دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آزاد اندیشی دریچهای به حوزه نقد غرب!

No image
آزاد اندیشی دریچهای به حوزه نقد غرب!

كلمات كليدي : آزاد انديشي، عقلانيت ديني، دانشگاه

نویسنده :محمد رضا متانت

‌یکی از ضعف‌های اساسی جامعه ایرانی که البته ریشه‌های آن را می‌بایست در توطئه‌ها و دسیسه‌های چندین سده‌ای استعمار دانست نبود خودباوری و اعتماد است . پس از رکود فرهنگ اسلام و با آغاز دوران زعامت شرمگین قاجار و پهلوی و شکست‌های پی در پی زعام به نوعی این باور در فرهنگ ایرانی ریشه دواند که ما نمی‌توانیم موفق باشیم. اما خوشبختانه با پیروزی انقلاب اسلامی ایرانی‌ها نشان دادند که می‌توانند به پیروزی‌های بزرگی دست یابند و پس از آن به نوعی با هدایت‌های رهبرکبیر انقلاب و مقام معظم رهبری این فرهنگ خودباوری ملی جانی تازه به خود گرفت و با موفقیت‌های پی در پی ایرانی‌ها در تمام عرصه‌های علمی ، فناوری ، نظامی و ... تقویت شد. با این حال گویا در آغاز چهارمین دهه از انقلاب اسلامی در میان برخی از صاحب نظران علوم انسانی هنوز رگه‌هایی از آن ضعف تاریخی وجود دارد . چند سالی است که رهبر انقلاب اسلامی تاکید جدی بر تولید دانش و علم بومی دارند با این حال گویا هنوز صاحب نظران این عرصه جسارت حضور در این میدان و پس زدن مبانی اومانیستی اندیشه‌های غربی را ندارند!

با این حال اگر بخواهیم یکی از اساسی‌ترین اهداف پروژه ایجاد کرسی‌های آزاد اندیشی و تضارب مستقیم آرا را بر شمریم باید به بازسازی مسئله تفکر در ایران بپردازیم . بسیاری از صاحب نظران و اندیشه‌وران بر این باورند که ماهیت و ذات علوم - چه نظری و چه فنی - بر گرفته از یک فلسفه و ماهیت وجودی است که به نحوی موجب پدید آمدن و رشد و نمو آن علوم شده است. از این روست که بسیاری معتقدند علوم انسانی که هم اکنون در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شود مولد نوعی شکاکیت و عدم قطعیت در مورد مسائل دینی است چرا که اساسا فلسفه پدید آمدن این دانش‌ها مبتنی بر نگاه ماتریالیستی چند سده اخیر غرب به انسان و جهان پیرامون است .

از این رو به نظر ضروری می‌رسد که برای دستیابی به پیشرفت حقیقی که مبتنی بر ارزش‌های اسلامی و الهی باشد می‌بایست جرات نقد غرب مدرن و مبانی نظری آن در بین نخبگان پدید آید. در واقع اگر ما بخواهیم قطار پیشرفت و تعالی جامعه ایران با سرعت بیشتر و در مسیر درست حرکت کند می‌بایست به نقد مبانی نظری پرداخته و معماری تفکر در کشور را در دست بگیرم. بی‌شک آزاد اندیشی راهکاری مناسب در این عرصه به حساب می‌آید.

اما باید دانست بایسته‌های تحقق چنین آرمان قابل دسترسی در «بسط تئوریک عقلانیت دینی» است. به عبارت بهتر نخبگان باید ارزش‌ها و باورهای دینی را با نیازها و مقتضیات قرن 21 تطبیق دهند. اما بی شک یکی از چالش‌های پیش رو برای تحقق چنین امری شکستن فضای جامعه است. متاسفانه امروز در نگاه اغلب جوامع سنتی غرب مدرن نمونه‌ای تام و تمام از توسعه و پیشرفت است. غرب در نگاه آن بهشتی بر روی زمین است که انسان با تمسک به «من خود بنیاد گر» پدید آورده است و می‌توان به تمام آرزوهای انسانی در همین دنیا پاسخ داد.

شکستن هیبت پوشالی این تفکر که سالیان سال از سوی خود غرب بر سایر جوامع دیکته شده است نیاز مند آزاد اندیشی است. جامعه ما نیاز دارد تا غرب را به کرسی نقد و بررسی بنشاند. تصوری که از غرب پدید آمده است باید از بین برود. آسیب‌های غرب مدرن که فریاد نخبگان غربی را نیز بلند کرده است باید در نظر افراد جامعه ما پدیدار گردد. بی شک اگر این ذهنیت کاذب از ذهن جوانان ما رخت بربندد و آنان غرب را بدون نقاب ببینند راه برای حرکت ایجابی به سمت تحقق پیشرفت اسلامی نیز پدید خواهد آمد. به عبارت بهتر می‌توان در خلال همین آسیب شناسی تمدن غرب مدرن به بسط تئوریک عقلانیت دینی نیز بپردازیم.

لذا در نهایت می‌توان گفت نخبگان جامعه ایرانی که وظیفه پرتاب ایران به آینده‌ای در خشان را دارند باید ذهنیت درستی از غرب داشته باشند و با جسارت و شهامت جرات نقد مبانی اندیشهای غرب را داشته باشند . از سوی دیگر همین تصور منجر به آن خواهد شد که ما درصدد ایجاد مبانی توسعه اسلامی که مبتنی بر عقلانیت دینی است حرکت کنیم و سخن آخر اینکه ایجاد گفتمان آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها اولین و مهمترین گام برای دستیابی به این هدف بزرگ محسوب می‌گردد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب» مجموعه مقالاتی است که در فضای جامعه غرب در انتقاد از ابعاد نظری و عملی فمینیسم نگاشته شده است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS