری به مسلمانان دستور داده است: «إذا سمعتم آیات الله یُکفر بها و یِستهزَیءُ بها فلا تقعدوا معهُم حَتّی یخوضوا فی حدیثٍ غیره إنّکم إذا مثلُهُم»[نساء/140]

هرگاه آیات خدا را شنیدید که بدان کفر می ورزند و تمسخر می کنند، پس با آنان همنشین نشوید تا وارد صحبتی دیگر شوند.

از این رو برهرمسلمانی از جمله والدین واعضای خانواده که اولین کانون تربیت اعتقادی جامعه بوده و درخط مقدم دفاع ازعقاید و افکار خانواده خویش قراردارند، واجب است برای مطابق بودنِ باو­رهای آنان با تعالیم وارشادات قرآن مجید و تعالیم و سیرهٔ پیغمبر اکرم و صیانت ازاندیشه توحیدی خانواده و پیشگیری ازانحرافات اعتقادی آنها به فعالیت آموزشی و نظارتی پرداخته و وظیفه خود را دراین باره به نحو احسن انجام دهد.

خداوند در قرآن اجرای این مهم را وظیفه مسئول خانواده دانسته و می­فرماید:

« ای کسانیکه به خدا ایمان آورده اید خود و خانواده خویش را از آتش نگاهدارید. چنان آتشی که مردم و سنگ خارا آتش افروز اوست و بر آن دوزخ فرشتگانی بسیار سخت دل مأمورند که هرگز نافرمانی خدا را نخواهندکرد و آنچه به آنها حکم شود انجام دهند. »

این آیه اشاره دارد به این که بر هر مسلمانی واجب است که با آموزش واجبات و صبردرطاعت خدا و نهی کردن از کارهای زشت و تشویق بر کارهای خوب، خود و خانواده خویش را از آتش دوزخ برهاند.

یکی ازشیوه­های جلوگیری ازانحرافات و آسیب­ها درسیره اهل­بیت(ع) پرورش و تقویت اندیشه دینی و واداشتن انسانها به تفکردرمسائل زندگی است.

بدیهی است که هدایت افکارو اندیشه اعضای خانواده و پاسخ قانع کننده به پرسشها­ی آنان، نه تنها تکلیفی برای والدین ومربیان جامعه است بلکه اصلی­ترین راه پیشگیری ازآسیب­های مختلف جوانان شمرده شده است.

استاد شهید مرتضی مطهری رمز انحرافات نسل جوان را درعدم پاسخگویی منطقی به نیازهای او دانسته و می­نویسد: ریشه بیشتر انحرافات دینی و اخلاقی نسل جوان را در لابه­لای افکار وعقاید آنان باید جُست، فکر این نسل از نظر مذهبی چنان که باید راهنمایی نشده است و از این نظر فوق العاده نیازمند است.

انحراف در مبدا و معاد

از مهمترین گناهان اعتقادی، شک و تردید در مسائل مربوط به شناخت خدا و صفات او و نیز نفی یا شک در مباحث مربوط به قیامت و معاد است. این دسته از گناهان، ریشه و منشاء تمامی جرائم و گناهان دیگر بحساب می­آید. ایمان به این اصل قطعی که « جهان در محضر خداست» و « بازگشت همگان بسوی اوست» تاثیر شگرفی در رفتارهای خداپرستان خواهد داشت.

والدین می­بایست از طریق مطالعه کتابهای دینی، نظرات اندیشمندان مذهبی را برای اعضای خانواده تشریح کنند تا هرگونه ابهام یا شبهات شرک­آلود زدوده شود. والدین همواره این را بیاد داشته باشند که پیامبر خدا فرمودند:

«گناهان بزرگ نه تاست و بزرگترین آنها شرک ورزیدن به خداى عزوجل است» زیرا شرک به عنوان یک گناه کبیره، خمیرمایه انواع انحراف­ها و در واقع آتش سوزانی در این دنیا و هم در آخرت است، لذا اسلام اجازه نمی­دهد که مسلمانان، خود یا فرزندانشان را در این آتش بیفکنند.

وظایف پیشگیرانه والدین

والدین باید توجه داشته باشند که دامهای اعتقادی و فکری خطرناکی درکمین اعضای خانواده و فرزندان می­باشد ورهانیدن آنان ازاین دامهای ویرانگر جز با تلاش مستمر و تدبیر مناسب امکان پذیر نخواهد بود.

صحبت های دوستانه درجمع خانواده و آگاه سازی آنان، حضور والدین به همراه فرزندان خویش در مجالس و محافل دینی، استفاده از سی­دی­ها و نرم­افزارهای کامپیوتری در این موضوعات، مراجعه به سایتهای اینترنت و دریافت اطلاعات مناسب در این باره مناسب خواهد بود.

البته دیدگاهها و برخوردهای فکری والدین با این قبیل موضوعات و موضعگیری و گفتارهای قضاوت­گونه آنان نسبت به مسائل زندگی در مقابل فرزندان، نوعی آموزش غیرمستقیم فرزندان درمسائل اعتقادی خواهد بود.

نظارت بر فرزندان در خواندن برخی کتابها و نشریات یا استفاده از اینترنت در موضوعات فکری و اعتقادی و مواجه شدن با اینگونه سم­های ویرانگر فکری به منظور حفظ سلامت خانواده از ضروریات اولیه تربیت فرزندان است. توصیه و تشویق فرزندان به مطالعه کتابهای سودمند، برحذرداشتن آنها ازارتباط با برخی افراد ناشناخته، جلوگیری از شرکت در برخی جلسات مخفیانه و خصوصی، ارتباط دادن مستمر فرزندان با مساجد و مراکز دینی در تامین این اهداف مفید خواهد بود.

شناخت فرقه های قدیم و جدید ضد الهی ( بهائیت ، شیطان پرستی، ...) و اطلاع رسانی دقیق آن و آگاه سازی همه اعضای خانواده بویژه فرزندان از وظایف والدین محسوب می شود.

خانواده به عنوان اولین مرکز تربیت دینی جامعه، در آگاهی بخشی، آموزش، تقویت و گستردگی این تعالیم، وظیفه­ای انکارناپذیر دارد. پدران و مادران مسلمان با رفتارهای معادگرایانه خویش و با صحبت­های دوستانه و دلسوزانه خود، می­توانند عامل انتقال این میراث گرانبهای دینی به نسل جدید باشند. شرکت درمراکزو جلسات دینی، حضور در مساجد و تکایا، ارائه کتاب و بیان شنیده­ها و دیده­ها و خاطرات خود در این موضوع با هدف ایجاد حس پاسخگویی و در نظر داشتن عواقب دنیوی و اخروی همه کارهای معروف و منکر می­تواند برخی ازراههای پیشگیری ازانحرافات بشمار آید.

تهیه نرم افزارهای کامپیوتری و سی دی­های مربوط به قیامت و معاد و استفاده از آن در محیط و جمع خانواده بویژه در جمع جوانان و نوجوانان در رسیدن جهت روشن کردن افکار اعضای خانواده مناسب خواهد بود.

بر اساس دستورات تربیتی اسلام، حضور در آرامگاههای عمومی و قبرستان­ها و زیارت اهل قبور و قرائت فاتحه برای درگذشتگان، می­تواند تاثیرات مناسبی در اندیشه و سپس رفتارهای انسانها داشته باشد. بیان ماجراها و داستانهای واقعی از افراد نیکوکار و برجسته­ای که پس از گذشت قرن­ها از مرگشان، دارای جنازه­ای سالم در قبر بوده و بصورت اتفاقی برای بازماندگان آشکار شده است و ذکر دلایل معنوی آن بسیار مفید خواهد بود.

بی­شک بکارگیری تدابیر انگیزشی برای فراگیری فرزندان از قبیل جوایز و هدیه و تشویق در رسیدن به آن اهداف مقدس، یاریگر والدین است.

خانواده­های گرامی بویژه والدین محترم به این حکم الهی توجه خواهند داشت که خداوند عزوجل فرمودند: «اِنِ السمع و البصر و الفواد کل ذلک کان عنه مسئولا»(الاسراء/ 36)

همانا گوش و چشم و قلب انسانها در مقابل فعالیتهای خود پاسخگو خواهند بود.

بنابراین، شنیدن، دیدن و دل­سپردن به هرسخن و صحنه و اندیشه­ای نیازمند اجازه الهی بوده و در قیامت ازآن سوال خواهد شد و انسان در مقابل شنیده­ها و گفته­ها و باورهای خود باید پاسخ قانع کننده­ای در مقابل خداوند بزرگ داشته باشد. از این رو توجه و استقبال از سخنان و افکار باطل موجبات عذاب الهی را در پی دارد.

منبع:پژوهه تبلیغ

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS