دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

صدقه

پیامبر اکرم (ص): صدقه ای که مؤمن آن را می دهد، قبل از این که در دست فقیر واقع شود، در دست خداوند متعال قرار میگیرد.
صدقه
صدقه

قال رسولالله (ص): «ما تقع صدقهٔ المؤمن فی ید السائل حتی تقع فی یدالله تعالی» صدقه ای که مؤمن آن را می دهد، قبل از این که در دست فقیر واقع شود، در دست خداوند متعال قرار میگیرد. (آیین بندگی و نیایش (ترجمهعدهٔ الداعی)، ص ۱۰۶)

نظامی که در آن انفاق، صدقه و قرض الحسنه رایج باشد، از برکات زیادی برخوردار است. در آن نظام، فقرا مأیوس نبوده و اغنیا در فکر تکاثر و مال اندوزی نیستند. محرومان به فکر انتقام و سرقت، و اغنیا نگران حراست و حفاظت از اموال خود نمی باشند و جامعه از یک تعادل نسبی همراه با الفت، رحمت، تفاهم و امنیت برخوردار خواهد بود.

شرایط صدقه
صدقه معامله مستقیم با خداست و نوعی عبادت محسوب میشود و حتی بخشی از جهاد در راه خداست. چنین کار ارزشمندی، شرایط و آداب خاص خود را دارد که در صورت فراهم بودن، ارزش آن را تضمین می کند و آن را مقبول درگاه خدا میسازد.

اقسام صدقه
«صدقه مال» که بین عامه مردم معروف و شناخته شده است. این نوع صدقه دارای شرایطی است که رعایت آن برابر با پذیرفته شدن آن نزد خداوند
متعالی است از جمله:
1.1- پاکیزگی مال: انفاق، بهترین نوع هزینه ثروت است؛ لذا نباید از راه های نامشروع و انحرافی تأمین شود، بلکه باید مالی حلال و طیب باشد تا ارزشمند باشد و خود ضد ارزش محسوب نشود.
1/2.اخلاص : در اسلام، ارزش هر کاری به میزان خدایی بودن آن بستگی دارد و محک اخلاص عمل نیز دل و نیت فرد است.
1/3.حفظ حرمت صدقه گیر: مؤمن واقعی، خود و دارایی اش را از آن خدا میداند که باید طبق دستور خدا با آنها رفتار کند. بنابراین هنگام انفاق نیز در حال انجام دستور خداست و هیچ منتی بر انفاق پذیران نمی گذارد و پول خویش را با آبروی او سودا نکرده، شخصیت اش را خدشه دار نمی کند. بر همین اساس رسول اکرم(ص) فرمود: اگر سائلی نزد شما آمد، به یکی از این دو روش عمل کنید؛ یا چیزی که در توان دارید به او عطا کنید، یا به طرز شایستهای او را رد کنید. همچنین فرمود: اگر با مال نمیتوانید به مردم رسیدگی کنید، با اخلاق برسید. در کتاب تحف العقول آمده است: ای علیا آفت بخشش، منت نهادن است.
1/4.میانه روی: اسلام، دین عدالت و اعتدال است و به موازی ستم، از افراط و تفریط در کارها نیز تنفر دارد و پیروان خود را از آن برحذر داشته است. در مورد انفاق نیز این قاعده کلی را جاری می داند و بندگان خاص خدا را چنین می ستاید: «و الذین اذا انققوالم بیشر فوا و لم یقتروا و کان بین ذلک قواماً، کسانی که وقتی انفاق می کنند، اسراف و اجحاف نمی ورزند، بلکه میانه روی را پیش می گیرند.
۲. «صدقه جاه و مقام»؛ انسان دارای مقام، برای نجات مؤمنین، شفاعت کند. رسول خدا(ص) فرمود: «افضل الصدقهٔ صدقهٔ السان. قیل: یا رسول الله، و ما صدقهٔ السان؟ قال: الشفاعهٔ تفکی بها الاسیر، و تحقن بها الدم، و تجربها المعروف الی اخیک، و تدفع بها الکریههٔ» برترین صدقه، صدقه زبان است. سؤال شد یا رسول الله (ص) صدقه زبان چیست؟ فرمود: شفاعت است که از این طریق می توانی اسیر را آزاد کنی، از خونریزی جلوگیری نمایی، به برادر مؤمنت نیکی برسانی و بدی را از او دفع کنی
۳. «صدقه دانایی و صاحب رأی و نظر بودن» است که «مشورت» میباشد. از رسول خدا(ص) نقل شده است که فرمود: «تصد قوا علی اخیکم بعلم یر شده و رأی یسد ده» با دانشتان برادر مؤمنتان را راهنمایی کنید و با رأی و نظرتان او را حفظ نمایید که این دو خود صدقه می باشند.
۴. «صدقه زبان» ؛ میان مردم واسطه شود و سعی کند آتش اختلافات را خاموش کرده، بین آنان صلح برقرار کند. خداوند متعال می فرماید: «لا خير فى كثير من تجوالهم إلا من أمر بصدقة أو مغروفر أو إصلاح بين الثاس» در بسیاری از گفتگوهای خصوصی اینان، خیر و فایده ای نیست، مگر آنان که به صدقه یا امر نیک یا اصلاح بین مردم، فرمان دهند.
۵. «صدقه علم»؛ از طریق بذل و انتشار آن در بین کسانی که صلاحیت و استحقاق آن را دارند. از رسول خدا(ص) نقل شده است که فرمود: «من الصدقهٔ ان یتعلم الرجل العلم و یعلمه الناس» یکی از انواع صدقات این است که انسان دانش بیاموزد و بعد به مردم بیاموزاند.

صدقه نام یکی از درهای بهشت
امام باقر(ع) می فرماید: برای بهشت هشت باب است و درهای بهشت بیشتر از درهای جهنم است، زیرا راه نجات و قرب به خدا بیشتر و لطف و رحمت او نیز از غصب و عدلش بیشتر است، بر بالای درهای بهشت شعارهای جالبی نوشته شده ولی وام دادن هي جلده پاداش دارد، چون در صدقه گیرنده حقارتی احساس می کند که در وام گرفتن آن ناراحتی را کمتر دارد.

چچ . قرائتی، محسن، تفسیر نور، تهران، مرکز فرهنگی درس هایی از قران، چاپ چهارم، ۱۳۸۹، ج۱، صص ۴۳۹-۴۴۰.
قرائتی، محسن، تفسیر نور، تهران، مرکز فرهنگی درس هایی از قرآن، چاپ چهارم، ۱۳۸۹، ج۱، ص ۴۱۹. . ابن شعبه، حسن بن علی - حسن زاده، صادق، تحف العقول اترجمه حسنزاده، ۱ جلد، انتشارات آل علی علیه السلام -قم، چاپ اول، ۱۳۸۲ ش، ص ۱۳.
الهامی نیا، علی اصغر، یوسفیان، نعمت الله، حسینی، تقی، اخلاق اقتصادی، قم، زمزم هدایت، چاپ دوم، ۱۳۸۹، ص ۱۰۵.
سرعة ة س ه كع سمة . ك 1+س = س حي Φ 8 است، از جمله: «الصادقهٔ بعشرهٔ والقرض بثمانیهٔ عشر» با صدقه دادن ده حسنه دارد،
ابن فهد حلی، احمد بن محمد - غفاری ساروی، حسین، ایین بندگی و نیایش (ترجمه عدهٔ الداعی)، ۱ جلد، بنیاد معارف اسلامی - ایران، قم، چاپ اول، ۱۳۷۵ ش، صص ۱۱۲ - ۱۱۳.
بروجردی، آقا حسین، جامع آحادیث الشیعهٔ (لبروجردی)، ۳۱ جلد، انتشارات فرهنگ سبز تهران، چاپ اول، ۱۳۸۶ش، ج ۲۳، ص ۶۹۰.
قرائتی، محسن، اصول عقاید، تهران، مرکز فرهنگی درس هایی از قران، چاپ هشتم، سال ۱۳۸۹، ص ۷۱۹.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS