دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وجوب تفکر و تعقل در دین

خداوند از آنجا که به قدرت تفکر و نیروی عقل، بخشید، بر ما واجب کرد که درباره آفریده های او بیندیشیم،
وجوب تفکر و تعقل در دین
وجوب تفکر و تعقل در دین
نویسنده: آیدین تبریزی

خداوند از آنجا که به قدرت تفکر و نیروی عقل، بخشید، بر ما واجب کرد که درباره آفریده های او بیندیشیم، به دستگاه آفرینش، جهان هستی، موجودات و مخلوقات او اندیشه و در فلسفه و علل وجودی آنها تفکر نماییم، و با دقت کامل به نشانه های خلقت او بنگریم و حکمت و استواری تدبیرش را در جهان آفرینش و در ساختمان وجود خودمان تحت مطالعه قرار دهیم،این مسئله ای است که در آیات قرآن نیز بیان گشته است، چنان که خداوند در قرآن می‌فرماید: «سنریهم آیاتنا فی الافاق و فی انفسهم حتّی یتبین لهم انّه الحقّ» ما بزودی نشانه‌های (عظمت) خود را در خلقت جهان و آفرینش خودشان (انسان‌ها) نشان دهیم، تا روشن شود که خداوند حق است. ‌

در مورد دیگر، خداوند آنان را که پدران و گذشتگان خود تقلید می‌کنند سرزنش کرده می‌فرماید: «قالو بل نتبع ما الفینا علیه آبائنا او لو کان آبائهم لایعقلون شیئاً» گفتند: ما پیروی می‌کنیم از روشی که پدران خود را در آن یافته‌ایم، آیا گر چه پدرانشان چیزی را نفهمند (قابل پیروی هستند.) همان گونه که خداوند در مورد دیگر قرآن کسانی را که پیروی از گمان و حدش های غیر روشن می‌کنند مذمت کرده، و می‌فرماید: «ان یتبعون الّا الظّنّ».

(گمراهان و مشرکان) تنها از گمان پیروی می‌کنند.‌

بسیاری از آیات قرآن انسان ها را به تفکر، تعقل در امور جهان دعوت نموده است. در حقیقت این اعتقاد، فرمان عقل انسان است که او را موظف می‌کند تا درباره جهان خلقت بیندیشد و از این مسیر آفریدگار خلقت را بشناسیم. همان گونه که به انسان فرمان می‌دهد درباره دعوت کسی که اداعای پیامبری می‌کند دقت کنیم و معجزات او را تحت مطالعه و اندیشه قرار دهیم.

برای انسان تقلید از دیگران در این مسائل درست نیست، گرچه آنها دارای مقامی بسیار ارجمند باشند.‌

آنچه در قرآن تحریص و تشویق به تفکر و پیروی از علم و معرفت، شده در واقع بیان همین آزادی و استقلال فکری است که همه خردمندان بر آن متفقند. در حقیقت قرآن، ارواح ما را به همین استعداد فطری برای شناختن حقایق و تفکر درباره آنها آگاه و ارشاد می‌کند و ذهن ها را بیدار نموده آنها را به آنچه که اقتضای فطری خرد است، رهنمون می‌نماید.‌

بنابراین درست نیست که انسان در امور اعتقادی، بی تفاوت بوده و راهی را انتخاب نکند و یا از مربیان یا از هر شخصی تقلید نماید، بلکه طبق ندای فطرت عقلی که به آیات صریح قرآن تایید شده، بر او واجب است که بررسی و تفکر کند و به مطالعه و دقت نظر در اصول عقاید که به «اصول دین» معروف شده اند بپردازد که مهمترین آنها عبارتند از: توحید، عدل، نبوت، امامت و معاد.‌

کسی که در این اصول از پدران یا از افراد دیگر تقلید کند، حتماً دچار لغزش و اشتباه شده و از راه صحیح و درست، منحرف گشته است و هرگز، معذور نخواهد بود.

باید پیرامون اصول عقایدی و دینی خود اندیشیده و با تفکر و تعقل آنها را بپذیرد تا ایمانی راسخ و صادق داشته باشد.‌

خلاصه عقیده در این دو مورد مطلب است: تفکر و تدبر در شناختن اصول عقاید واجب است و در این مورد برای احدی تقلید از دیگران جایز نیست.

شناسایی اصول عقاید از راه تفکر و تدبر، پیش از آنکه از ناحیه شرع واجب باشد، طبق فرمان عقل واجب است. به عبارت روشن تر دلیل بر وجوب شناخت اصول عقاید، مدارک و روایات دینی نیست، گرچه آن مدارک و روایات دلیل عقل را تایید و امضاء می‌کنند. معنای وجوب شناختن اصول عقاید از نظر عقل، ضرورت شناختن اصول عقاید و لزوم تفکر و تدبر و بررسی در این مورد را آشکارا درک می‌کند.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

شفاعت، بالاستقلال یا بالواسطه؟

شفاعت، بالاستقلال یا بالواسطه؟

شرایط استحقاق شفاعت، بازدارنده از ارتکاب گناه باید توجه داشته باشیم که شفاعت نیز یکی از رحمتهای الهی است که خداوند بدین وسیله می‌خواهد بندگان گنهکار خویش را حتّی در قیامت و در آخرین لحظات تعیین سرنوشت نیز مایوس و ناامید نسازد.
No image

قلب ایمان

دین باید وجه الهی داشته باشد و دارای جنبه‌ای باشد که از آن به جنبه «ید الحقی» تعبیر می‌کنند، یعنی آن طرفی که طرف خداست، اصلا بدون خداوند که دین معنایی نخواهد داشت.
حضرت مهدی (عج) در کلام اهل تسنن

حضرت مهدی (عج) در کلام اهل تسنن

نخستین وجه مشترک میان تشیع و تسنن در مسأله ظهور منجی است
شفاعت و شبهات وهابیت‌

شفاعت و شبهات وهابیت‌

از زمان پیغمبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله تا کنون، درخواست شفاعت از شافعان راستین، جزء سیره مسلمانان بوده است.
مودت و محبت حضرت فاطمه(س) ضامن رهایی از آتش جهنم

مودت و محبت حضرت فاطمه(س) ضامن رهایی از آتش جهنم

حضرت فاطمه زهرا(س) شخصیت جامع و کامل الهی بزرگ و بی نظیر در بین زنان جهان بوده و هست و خواهد بود.

پر بازدیدترین ها

چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

واقعیت آن گونه نیست که سؤال کننده تصور کرده است، بلکه اهل سنت اهل بیت پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم را قبول دارند؛ یعنى علم، تقوا و کرامات ایشان را قبول دارند
پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

عنصر "ایمان" در روان‌شناسی شخصیت انسان بر اساس آموزهای دینی از جایگاه عالی برخوردار است.
آشنایی با اهل بیت (ع)

آشنایی با اهل بیت (ع)

پیامبر اسلام، حضرت محمد(ص) و اهل بیت او، زیباترین واژه و برترین مخلوقات، نزد مسلمانان جهانند.
امام زمان در کلام امام حسین(ع)

امام زمان در کلام امام حسین(ع)

امام زمان(عج) از کسانی است که از آدم(ع) تا خاتم(عج) از میان پیامبران و همه اولیای الهی و امامان معصوم(ع) به او توجه داده اند؛ زیرا انسان بی امید به آینده ای روشن و سعادتمند، انگیزه حرکتی خود را از دست می‌دهد.
آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

بنا به نقل مفسرین و مورخین عامه و خاصه آیات زیادى (بیش از سیصد آیه )درباره ولایت على(علیه السلام) و فضائل و مناقب آن حضرت در قرآن کریم آمده است که نقل همه آنها از عهده این پاسخ خارج است لذا ما در اینجا فقط به نقل چند مورد از کتب معتبره اهل سنّت اشاره مى نمائیم:
Powered by TayaCMS