دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شكر و سپاسگزاری

No image
شكر و سپاسگزاری

 ‌فاتّقُوا‌الله لعلّكُمْ تشْكُرُون: «1»پس تقواى الهى پيشه كنيد تا شاكر و سپاسگزار نعمت‌هاى خدا شويد.

ناسپاسى و كفران نعمت به اين است كه انسان نعمت‌هاى عنايت شده‌ حضرت حق را در گناه و معصيت هزينه كند، و شكر و سپاس نعمت به اين است كه همه نعمت‌ها را در راه طاعت و عبادت و احسان به خلق خدا خرج نمايد. هنگامى كه انسان به دنبال روح تقوا از معاصى و گناهان اجتناب ورزد، و از قدم گذاشتن در وادى فسق و فجور بپرهيزد البته نعمت‌ها در مسير ويژه خودش يعنى در همان جایى كه خدا فرموده مصرف مى‌شود، و مصرف نعمت برابر با فرمان حق سپاس حق و بلكه عين شكر است.

 قرار گرفتن در كنار سفره‌ ابدى حق‌

لكِنِ الّذِين اتّقوْا ربّهُمْ لهُمْ جنّاتٌ تجْرِي مِنْ تحْتِها الْأنْهارُ خالِدِين فِيها نُزُلًا مِنْ عِنْدِ‌الله و ما عِنْد‌الله خيْرٌ لِلْأبْرارِ: «2»ولى كسانى كه تقواى پروردگارشان را پيشه كردند براى آنان بهشت‌هایى است كه از زير درختانش نهرها جارى است، در آن جاودانه‌اند، اين بهشت‌ها سفره كاملى از انواع نعمت‌ها از سوى خداست و آنچه نزد خداست براى نيكان بهتر است. آرى اهل تقوا يعنى مردان و زنانى كه از گناهان ظاهر و باطن اجتناب مى‌كنند و به فرمان‌ها و احكام الهى گردن مى‌نهند، و به حسنات اخلاقى و كردار پسنديده آراسته‌اند سزاوار بهشت‌هاى جاويدان و سفره كامل نعمت‌هاى ابدى حق هستند. اينان كه خداى مهربان از وجودشان تعبير به ابرار نموده برخلاف اشرار كه قانع به نعمت‌هاى زودگذر و از دست رفتنى مى‌باشند، و با خدا و قيامت و پاداش‌هاى الهى رابطه‌اى ندارند، از طريق ايمان و طاعت و عبادت و خدمت علاوه بر بهره‌گيرى از روزى حلال خدا در دنيا، موفق به كسب خشنودى حق و بهشت‌هاى ابدى و سفره پرنعمت جاويد حضرت محبوب مى‌شوند.

  قبولى اعمال‌

إِنّما يتقبّلُ‌الله مِن الْمُتّقِين: «3»

جز اين نيست كه خدا كوشش‌هاى اهل تقوا را مى‌پذيرد.

اهل تقوا كه باطن خويش و كوشش‌ها و اعمالشان را از آلوده شدن به رذايل اخلاقى و كار و كردارشان را از ريا و خودنمایى حفظ مى‌كنند شايسته‌اند كه حضرت حق همه مجاهدات ظاهرى و باطنى آنان را قبول كند به اين خاطر در اين آيه شريفه با قاطعيت قبولى اعمال آنان را اعلام مى‌نمايد.

 امنيت از بيم و حزن‌

فمنِ اتّقى‌ و أصْلح فلا خوْفٌ عليْهِمْ و لا هُمْ يحْزنُون: «4»

پس كسانى كه در مدار تقوا قرار گرفتند و امور خود را به كمك فرهنگ حق اصلاح نمودند بيمى و حزنى بر آنان نخواهد بود. آرى انسانى كه به خاطر تامين سعادت دنيا و آخرتش، و تحصيل خوبى‌ها و كمالات، و مصون ماندن از خسارت‌هاى معنوى و زيان‌هاى روحى از ورود به عرصه معصيت اجتناب مى‌كند، و خود را از آلوده شدن به فسق و فجور حفظ مى‌نمايد و از گناه فرار مى‌كند، و با به‌كار گرفتن احكام الهى و قواعد شرعى و راهنمائى‌هاى حضرت‌ حق و پيامبران و امامان به اصلاح ظاهر و باطن خود مى‌پردازد، و به سوى رشد و اوج انسانيت حركت مى‌كند چرا از عاقبت كارش بترسد، و از هزينه كردن عمرش غصه و اندوه به خود راه دهد؟!عقاب و عذابى در انتظار او نيست كه بترسد، و چيزى را در مسير عمر از دست نداده كه محزون و اندوهگين شود، آنچه به انتظار چنين انسان باتقوا و مصلحى است پاداش عظيم الهى است و رضايت و خشنودى ارحم الراحمين، پس زمينه‌اى براى بيم و اندوه به خاطر تقوا و اصلاح براى او نيست.

مقاله

نویسنده استادحسين انصاريان
جمع آوری و تدوین استادحسين انصاريان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS