دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سخاوتمندی

پیامبر اکرم(ص): سخاوتمند نزدیک به خدا، نزدیک به مردم و نزدیک به بهشت است.
سخاوتمندی
سخاوتمندی

قال رسول الله(ص): «السیخی قریباً من الله، قریباً من الجثهٔ، قریباً من الناس...» (بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۲۵۲) سخاوتمند نزدیک به خدا، نزدیک به مردم و نزدیک به بهشت است.

سخاوتمندی
یکی از خصلتهایی که فطرت پاک آدمی را زنده نگه می دارد و مانند مشعلی در تاریکی هادی و راهنما خواهد بود، صفت جود و سخا است. این صفت جوان آلوده به گناه را نزد خدا محبوبتر از پیرمرد عابد بخیل می نماید. سخاوت سبب امدادهای الهی می شود و سرانجام آن جوان آلوده را نجات می دهد، ولی آن پیر عابد بخیل به خاطر بخلش در گناه فرو خواهد رفت.
فریدون فرخ فرشته نبود ز مُشک و زعنبر سرشته نبود به داد و دهش یافت آن نیکویی تو داد و دهش کن فریدون تویی"
البته باید برای پاسداشت این خوی پسندیده مانند هر خلق دیگری حد اعتدال را سرلوحه کار قرار داد و از تفریط که منجر به بخل و افراط که اسراف را برای آدمی به بار می آورد، دوری نمود. بخل نتیجه محبت دنیا و ثمره آن است." قرآن کریم در چند آیه زشتی این طبیعت و تبعات آن را بیان میفرماید. در سوره آل عمران میخوانیم:
و لا يخسبن الذين يبخلون بما آتاهم الله من فضله هو خيراً لهم بل هو شرّ لهم سیطوقون ما بخلوا به یوم القیامهٔ...»
کسانی که بخل میورزند، و آنچه را خدا از فضل خویش به آنان داده انفاق نمی کنند، گمان نکنند این کار به سود آنها است؛ بلکه برای آنها شر است؛ به زودی در روز قیامت، آنچه را نسبت به آن بخل ورزیدند، همانند طوقی به گردنشان میافکنند..."
در عرف و شریعت اسلام تنها گشاده دستی مصداق سخاوت نیست، بلکه موجه بودن این بخشش نیز بسیار مورد تأکید قرار گرفته است، لذا اگر توانگری اموال خویش را به غیرمستمند ببخشد، نه تنها مسیر جود را طی ننموده، بلکه وارد بیراههٔ اسراف شده است. نکته بسیار دقیق دیگر که شاید اندکی مورد غفلت قرار میگیرد، بخشش به مستحق حتی بدون کوچک ترین درخواست از سوی اوست؛ به عبارت دیگر سخاوت با چنین مضمونی زیبا و دلنشین است. اگر استحقاق فرد را مشاهده نمودی و منتظر درخواست وی نماندی، اینجاست که آدمیت را در حد اعلی معنا نموده ای. دلیل این همه توصیه را باید در احوالی که در حین درخواست و بیان حاجت به فرد مستحق دست می دهد سراغ گرفت؛ شرمساری و چهره برفروخته که حاصل کوچک شدن روح بزرگ آدمی و دراز شدن دست نیاز او به مخلوق خدا است و ... همه اینها فلسفه ی بخشش قبل از درخواست مستحق را معنا می کند و اینجاست که به کنه این عبارت پی می بریم که درخواست از خدا اگر فراهم شود
رحمت است وگرنه حکمت، اما التماس به مخلوق خدا اگر فراهم شود منت وگرنه ذلت است. امام صادق(ع) در این باره می فرماید: «السئخا ماکان ابتدا فاما ماکان من مسألهٔ فخیاء و تذئم، سخاوت آن است که پیش از درخواست انجام گیرد، اما آنچه پس از درخواست انجام می گیرد، شرم و رودر بایستی است.
سخاوت در آینه اجتماع خداوندی که تمام هستی را آفریده، فرموده و ام دادن به دیگران، وام دادن به خداوند است؛ این به خاطر رشد انسان و دل کندن او از دنیا و رسیدگی به فقرا و خدمت به مردم و گرهگشایی از آنان و شکستن بت دلبستگی به مادیات و پرواز به سوی خدا و شکوفایی روح سخاوت و عاطفه است. "خصیصه زیبای سخاوت هرچند یک نکته اخلاقی است و فرد متخلق را به ثواب اخروی نزدیک می نماید، اما در دل خود آثار فردی و اجتماعی فراوان دارد که اگر در مسیر درست خویش هدایت شود، دیگر در جامعه اسلامی بوی فقر و تهیدستی به مشام نخواهد رسید و به تبع آن معضلات حاصل از فقر از جامعه رخت برمی بندد. همچنین سخاوت، صمیمیت و پیوند دل ها را به ارمغان آورده و کینه توزی ها را به دوستی مبدل می نماید. حضرت امیر(ع) در یکٹ عبارت نورانی می فرماید : (اکشرهُ السکخاونگیر الاولیاء و تستصلح الاغداءه"سخاوت زیاد، دوستان را فراوان و دشمنان را به سازش میکشاند.

أ. علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۷۰، ص ۳۰۷. ". نراقی، احمد، معراج السعاده، ص ۳۲۴. . نراقی، احمد، معراج السعاده، ص ۳۲۲.
سوره آل عمران، آیه ۱۸۰. y ترجمه آیهٔ الله مکارم شیرازی.
علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۳۵۷.
قرائتی، مجاعشسر تفسیر نور، ج ۱۰، ص ۹۱. ". آمدی، عبدالواحد، شرح غررالحکم، ج۴، ص ۵۹۲.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS