دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

5 عمل طلايی برای ماه رجب

No image
5 عمل طلايی برای ماه رجب

 سالي كه گذشت سالي پر از استرس براي همه ما بود سالي كه تفاوت چنداني بين تابستان و زمستانش نبود. هميشه حرف از كم بودن بارش‌ها بود و بحران آب. اين صحبت‌ها همه يك طرف و اما دلتنگي ما براي باران و حال و هواي رويايی آن يك طرف. بارش باران روحمان را لطيف مي‌كند، از همه غم‌ها و تنش‌ها رهايمان مي‌كند و دوست داريم روزها و ساعتها اين‌بارش ادامه داشته باشد. بارش باران يعني باز شدن درهاي رحمت آسمان، و در روايت داريم كه موقع بارش باران دعا مستجاب مي‌شود. و حالا آغاز ماه دوم بهار مصادف شده است با آغاز ماه پر از فضيلت رجب؛ ماهي كه رسول خدا صلي‌الله عليه و‌آله آمدنش را به همه مردم مژده مي‌دادند و آن را <ماه ريزش رحمت الهي> توصيف مي‌كردند.

پيامبر مكرم اسلام صلى ‌الله‌ عليه‌ و‌ آله: «رجبٌ شهرُ‌الله الأصبُّ يصُبُّ‌الله‌ فِيهِ الرّحمة على عِبادِهِ»؛ رجب ماه بارش رحمت الهى است. خداوند در اين ماه رحمت خود را بر بندگانش فرو مى ‌ريزد.

(عيون اخبارالرضا عليه‌ السلام: ج 2، ص 71)

از ماه رمضان سال گذشته تا الآن روح ما هم، از آلودگي گناهان دچار خشكي و خمودي شده است و چه خوب است كه در زير باران رحمت ماه رجب روح و جان را شست‌وشويي دهيم تا براي ورود به ماه مبارك و با عظمت رمضان آماده شويم. ماه رمضان ضيافتي است كه مقدمه و آمادگي مي‌خواهد. ما عظمتش را خوب درك نمي‌كنيم اما اگر به سيره اوليا نگاه كنيم مي‌بينيم كه آنها از آغاز ماه رجب تدارك ماه رمضان را مي‌ديدند.

  ماهی پر از فضيلت

شايد فضيلت ماه رجب خيلي براي ما روشن نباشد.حديثي از پيامبر اكرم صلي‌الله عليه و‌آله نقل شده است كه اگر به مضمون آن دقت كنيم به راحتي لحظات نوراني اين ماه شريف را از دست نخواهيم داد. رسول خدا «صلي‌الله‌ عليه‌ و آله» مي‌فرمايد:  «خداوند در آسمان هفتم فرشته‌اي را قرار داده كه به او «داعي» گويند. چون ماه رجب فرا رسد آن فرشته از سر شب تا صبح ندا سر مي‌دهد! خوشا به حال ذاكران و يادآوران خدا، خوشا به حال مطيعان. و خداوند تعالي مي‌فرمايد: من همنشين كسي هستم كه همنشين من است، من مطيع كسي هستم كه مطيع من است، من بخشنده كسي هستم كه تقاضاي بخشش كند. ماه، ماه من، بنده، بنده من، رحمت، رحمت من. هر كس مرا در اين ماه بخواند اجابتش مي‌كنم، و هر كس از من چيزي طلب كند به او عطا كنم و هر كس از من طلب هدايت كند، او را هدايت مي‌كنم. اين ماه را ريسماني بين خود و بين بندگانم قرار دادم، هر كس بدان چنگ زند به من مي‌رسد.»

 (مستدرك‌الوسائل، ج ۷، ص 535)  در حديث شريف آمده است كه خداوند متعال در اين ماه خواسته‌ها را اجابت مي‌كند، طلب بخشش را مي‌پذيرد و هر كس كه طالب هدايت باشد را هدايت مي‌كند. ما بايد به هوش باشيم و لحظه‌اي از اين ماه شريف را از دست ندهيم، بهتر است براي خود برنامه‌اي داشته باشيم و تا مي‌توانيم بهره بيشتري از اين ماه بزرگ ببريم. بهترين اعمالي كه بهتر است در اين ماه انجام دهيم عبارتند از:

1- توبه و استغفار

در حديث بالا آمده بود كه خداوند متعال در اين ماه هر كس را که طالب بخشش باشد مي‌بخشد، پس چه خوب است كه ما از اين فرصت استفاده كنيم، با خشوع و خضوع رو به درگاهش كنيم و از يك عمر تقصير و گناه، طلب عفو و مغفرت كنيم، ما نمي‌دانيم تا كي زنده هستيم. شايد ماه رجب ديگر زنده نبوديم پس در همين آغازين روزهاي اين ماه بزرگ بيايیم و توبه كنيم از همه آنچه نبايد انجام مي‌داديم؛ از غيبت كردن‌ها، تهمت زدن‌ها، بي‌عدالتي‌ها، دروغگويي‌ها، لحظه‌اي بياييم رها كنيم خود را از اسباب لهو و لعب، از پرداختن به كارهاي لغو كه ذره‌اي به حال ما سودي ندارند، از خداوند متعال بخواهيم خودش ما را از اين ناپاكي‌ها نجات دهد، از آلودگي‌هايي كه ممكن است ما را به قعر جهنم بكشاند. ملّا محسن فيض كاشاني فرموده بودند: در عالم مكاشفه ديدم كه شيطان نه فقط در ماه مبارك رمضان به غل و زنجير است كه ازماه رجب آن بنده‌اي كه توبه مي‌كند، شيطان براي او در غل و زنجير است. يك هاله‌اي مي‌آيد، اجازه نمي‌دهد شيطان به سمت او بيايد چون بنده در ماه رجب توبه كرده است، در حصن حصين توبه قرار مي‌گيرد و شيطان غل و زنجير مي‌شود.

