دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پیمان ورشو (WARSAW PACT)

پیمان ورشو که نام اصلی آن پیمان کمک متقابل کشورهای اروپای شرقی است در پانزدهم مه سال 1955 به عنوان پاسخی به توسعۀ سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و پیوستن آلمان غربی به آن بین اتحاد جماهیر شوروی و 7 کشور دیگر اروپای شرقی: جمهوری دمکراتیک آلمان (آلمان شرقی) – لهستان – مجارستان – چکسلواکی – رومانی – بلغارستان و آلبانی در ورشو امضاء شد.
پیمان ورشو  (WARSAW PACT)
پیمان ورشو (WARSAW PACT)

پیمان ورشو (WARSAW PACT)

پیمان ورشو که نام اصلی آن پیمان کمک متقابل کشورهای اروپای شرقی است در پانزدهم مه سال 1955 به عنوان پاسخی به توسعۀ سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و پیوستن آلمان غربی به آن بین اتحاد جماهیر شوروی و 7 کشور دیگر اروپای شرقی: جمهوری دمکراتیک آلمان (آلمان شرقی) – لهستان – مجارستان – چکسلواکی – رومانی – بلغارستان و آلبانی در ورشو امضاء شد. از کشورهای کمونیست اروپای شرقی فقط یوگسلاوی در آن شرکت نکرد و آلبانی همکه از سال 1961 عملاً از فعالیت‌های پیمان کناره گرفته بود در سال 1968 رسماً از آن خارج شد.

پیمان ورشو، که به مدت بیست سال منعقد شده بود، ظاهراً برای دفاع از کشورهای سوسیالیست اروپای شرقی در برابر یک تهاجم احتمالی از غرب به وجود آمد،لیکن نیروهای این پیمان در نخستین دورۀ حیات آن دو بار برای سرکوبی نهضت‌های استقلال طلبانۀ دو کشور عضو (مجارستان در سال 1956 و چک‌ اسلواکی در سال 1968) وارد عمل شدند. پیمان ورشو در سال 1975 برای مدت بیست سال دیگر تمدید شد، ولی از اوائل دهۀ 1990 به دنبال سقوط رژیم‌های کمونیست اروپای شرقی و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از میان رفت، و بعضی از اعضای آن از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درخواست عضویت کردند.

  • منبع: محمود طلوعی؛ فرهنگ جامع علوم سیاسی، نشر علم

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS