دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تحصیل دانش و تعلیم آن

«آن که فقیهی را گرامی بدارد، خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او راضی است و هر که فقیهی را اهانت کند و سبکش شمارد خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او خشمگین است»
تحصیل دانش و تعلیم آن
تحصیل دانش و تعلیم آن

موضوع: تحصیل دانش و تعلیم آن

نگارنده: علامه حلّی

مخاطب: فرزند معظم له، محمد فخرالمحققین

بر تو باد به «بزرگ داشتن فقهاء و احترام علما» در این باره رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) فرمود:

«آن که فقیهی را گرامی بدارد، خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او راضی است و هر که فقیهی را اهانت کند و سبکش شمارد خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او خشمگین است».

نگاه به چهره عالم و در خانه او نشست و برخاست با او، عبادت شمرده شده است. و بر تو باد ژرف اندیشی و تفقه در دین و تلاش در جهت افزودن علم و دانش خود. چه امیرالمومنین(ع) به فرزندش فرمود:

«تَفقَّهْ فی الدینِ فأنّ الفُقَهاء وَرَثَةُ الأنبیاءِ ... و اعْلَم اَعْلَم اَنََّ طالبَ العِلمِ یستغفِرُ‌ لهُ مَن فی السماواتِ و الأرضِ حتّی الطیرُ فی جوِّ السماءِ و الحوتُ فی البَحرِ و اَنَّ الملائکةَ لَتَضَعُ أجِنَحتَها لِطالبِ العلمِ رِضاً به»[1]

«در دین ژرف بینیدش و فقیه شو، چون فقیهان جانشین پیامبرانند. برای طالب علم، هر آنچه در آسمان و زمین است طلب بخشش می‌کنند حتی مرغ‌ها در هوا و ماهی‌ها در دریا. و فرشتگان با خرسندی بال‌های خود را برای طالب علم پهن می‌کنند»

مبادا که دانش خویش راکتمان کنی و بر روی نیازداران نگشایی، که خدای تعالی می‌فرماید:

«إِنَّ الَّذِینَ یَکْتُمُونَ مَا أَنزَلْنَا مِنَ الْبَیِّنَاتِ وَالْهُدَى مِن بَعْدِ مَا بَیَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِی الْکِتَابِ أُولَـئِکَ یَلعَنُهُمُ اللّهُ وَیَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ» (بقره/159)

«کسانی که نشانه‌های روش و رهنمودی را که فرو فرستادیم، بعد از آنکه آن را برای مردم در کتاب توضیح داریم، نهفته می‌دارند، آنان را خدا لعنت می‌کند و لعنت کنندگان، لعنتشان می‌کنند».

و رسول خدا (ص)فرمود:

«هنگامی که بدعت‌ها پیدا شد، بر دانشمند است که دانش خود را آشکار سازد، پس آن که چنین نکند، لعنت خدا بر او باد».[2]

و نیز فرمود:

«حکمت را به نا اهلان ندمید که اگر دادید بر حکمت ستم کردید و از اهلش دریغ مدارید که به اهل حکمت ستم روا داشته‌اید»[3]. [4]

پیام‌ها و نکته‌ها:

1-سالک از آنچه که در سفر روحانی بهره برده است، دیگران را بی‌نصیب نمی‌گذارد. او حافظ دین الهی از کج‌روی‌ها و کج اندیشی‌هاست. مردم را به سوی صراط حق رهنمون است و آینه‌دار حضرت دوست.

2- آن که هوای معشوق در سر دارد، هر چه که او را به یاد معشوق اندازد و بویی از او آورد، را طالب است. فقیهی که دین الهی را پژوهیده است چونان پیراهن یوسف است.

  • [1]- من لا یحضره الفقیه، ج4، ص 384.
  • [2]- اصول کافی، ج1، ص 54.
  • [3]- بحارالانوار، ج1، ص 140.
  • [4] - منبع نامه: مجله حوزه، شماره 12.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ است که از سیّد انبیا و هم از سیّد اوصیا _صلوات اللّه علیهما_ مأثور است:
نعمت بیداری

نعمت بیداری

برادرم! نعمت بیداری، روزی هر بی سر و پا نمی‌شود، و این پیک کوی وفا با هر دلی آشنا نمی‌گردد، و هر مشامی این نسیم صبا را بویا نمی‌شود، و هر زبانی به ذکر آن گویا نمی‌گردد....
اعتقاد به خالق و مخلوق

اعتقاد به خالق و مخلوق

کسی که به خالق و مخلوق متیقن و معتقد باشد، و با انبیا و اوصیا – صلوات اللّه علیهم – جمیعا مرتبط و معتقد باشد، و توسل اعتقادی و عملی به آنها داشته باشد،
تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

آقایانی که طالب مواعظ هستند از ایشان سئوال می‌شود: آیا به مواعظی که تا حال شنیده‌اید عمل کرده‌اید یا نه،
عمل به معلومات

عمل به معلومات

آنچه می‌دانید عمل کنید، و در آنچه نمی‌دانید احتیاط کنید تا روشن شود.

پر بازدیدترین ها

معاشرت با اهل دنیا

معاشرت با اهل دنیا

آقا محمد بید‌آبادی فرزند آقا محمد رفیع است. پدرش اصالتاً از مازندران بوده که به اصفهان کوچ کرده است و در محلّۀ بیدآباد ساکن و به بید‌آبادی مشهور گردیده است.
حکمت ارسال پیامبر اکرم(ص)

حکمت ارسال پیامبر اکرم(ص)

پروردگاری که نعمتهایش را بر مؤمنان، با فرستادن پیامبر اکرم(ص) تکمیل نمود و نعمت هدایت را به اتمام رسانید تا آن حضرت آیات الهی را بر آنان بخواند و آنان را تربیت نموده و کتاب و حکمت را یادشان دهد و آنچه را عقول ایشان یارای درک و رسیدن به آن را نداشته به واسطه پیامبر(ص) یاد گیرند.
Powered by TayaCMS