2- اهميت دادن به نماز اول وقت

وقتي خداوند متعال فرشته‌اي را مي‌گمارد كه از اول ماه به ما اين دلگرمي را بدهد كه ما را مي‌بخشد و هر آنچه بخواهيم به ما مي‌دهد، چقدر خوب است كه ما هم ادب داشته باشيم و هر وقت صداي ملكوتي اذان را شنيديم سريعا براي نماز آماده شويم و سعي كنيم مراقب باشيم كه در نمازمان حضور قلب داشته باشيم. رسول خدا صلى‌الله عليه و‌آله فرمود: خداوند متعال مى فرمايد: من تعهّدى نسبت به بنده‌ام دارم كه اگر نماز را در وقتش به‌پا دارد او را عذاب نكنم و بى حساب او را به بهشت ببرم.

(كنز العمّال، ج 7، حديث 19036)

3- تلاوت قرآن

برخی از ما تلاوت قرآن را فقط مخصوص ماه رمضان مي‌دانيم كه هر روز جزئي بخوانيم و بعد از ماه رمضان هم يادمان مي‌رود كه اين تلاوت قرآن چقدر بركات دارد، يادمان مي‌رود كه اين دوري از قرآن برايمان خطرناك است. بيايیم با خداي خودمان عهد كنيم از همين امروز هر روز آياتي از قرآن كريم را تلاوت كنيم حتي اگر شده ده آيه اما قرآن را ترك نكنيم، و براي اين آغاز چه زماني بهتر از لحظات نوراني ماه رجب.

4- روزه ماه رجب

حسن بن علىّ بن فضال از حضرت امام رضا عليه السلام روايت كرده است كه فرمود: هر كس روز اوّل ماه رجب را به اشتياق ثواب و پاداش الهى روزه بگيرد، بهشت‌ بر او واجب شود و هر كس يك روز در وسط ماه رجب روزه بگيرد در مثل ربيعه‌ و مضر (كه دو طايفه پرجمعيت بودند) شفاعت كند. و هر كس يك روز در آخر آن روزه بگيرد، خداوند او را از اهل بهشت قرار داده و شفاعت او را درباره پدر، مادر، پسر، دختر، خواهر، برادر، عمّه، عمو، خاله، دایى، آشنايان و همسايگانش بپذيرد.

(عيون اخبار الرضا عليه السلام: 226/1، روضة الواعظين: 396)

5- صلوات فرستادن

 

 

صلوات ذكري است كه بسيار بر آن سفارش شده است، چقدر خوب است در اين ماه وقتي را كه صرف رفت و آمد، كارهاي يدي و... مي‌كنيم در همان احوال هم ‌زبانمان به ذكر با ارزش صلوات گويا باشد. چرا كه در ماه رجب ثواب اعمال ما دو برابر مي‌شود. امام كاظم عليه السلام: رجب ماه بزرگى است كه خداوند [پاداش] نيكى‌ها را در آن دو چندان و گناهان را پاك مى كند.

(كتاب من لايحضره الفقيه، ج 2، ص 92) پيامبر خدا صلى‌الله عليه و آله: صلوات فرستادن شما بر من، دعاى شما را مستجاب مى گرداند و زكات (مايه پاكيزگى) اعمال شماست.

(بحار الأنوار)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

انسان به طور طبیعی گرایش به کمال و امور کمالی دارد و لذا عشق به زیبایی‌ها و بیزاری از کاستی‌ها و زشتی‌ها در وجود انسان نهادینه شده است.
علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

پرسش: بر اساس آموزه‌های وحیانی چگونه علم آموزی موجبات از بین رفتن فقر و تنگدستی را فراهم آورده و مستوجب تضمین رزق و روزی انسان می‌گردد؟ لطفاً به نحو اجمال پاسخ دهید.
بخل و آثار زیانبار آن

بخل و آثار زیانبار آن

برخی از رفتارهای اجتماعی بیانگر بینش و نگرش افراد است.
انسان از خاک تا افلاک

انسان از خاک تا افلاک

انسان موجودی مرکب است ولی آنچه هویت انسانی را معنا می‌بخشد، بخش معنوی و روحانی اوست که جایگاه خلافت الهی را به همین سبب کسب کرده است؛ زیرا خداوند پس از آنکه در کالبد خاکی انسان روح خویش را دمید و همه صفات خویش را در انسان با تعلیم اسمایی به ودیعت گذاشت، آنگاه بود که فرمان سجده را صادر کرد و از همه ما سوی الله خواست تا بر انسان سجده کنند.
بی احترامی به بهانه رفاقت!

بی احترامی به بهانه رفاقت!

با توجه به اینکه انسان موجودی اجتماعی است و برای ارائه حیات خویش نیاز به ارتباطات در جامعه دارد.

پر بازدیدترین ها

No image

اشعار ناقوسیه

حضرت موسی و شب قدر

حضرت موسی و شب قدر

خداوندا! مى‌خواهم به تو نزدیک شوم، فرمود: قرب من از آن کسى است که شب قدر بیدار شود.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS