دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فضيلت روزه داری در هوای گرم

No image
فضيلت روزه داری در هوای گرم

برگرفته از: فارس

چندين سال، ماه مبارک رمضان در تابستان قرار مي گيرد و به خاطر شدت گرما در بسياري از شهرهاي ايران و ساير کشورها روزه گرفتن سخت مي شود و احتياج به اراده قوي و همت بالايي دارد.

آنچه در ادامه مي آيد توصيه هايي است که مي تواند به روزه داران در بهره وري معنوي از اين ماه عزيز کمک کند.

آمرزش گناهان امام صادق(ع) مي فرمايند:

«مَنْ صَامَ لِلَّهِ عَزَّوَجَلَّ يَوْماً فِي شِدَّةِ الْحَرِّ فَاصَابَهُ ظَمَاٌ وَکَّلَ اللَّهُ بِهِ الْفَ مَلَکٍ يَمْسَحُونَ وَجْهَهُ وَ يُبَشِّرُونَهُ حَتَّي إِذَا افْطَرَ قَالَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ لَهُ مَا اطْيَبَ رِيحَکَ وَ رَوْحَکَ مَلَائِکَتِي اشْهَدُوا انِّي قَدْ غَفَرْتُ لَه‌»؛ (الکافي، ج ۴ ص ۶۴ ح ۸; بحار الانوار ج ۹۳ ص ۲۴۷)

هر کس که در روز گرم (تابستان) براي رضاي خدا روزه بگيرد و دچار تشنگي شود، خداوند بزرگ هزار فرشته را مي گمارد تا چهره او را نوازش دهند و او را (به سعادت دنيا و آخرت) بشارت دهند. هنگامي که روزه دار افطار کرد خداوند بزرگ خطاب به او مي فرمايد: چقدر بوي خوبي مي دهي و چه روح و نفس پاکي داري، بعد مي فرمايد: فرشتگان من شاهد باشيد که من او را بخشيدم.

بيان چند مطلب ضروري به نظر مي رسد:

1.امتحان خداوند

روزه گرفتن در چنين هوايي يک امتحان الهي است که بايد سعي کنيم از اين امتحان نزد خداوند و پيامبر اکرم (ص) سرفراز بيرون آئيم.

  1. امداد الهی

به تجربه ثابت شده، وقتي انسان با ايمان و اراده قوي و براي عمل به فرمان الهي در هواي گرم تابستان روزه مي گيرد، روزهاي اول سخت و گاهي به نظر انسان طاقت فرسا است، اما بعداز دو الي سه روز خداوند و فرشتگان الهي کمک مي کنند و روزه دار به راحتي تمام ماه را روزه مي گيرد.

3.نشانه ايمان راسخ

روزه گرفتن در هواي گرم نشانه مطيع خداوند و رسول خدا و ائمه اطهار (ع) بودن، علامت ايمان راسخ و اراده اي قوي است. حکايت از دلي سرشار از عشق به اسلام و خداوند دارد و حاکي از تسلط روزه دار بر هواهاي نفساني و شهوات است و روزه خواري ضد همه اين ارزش ها و مقدسات است.

4.ابراز همدردي

در اين ماه در حالي که اکثر مردم حتي نوجوانان روزه اند، حفظ احترام ماه خداوند و عدم تظاهر به روزه خواري، نشانه همدردي با لب تشنگان است و انسانيت شخص را مي رساند.

5.«سختي شغل» مجوز خوردن روزه نيست

سختي شغل و کار، دليل بر روزه خواري نيست. چنين افرادي مي توانند با کار کمتر، تغيير ساعات کار، خوردن غذاي مقوي و ... روزه خود را بگيرند و اگر با اعتقاد راسخ با خداوند معامله کردند، حضرت حق تعالي که همه چيز به دست اوست جبران مسائل مالي و اقتصادي را خواهد کرد و اين وعده اي است که خداوند بارها در قرآن کريم از جمله سوره طلاق آيه 3 داده است که:«اگر کسي به سوي تقوا و پاکدامني رفت، من مشکلاتش را حل مي کنم، اگر کسي تقوا داشت (و به احکام الهي اهميت داد و به شعائر الهي مثل نماز و روزه و بقيه دستورات الهي اهميت داد و به شعائر الهي مثل نماز و روزه و بقيه دستورات خداوند عمل کرد) من از راه هايي که براي بشر قابل حساب و کتاب نيست رزق و روزي اش را مي رسانم و کار او را حل و فصل مي کنم».

  1. روزه نوجوانان و افراد مسن

کساني که تازه به سن تکليف رسيده اند، والدين لازم است با غذاي مقوي و استراحت بيشتر، آنان را در روزه گرفتن مساعدت کنند و افرادي که از سن بالابرخوردارند به طوري که روزه گرفتن طبق نظر خودشان و يا نظر پزشک متعهد برايشان ضرر قابل توجه دارد، روزه بر اينها واجب نيست.

* عواقب روزه خواری

اگر کسي با وجود دستور خداوند حکيم و قرآن کريم و دستور پيامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) و فتاواي مراجع تقليد و تذکر مردم و نيروي انتظامي و آن همه ثوابي که براي روزه ذکر شد، به خاطر ضعف ايمان، اراده سست، غلبه هوي و هوس و شهوات بر ايمان، ناديده گرفتن فطرت انساني و وجدان و انصاف، همه مقدسات را زير پا گذاشت و علني روزه خورد و اين حماقت را نوعي شجاعت تلقي کرد و کفاره هم نداد و پايبندي به هيچکدام از اصول و ارزش هاي الهي نداشت، در مورد چنين افرادي، قرآن کريم مي فرمايد:

«فَينتَقِمُ اللّهُ مِنْهُ وَاللّهُ عَزِيزٌ ذُو انْتِقَامٍ»؛ (مائده/95)خداوند از چنين فردي انتقام مي گيرد، زيرا او توانا و داراي قدرت انتقام است.

