دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آراستگی از نظر اسلام

به درستی که خداوند زیبا است و زیبایی را دوست می دارد.
آراستگی از نظر اسلام
آراستگی از نظر اسلام

آراستگی از نظر اسلام

قال الصادقُ(ع) عن علیٍّ(ع): «إنَّ اللهَ جَمِیلٌ، یُحِبُّ الجَمَالَ» (کافی، ج6، ص438، باب التجمّل)

در مورد استفاده از انواع زینت‌ها، اسلام مانند تمام موارد، حد اعتدال را انتخاب کرده است؛ نه مانند بعضی که خیال می‌کنند که استفاده از زینت‌ها و تجمّلات هرچند به‌صورت اعتدال، مخالف زهد و پارسایی است و نه مانند تجمّل‌پرستانی که غرق در زینت و تجمّل می‌شوند و تن به هرگونه عمل نادرستی برای رسیدن به این هدف نامقدس می‌دهند. اگر ساختمان روح و جسم انسان را در نظر بگیریم، می‌بینیم که تعلیمات اسلام در این زمینه درست هماهنگ ویژگی‌های روح و ساختمان جسم او است؛ در اسلام استفاده از زیبایی‌های طبیعت، لباس‌های زیبا و متناسب، به‌کار بردن انواع عطرها و ...، نه تنها ردّ نشده، بلکه به آن  سفارش و توصیه نیز شده است.[1] البته انسان باید در استفاده از زینت‌ها، انگیزه‌ای جز جلب رضایت خداوند و رعایت آداب و موازین اخلاقی نداشته باشد. اسلام در بعضی از موارد، توصیه و تأکید دارد که مؤمن از زینت‌ها به‌طرز ویژه استفاده کند و در این صورت است که مؤمن با چنین انگیزه‌ای اگر با استفاده از زینت‌ها به آرایش خود بپردازد و به سر و وضع خود برسد، کار او دارای ارزش مثبت است و عبادت شمرده می‌شود. مثلاً اسلام  به اجتماعات مؤمنین اهمّیت زیادی داده است و به‌منظور انس گرفتن مؤمنین باهم دستورات زیادی دارد و از آنجاکه ظاهر مطلوب، آراستگی و پاکیزگی ظاهری موجب انس افراد می‌شود، به‌ویژه بر زینت و آراستگی مؤمنین برای یکدیگر اهتمام می‌ورزد؛ تا از این رهگذر، رغبت آنان را برای معاشرت باهم افزایش دهد. کسی که دارای وضع آشفته و ژولیده‌ای است، دیگران علاقه‌ای ندارند که با او معاشرت کنند و با او انس بگیرند؛ اگر مؤمنین، این‌گونه به ظاهر خود بی‌اعتنا باشند، این وضع آشفته، خود، کم‌کم موجب پراکندگی آنها از یکدیگر خواهد شد. بنابراین با هدفی که اسلام در انس و ألفت مؤمنین با یکدیگر دارد، سازشی ندارد. از اینجا است که از نظر اسلام زینت کردن مؤمنین به هنگام شرکت در اجتماعات، مطلوب و دارای ارزش اخلاقی مثبت است.[2]

در سیره پیامبر اسلام (ص) وارد شده که وقتی کسی به ملاقات ایشان می‌آمد، ایشان، سر و وضع خود را مرتب می‌کرد و با ظاهری آراسته و زیبا با آن شخص دیدار می‌کرد. امام صادق(ع) روایتی را از امام باقر(ع) نقل می‌کند که:

«وَقَفَ رَجُلٌ عَلَى بَابِ النَّبِیِّ(ص) یَسْتَأْذِنُ عَلَیْهِ قَالَ: فَخَرَجَ النَّبِیُّ فَوَجَدَ فِی حُجْرَتِهِ رَکْوَةً فِیهَا مَاءٌ فَوَقَفَ یُسَوِّی‌ لِحْیَتَهُ وَ یَنْظُرُ إِلَیْهَا فَلَمَّا رَجَعَ دَاخِلاً قَالَتْ لَهُ عَائِشَةُ: یَا رَسُولَ اللَّهِ! أَنْتَ سَیِّدُ وُلْدِ آدَمَ وَ رَسُولُ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَقَفْتَ عَلَى الرَّکْوَةِ تُسَوِّی لِحْیَتَکَ وَ رَأْسَکَ قَالَ: یَا عَائِشَةُ! إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ إِذَا خَرَجَ عَبْدُهُ الْمُؤْمِنُ إِلَى أَخِیهِ أَنْ یَتَهَیَّأَ لَهُ وَ أَنْ یَتَجَمَّل»‌[3]

روزی شخصی به در خانه پیامبر(ص) آمد و می‌خواست پیامبر(ص) را ملاقات کند پیامبر(ص) بیرون آمد و در داخل اتاق، ظرف آبی را دید، پس در مقابل آن ظرف آب ایستاد، در ظرف آب نگاه کرد و محاسن خود را مرتّب کرد، زمانی‌که پیامبر به خانه برگشت، عایشه به پیامبر عرض کرد: یا رسول الله! شما سرور فرزندان آدم و فرستاده پروردگار عالم هستید؛ در مقابل ظرف آب می‌ایستید و موی سر و صورت خود را مرتب می‌کنید؟ پیامبر(ص) در جواب عایشه فرمودند: خداوند دوست می‌دارد وقتی بنده مؤمنش به‌سوی برادرش می‌رود خود را برای او آماده و مرتّب کند و خود را آراسته و زیبا سازد.

    پی نوشت:
  • [1]. مکارم شیرازی، ناصر؛ تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ هفدهم، 1374، ج6، ص150.
  • [2]. مصباح یزدی، محمدتقی؛ اخلاق در قرآن، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ 1380، سوم، ج2، ص299.
  • [3]. طبرسی، رضی‌الدین حسن‌بن‌فضل؛ مکارم الاخلاق، قم، شریف رضی، 1412هق، ص96.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS