دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کینه توزی

با نیکى، بدى را دفع کن، تا دشمنان سرسخت همچون دوستان، گرم و صمیمى شوند.
کینه توزی
کینه توزی

این آیه از قرآن« ادْفَعْ بِالَّتى‌ هِىَ احْسَنُ فَاذَا الَّذِى بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَداوَةٌ کَانَّهُ وَلِىُّ حَمیْمٌ »[1]طریقه بسیار مؤثّر و مهمّى را براى پایان دادن به کینه‌توزیها و عداوتها، ارائه مى‌دهد و نقش اخلاق را در برچیدن نفرتها و کینه‌ها روشن مى‌سازد، مى‌فرماید: «با نیکى، بدى را دفع کن، تا دشمنان سرسخت همچون دوستان، گرم و صمیمى شوند.»

سپس مى‌افزاید: این کار کار همه کس نیست، و این بزرگوارى وسعه صدر، از هر کس‌ برنمى‌آید، «تنها کسانى به این مرحله مى‌رسند که داراى صبر و استقامتند، و تنها کسانى به این فضیلت اخلاقى نائل مى‌شوند، که بهره عظیمى از ایمان و تقوا دارند!» « وَمایُلَقَّها الَّا الَّذینَ صَبَرُوا وَمایُلَقَّها الَّا ذُوحَظٍّ عَظیْمٍ »[2]

همیشه یکى از مشکلات بزرگ جوامع بشرى، انباشته شدن کینه‌ها و نفرتها بوده که وقتى به اوج خود برسد، آتش جنگها از آن زبانه مى‌کشد و همه چیز را در کام خود فرو مى‌برد و خاکستر مى‌کند.

حال اگر با روش بالا (دفع بدى با نیکى) با آن برخورد شود، کینه‌ها، همچون برف در تابستان، بزودى ذوب مى‌شود و از میان مى‌رود، و جوامع بشرى را از خطر بسیارى از جنگها مصون مى‌دارد، از جنایات مى‌کاهد و راه را براى همکارى عمومى هموار مى‌سازد.

ولى همان گونه که قرآن مى‌گوید، این کار کار همه کس نیست و بهره عظیمى از ایمان و تقوا و تربیت اخلاقى لازم دارد.

بدیهى است اگر خشونت با خشونت پاسخ گفته شود، و سیّئه با سیّئه دفع گردد، خشونتها به صورت تصاعدى بالا مى‌گیرد، و روز به روز دامنه آن گسترده‌تر مى‌شود و مایه بدبختیهاى عظیمى در سطح جامعه بشرى مى‌گردد!

    پی نوشت:
  • [1] .سوره فصلت آیه 34
  • [2] .سوره فصلت آیه 35

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

انسان به طور طبیعی گرایش به کمال و امور کمالی دارد و لذا عشق به زیبایی‌ها و بیزاری از کاستی‌ها و زشتی‌ها در وجود انسان نهادینه شده است.
علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

پرسش: بر اساس آموزه‌های وحیانی چگونه علم آموزی موجبات از بین رفتن فقر و تنگدستی را فراهم آورده و مستوجب تضمین رزق و روزی انسان می‌گردد؟ لطفاً به نحو اجمال پاسخ دهید.
بخل و آثار زیانبار آن

بخل و آثار زیانبار آن

برخی از رفتارهای اجتماعی بیانگر بینش و نگرش افراد است.
انسان از خاک تا افلاک

انسان از خاک تا افلاک

انسان موجودی مرکب است ولی آنچه هویت انسانی را معنا می‌بخشد، بخش معنوی و روحانی اوست که جایگاه خلافت الهی را به همین سبب کسب کرده است؛ زیرا خداوند پس از آنکه در کالبد خاکی انسان روح خویش را دمید و همه صفات خویش را در انسان با تعلیم اسمایی به ودیعت گذاشت، آنگاه بود که فرمان سجده را صادر کرد و از همه ما سوی الله خواست تا بر انسان سجده کنند.
بی احترامی به بهانه رفاقت!

بی احترامی به بهانه رفاقت!

با توجه به اینکه انسان موجودی اجتماعی است و برای ارائه حیات خویش نیاز به ارتباطات در جامعه دارد.

پر بازدیدترین ها

No image

اشعار ناقوسیه

حضرت موسی و شب قدر

حضرت موسی و شب قدر

خداوندا! مى‌خواهم به تو نزدیک شوم، فرمود: قرب من از آن کسى است که شب قدر بیدار شود.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS