دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سرمايه های از دست رفته

از نظر قرآن هر انساني داراي فرصت بي مانندي است که از آن به عمر تعبير مي شود.
سرمايه های از دست رفته
سرمايه های از دست رفته

از نظر قرآن هر انساني داراي فرصت بي مانندي است که از آن به عمر تعبير مي شود. براي هر انساني همه امکانات و فرصت ها براي بهره گيري از آنها در مدت عمر کوتاه زندگي در زمين فراهم شده است؛ اما بسياري از مردم از اين فرصت ها و امکانات به درستي استفاده نمی‌کنند لذا در يک اصل کلي مي فرمايد: وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ؛ سوگند به عصر و واپسين زمان فشرده و کوتاه زندگي در دنيا که واقعاً انسان دستخوش زيان و از دست دادن اصل سرمايه است. (عصر، آيات 1 و 2)

بر اساس آيه 3 همين سوره عصر تنها کساني از زيان اصل سرمايه هاي وجودي و امکانات و فرصت ها در امان هستند که چهار عمل اصلي ايمان و عمل صالح و توصيه به حق و صبر را نسبت به خود و ديگران داشته باشند.

از نظر قرآن، کساني که اين گونه عمل نمي کنند، همه سرمايه هاي پاک و طيب خود را در زندگي کوتاه دنيا از دست داده و در آخرت، تهيدست وارد صحنه قيامت مي شوند: اَذْهَبْتُمْ طَيِّبَاتِکُمْ فِي حَيَاتِکُمُ الدُّنْيَا؛ طيبات خودتان را در زندگي دنيايتان از دست داده ايد.(احقاف، آيه 20) بنابراين، چون تهي شده اند، بي وزن هستند و در روي ترازو وزني ندارند: وَمَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَاُولَئِکَ الَّذِينَ خَسِرُوا اَنْفُسَهُمْ فِي جَهَنَّمَ خَالِدُونَ؛ و کساني که کفه ميزانشان سبک باشد آنان سرمايه خويشتن را از دست داده و زيان زده هستند و هميشه در جهنم مي مانند.(مؤمنون، آيه 103؛ اعراف، آيه 9؛ قارعه، آيه 8) پس اينان ديگر نيازمند به توزين نيستند: اُولَئِکَ الَّذِينَ کَفَرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهِ فَحَبِطَتْ اَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقِيمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةً وَزْنًا؛ آري آنان کساني اند که کفر ورزيدند و آيات پروردگارشان و لقاي او را انکار کردند؛ در نتيجه اعمالشان تباه گرديد و روز قيامت براي آنها وزن اقامه نمي شود و توزين نمي شوند.(کهف، آيه 105)

البته اگر براي آنان وزني باشد، براي بررسي ميزان درکات است تا معلوم شود در کدامين درجه از درجات قرار مي گيرند و مستحق سکونت در کدام يک از دوزخ هاي هفتگانه هستند؛ زيرا خدا براي هر چيزي ميزان خاص خودش را دارد؛ از همين رو در آيات قرآن از موازين جمع ميزان سخن به ميان آمده است تا سهم هر کسي از درجات و درکات به درستي معلوم شود: و ترازوهاي عدالت را در روز رستاخيز مي نهيم. پس هيچ کس در چيزي ستم نمي بيند و اگر عمل ، هموزن دانه خردلي باشد، آن را مي آوريم؛ و کافي است که ما حسابرس باشيم. (انبياء، آيه 47)

اين دقت در بررسي و توزين اعمال براي آن است که در روز قيامت حق با تماميت خود ظهور مي کند و اقتضاي حق آن است که چيزي را از درکات و درجات فرونگذارد: وَ الْوَزْنُ يَوْمَئِذٍ الْحَقُّ؛ وزن در آن روز همان حق است.(اعراف/ 8)

روزنامه كيهان، شماره 21802 به تاريخ 5/10/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نقش منافقان در جامعه اسلامی، نقشی بسیار مخرب و زیانبار است. حساسیت قرآن به این دسته از شهروندان به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌توان به صرف شهروندی با همه افراد جامعه یکسان برخورد کرد و حقوق یکسانی را برای همگان به طور مطلق قائل شد؛ بلکه می‌بایست ملاحظاتی در نحوه تعامل با دسته‌هایی از افراد جامعه اعمال کرد.
مجالست با بدان در فضای مجازی

مجالست با بدان در فضای مجازی

فضاي مجازي هرچند که به نظر مي رسد که مجاز باشد و حقيقت نيست، ولي اگر دقت شود معلوم مي شود که حقيقت است نه مجاز؛ زيرا فضايي که امروز از آن به مجازي ياد مي شود، جلوه اي از دنياي حقيقي و واقعي است.
نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

حجت‌الاسلام ناصر رفیعی نکات و مصادیق برجسته‌ای از بُعد ولایتمداری و جایگاه علمی حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)بیان کرده است که در ذیل می‌آید.
نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت ميان دو واژه «آزادي» و «عدالت» و شيوه اعمال توازن بين اين دو مفهوم همواره از بحث‌هاي مناقشه برانگيز در ميان انديشمندان سياسي طول تاريخ بوده است.
قرآن و جریان نفوذ

قرآن و جریان نفوذ

نفوذ به معنای رخنه است.

پر بازدیدترین ها

انسان‌های بی‌چشم و رو

انسان‌های بی‌چشم و رو

گربه تا زمانی که گرسنه است، دور و بر صاحبش می‌گردد‌، به چشم و دست او می‌نگرد و میومیوکنان خواهان لقمه‌ای است؛
No image

ویژگی های انسان های پاک سیرت

متن سخنرانی ویژگی های انسان های پاک سیرت در موضوع ویژگی های ایمان و مؤمن در این بخش قرار دارد.
No image

نعمت هاي مادي

Powered by TayaCMS