«... وَ مَنْ عادَ فَاُولئِکَ اصْحابُ النّارِ هُمْ فيها خالِدُونَ»(بقره، آيه 275 ) کساني که بعد از اين همه استدلال و موعظه توجه نکنند و احکام الهي را ناديده بگيرند) و مرتکب حرام و گناه شوند، اهل آتش خواهند بود و در آنجا هميشه باقي خواهند بود.

امام صادق (ع) فرمود:«من افطر يوماً من شهر رمضان خرج روح الايمان منه»(من لايحضره الفقيه ج 2، ص 118، ح 1892 - ثواب الاعمال و عقاب الاعمال ص 236)

کسي که يک روزه ماه مبارک رمضان را (بدون عذر شرعي) بخورد، روح ايمان از او جدا مي شود.

کيفيت انتقام خداوند از روزه خواران

بزرگ ترين انتقام الهي آن است که خداوند چنين افرادي را به حال خودشان رها مي سازد و به محض بي توجهي حضرت حق تعالي، شيطان بر تمام شئون زندگي آنها مسلط مي شود و اينها مطيع بدون چون و چراي ابليس خواهند بود، در چنين حالتي آنها نه تنها بويي از معنويت و انس با خداوند نمي برند، بلکه تمام هم و غمشان در زندگي، خورد و خوراک و شهوتراني خواهد بود.

همانطوري که حيوانات روي دو موضوع فکر مي کنند و تمام تلاششان شکم و شهوت است، چنين افرادي تمام تلاش خود را حول محور شکم و شهوت به کار مي برند. اين گونه اشخاص اگر از خواب غفلت بيدار نشوند و توبه نکنند، در دنيا حيوان گونه و بدتر از آن زندگي خواهند کرد و در روز قيامت هم به صورت حيوان محشور خواهند شد.

نه اينکه خداوند در آن روز آنها را حيوان مي گرداند، بلکه اين اشخاص واقعاً و در حقيقت و باطن حيوان بودند، ولي خداوند چون ستارالعيوب است، از باب لطف و رحمت به آنها فرصت توبه و بازگشت داد و باطن آنها را آشکار نکرد. اما در روز قيامت چون روز آشکار شدن باطن و حقايق انسان ها است، خداوند حقيقت آنها را آشکار مي کند و البته سگ، خوک، ميمون و بقيه حيوانات از حيوان بودن و شکل خاص خودشان نه تنها ناراحت نيستند، بلکه لذت هم مي برند، ولي اين گونه اشخاص از اين زجر مي کشند که همه مي دانند فلان شخص در دنيا بوده و امروز به صورت حيوان محشور شده است.

به چنين افرادي خطاب مي شود: اي کسي که به صورت حيوان محشور شده اي، تو در دنيا هم حيوان بودي، تو در دنيا هم بويي از انسانيت نبردي تا امروز به صورت انسان محشور شوي، امروز که روز قيامت است، روزي است که حقايق آشکار مي شود و باطن و حقيقت تو که همان روحيه و خوي حيواني بود هويدا شده است.

حتي به او خطاب مي شود که تو بدتر از حيواني، زيرا حيوانات اگر فقط به فکر شکم و شهوت بودند، ديگر اهل فريب و شيطنت نبودند، اما تو با عقل و شعورت به ديگران ظلم کردي و با فکرت آنها را فريب دادي، تو در حالي که هزاران نفر از همنوعانت خود در کوچه و خيابان تشنه و گرسنه بودند، جلوي همه آنها به قرآن و اسلام دهن کجي کردي و روزه خواري نمودي.

روزنامه كيهان، شماره 21095 به تاريخ 9/4/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نقش منافقان در جامعه اسلامی، نقشی بسیار مخرب و زیانبار است. حساسیت قرآن به این دسته از شهروندان به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌توان به صرف شهروندی با همه افراد جامعه یکسان برخورد کرد و حقوق یکسانی را برای همگان به طور مطلق قائل شد؛ بلکه می‌بایست ملاحظاتی در نحوه تعامل با دسته‌هایی از افراد جامعه اعمال کرد.
مجالست با بدان در فضای مجازی

مجالست با بدان در فضای مجازی

فضاي مجازي هرچند که به نظر مي رسد که مجاز باشد و حقيقت نيست، ولي اگر دقت شود معلوم مي شود که حقيقت است نه مجاز؛ زيرا فضايي که امروز از آن به مجازي ياد مي شود، جلوه اي از دنياي حقيقي و واقعي است.
نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

حجت‌الاسلام ناصر رفیعی نکات و مصادیق برجسته‌ای از بُعد ولایتمداری و جایگاه علمی حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)بیان کرده است که در ذیل می‌آید.
نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت ميان دو واژه «آزادي» و «عدالت» و شيوه اعمال توازن بين اين دو مفهوم همواره از بحث‌هاي مناقشه برانگيز در ميان انديشمندان سياسي طول تاريخ بوده است.
قرآن و جریان نفوذ

قرآن و جریان نفوذ

نفوذ به معنای رخنه است.

پر بازدیدترین ها

انسان‌های بی‌چشم و رو

انسان‌های بی‌چشم و رو

گربه تا زمانی که گرسنه است، دور و بر صاحبش می‌گردد‌، به چشم و دست او می‌نگرد و میومیوکنان خواهان لقمه‌ای است؛
No image

ویژگی های انسان های پاک سیرت

متن سخنرانی ویژگی های انسان های پاک سیرت در موضوع ویژگی های ایمان و مؤمن در این بخش قرار دارد.
No image

نعمت هاي مادي

Powered by TayaCMS