دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

استحاله فرهنگی انقلابیون

No image
استحاله فرهنگی انقلابیون

كلمات كليدي : فرهنگ، انقلابيون، استحاله

نویسنده :علی مهدوی

آسیب‌ ‌‌ شناسی انقلاب اسلامی‌

«لایتخذ المومنون الکافرین اولیاء من دون المومنین و من یفعل ذلک فلیس من الله فی شیء الاان تتقوا منهم تقاه و یحذرکم الله نفسه و الی الله المصیر؛ مومنان نباید کافران را به جای مومنان به دوستی بگیرند و هر کس چنین کند او را با خدا هیچ رابطه ای نیست مگر اینکه از آنها به نوعی تقیه کند و خداوند شما را از عذاب خود می‌ترساند و بازگشت شما به سوی خداست»(آل عمران: 28).

خداوند در این آیه درس سیاسی و اجتماعی مهمی به مسلمانان می‌دهد و آن اینکه بیگانگان را هرگز دوست و یاور و ولی و سرپرست خود برنگزینید. البته این مفهوم در آیات متعددی از قرآن آمده است مانند: آل عمران: 118، نساء:89، نساء: 144، مائده: 51، توبه 23، ممتحنه:1. این آیات جامعه اسلامی را از پذیرش تهاجم فرهنگی دشمن و الگوگیری از آنان برحذر می‌دارد و یک خط مشی مستقل سیاسی را برای مسلمانان ترسیم می‌کند.

مرحوم استاد شهید مطهری(ره) در بیان آفات نهضت، یکی از آفاتی را که بررسی می‌کند، تغییر جهت اندیشه ها و انحراف مسیر نیت هاست که آفتی معنوی و به اصطلاح امروزیها، استحاله فرهنگی انقلابیون است.

ایشان می‌فرمایند: «نهضت خدایی باید برای خدا آغاز یابد و برای خدا ادامه یابد و هیچ خاطره و اندیشه غیرخدایی در آن راه نیابد تا عنایت و نصرت الهی شاملش گردد و گرنه باد غیرت الهی به صدر خار پریشان دلش می‌نماید. آنکه نهضت خدایی آغاز می‌نماید باید جز به خدا نیندیشد، توکلش بر ذات مقدس او باشد و دائما حضور ذهنی داشته باشد که در حال بازگشتن به اوست.

قرآن از زبان شعیب پیغمبر نقل می‌کند: »ان ارید الا الاصلاح ما استطعت و ما توفیقی الا بالله علیه توکلت و الیه انیب(هود:88) هنگامی که گروهی از مجاهدین اسلام نبردی را پشت سر گذاشته و به مدینه برگشتند رسول خدا (ص) به آنان فرمود: آفرین بر گروهی که جهاد کوچکتر را انجام داده و جهاد بزرگترشان هنوز باقی است. گفتند یا رسول الله، جهاد بزرگ تر چیست؟ فرمود: جهاد با هوای نفس«(بحارالانوار، ج19، ص 182).

پاک نگه داشتن اندیشه و نیت در مراحل نفی و انکار که همه سرگرمیها درگیری با دشمن بیرونی است آسان تر است، همین که نهضت به ثمر رسید و نوبت سازندگی و اثبات که ضمنا پای تقسیم غنائم هم در میان است برسد، حفظ اخلاص بسی مشکل تر است. قرآن کریم در سوره مائده که آخرین سوره یا از آخرین سوره‌های قرآن است و بالاخره در دو سه ماه آخر عمر رسول خدا نازل شده است و زمان زمانی است که مشرکین یکسره به زانو درآمده‌اند و خطری از ناحیه آنها اسلام را تهدید نمی‌کند و در همین وقت در غدیر خم تکلیف امامت روشن و امامت و خلافت علی‌(ع) به امر خدا اعلام می‌شود، یک اعلام خطر از ناحیه خدا به همه مسلمانان می‌نماید و آن اینکه تاکنون از دشمن می‌ترسیدید که ریشه شما را برکند، اکنون نگرانی از آن ناحیه منتفی است، اکنون نگرانی از ناحیه من است، از این پس از کافران و دشمنان خارجی نترسید، از من بترسید که در کمین شما هستم: «الیوم یئس الذین کفروا من دینکم فلاتخشوهم و اخشون» یعنی چه؟ یعنی جامعه اسلامی از این پس از درون خود تهدید می‌شود که راه انحراف از مسیر خدایی اخلاص پیش گیرد و خدا را فراموش کند. سنت لایتغیر خداست که هر ملتی که از درون و از جنبه اخلاقی تغییر کند و عوض شود خداوند سرنوشت آنها را تغییر دهد: «ان الله لایغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم(رعد:11)؛ خداوند وضع و سرنوشت مردمی را عوض نمی کند مادامی که آنها خود را و آنچه به اندیشه ها و رفتارهای خودشان مربوط است تغییر ندهند»(نهضتهای اسلامی در صدساله اخیر، ص 101-103).

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS