دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تربیت اقتصادی فرزندان

No image
تربیت اقتصادی فرزندان

اقتصادي، اعتقادي، اجتماعي، جامعه

پروین علیزاده

تربیت فرزندان از دوران کودکی شروع گشته و در زمینه‌های گوناگون اجتماعی و اقتصادی و اعتقادی صورت می‌گیرد. والدین باید نونهالان خود را جهت رشد و شکوفایی در جامعه آماده ساخته و آنها را فردی سالم، درستکار و متعهد به جامعه بار آورند. فرزندان به سبب کم تجربگی، آگاهی کافی نسبت به بسیاری از امور ندارند. بر والدین و بویژه پدران است که آنان را با واقعیات زندگی، آن چنان که هست، آشنا سازند. یکی از این زمینه‌ها امور اقتصادی زندگی است. تربیت اقتصادی فرزندان شامل موارد و زمینه‌های گوناگون است که در آیات قرآنی و احادیث به آن اشاره شده است.‌

اسلام مال و ثروت را وسیله ای می‌داند که پایداری زندگی انسانی به آن بستگی دارد و خداوند در سوره نساء آیه 5 فرموده است: «و لاتوتوا السّفهاء اموالکم الّتی جعل الله لکم قیاماً». اموالتان را به بی عقلان و سبک مغزان ندهید که خداوند آن را برای پایداری در زندگانیتان مقرر فرموده است.‌

همچنین خداوند متعال یادآوری نموده که برای بندگانش اسباب و لوازم زندگی و معاش را در زمین فراهم نموده است. پس بر آنان است که با استفاده صحیح از این اسباب سپاس پروردگار را بجا آورند. در سوره اعراف آیه 10 می‌فرماید: «و همانا شما را در زمین اقتدار بخشیدیم و در آن برایتان روزی مقرر کردیم. اما تنها اندکی از شما شکرگزارید.» در قوانین اقتصادی جاودان اسلام، برای ایجاد زندگی خانودگی مهریه و برای تداوم آن نفقه و پس از آن ارث مقرر گشته است. از نظر اجتماعی، هر چند منشا اصلی اختلافات، ضعف یا فقدان ایمان است، انگیزه بسیاری از جنگ‌ها و جدال‌ها و حتی اختلافات خانوادگی، نابسامانی وضعیت اقتصادی خانواده است. ‌

برای پیشگیری از چنین نابسامانی‌هایی، بر والدین است از ابتدا به تربیت صحیح اقتصادی فرزندانشان همت گمارند و فراموش ننمایند که خانواده واحد تولید و اقتصاد اجتماع است. والدین باید کارهای کوچکی را که سبب خستگی و ملال کودک نمی‌شود، به او بسپارند تا به ارزش کار و کوشش پی برد و دریابد که هر سود معنوی و مادی تنها در سایه تلاش فرد به دست می‌آید. باید فرزند را برای پذیرش خدمت و مسئولیت اجتماعی آماده ساخت و به او فهماند که راه کسب استقلال و قدرت و عزت کار است و تلاش. او باید دریابد که اگر کسی شغلی پیشه نسازد، طفیلی و سربار دیگران است.‌

پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: فرد خردمند باید طالب سه چیز باشد: اصلاح امور زندگانی و معیشت خویش، مهیا شدن برای روز بازپسین و لذت بردن از چیزهایی که حرام نیستند. نیز آن حضرت می‌فرمایند: «ملعونٌ ملعونٌ من القی کلّه علی النّاس». کسی که هزینه زندگی‌اش را بر دوش دیگران نهد، از رحمت خداوند دور و مورد نفرین است.

هر چند پروردگار جهان رازق و روزی رسان است، ولی بدون تلاش و کوشش نمی‌توان روزی مقدر خداوند را به دست آورد.

نیز والدین باید فرزندان را متوجه سازند که وصول به کمال مطلق و لقای پروردگار تنها هنگامی ممکن است که انسان برای رضای خداوند و انجام دستورات او تلاش کند.

زحمت و تلاشی که با تقوا همراه باشد، همان عمل صالحی است که خداوند حکیم بارها در قرآن کریم بدان اشاره فرموده و به جا آورندگان آن را چنین مژده داده است: «ای پیامبر مژده ده به کسانی که ایمان آوردند و اعمال نیکو انجام دادند که جایگاهشان باغ‌هایی است که نهرها زیر آن جاری است.»‌

والدین در تربیت اقتصادی فرزندان، باید به این نکات نیز توجه کنند: روزانه هر چند به مقدار اندک و به تناسب وضع اقتصادی خود، برای فرزند پس انداز نمایند. از تلاش و کار اظهار بی رغبتی و شکوه ننمایند، زیرا این رفتار آثار نامطلوبی بر فرزندان خواهد گذاشت.

اگر وضع مادیشان خوب نیست، نباید نزد فرزندان آه و فغان برآورند، بلکه باید فرزندان را از طریق صحیحی با وضع موجود آشنا و مانوس نمود و آنها را برای مشکلات زندگی صبور بار آورد.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS