دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

روش تربيت فرزند

No image
روش تربيت فرزند

در روايات ما آمده است که فرزندان را با نماز، روزه، وضو و هر آنچه در حد فهم کودک است آشنا کنيم و بدين وسيله او را به دين پيوند زنيم، البته بايد توجه داشت آموزش تدريجي است و در زمان‌هاي مناسب بايد اقدام کرد. از بيانات مولا در نامه ?? نتايجي حاصل مي‌شود که اصول آن را در ادامه مي‌خوانيد.

فرزند پاره تن است: والدين توجه داشته باشند که فرزند ثمره وجودي آنهاست، از گوشت و پوست و خون آنها است، اگر آسيبي به او برسد، گويي والدين دچار آسيب شده‌اند و اگر والديني به اين باور نرسند نمي‌توانند زمينه‌ساز سعادت فرزند خود باشند.«وَ وَجَدْتُکَ بَعْضى، بَلْ وَجَدْتُکَ کُلى حَتى کَاَنَ شَيْئا لَوْ اَصابَکَ اَصابَنى، وَ کَاَنَ الْمَوْتَ لَوْ اَتاکَ اَتانى، فَعَنانى مِنْ اَمْرِکَ ما يَعْنينى مِنْ اَمْرِ نَفْسى».

تربيت ديني: پاک و پليد و خوب و بد يکي نيست، دين آن برنامه‌اي است که موجب فلاح و رستگاري بشر است، از اينجا ضرورت اهتمام به تربيت ديني فرزند روشن مي‌شود. «اِنى اُوصيکَ بِتَقْوَى اللهِ وَ لُزُومِ اَمْرِهِ، وَ عِمارَهِ قَلْبِکَ بِذِکْرِهِ، وَ الاِعْتِصامِ بِحَبْلِهِ وَ اَىُ سَبَب اَوْثَقُ مِنْ سَبَب بَيْنَکَ وَ بَيْنَ اللهِ اِنْ اَنْتَ اَخَذْتَ بِهِ؟! اَحْىِ قَلْبَکَ بِالْمَوْعِظَهِ، وَ اَمِتْهُ بِالزَهادَهِ، وَ قَوِهِ بِالْيَقينِ، وَ نَوِرْهُ بِالْحِکْمَهِ، وَ ذَلِلْهُ بِذِکْرِ الْمَوْتِ، وَ قَرِرْهُ بِالْفَناءِ، وَ بَصِرْهُ فَجائِعَ الدُنْيا، وَ حَذِرْهُ صَوْلَهَ الدَهْرِ، وَ فُحْشَ تَقَلُبِ اللَيالى وَ الايامِ...»

لقمه حلال: انحراف بشر از آنجا شکل مي‌گيرد که به سمت پليدي‌ها سوق پيدا مي‌کند، کودکاني که فطرت پاک دارند و هنوز در اجتماع حاضر نشده‌اند بيشترين اثر انحرافي را از ناحيه لقمه مي‌بينند، براي جلوگيري از اين امر شايسته است به مقوله تغذيه از لقمه حلال پيش از بيش توجه داشته باشيم.

موعظه: براي استحکام بنياد اخلاقي کودک بايست او را موعظه کرد،‌ البته اين مواعظ نبايد از موضع بالا و متکبرانه باشد،‌ با لحن نرم و اگر در سنين پايين‌‌تر باشد، بازگويي داستان‌ها و قصه‌هاي قرآني که ارزش‌هاي ديني و ضد ارزش‌ها را به کودک آموزش مي‌دهد گزينه مناسبي خواهد بود. «فَاَصْلِحْ مَثْواکَ، وَ لاتَبِعْ آخِرَتَکَ بِدُنْياکَ، وَ دَعِ الْقَوْلَ فيما...وَاْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ تَکُنْ مِنْ اَهْلِهِ، وَ اَنْکِرِ الْمُنْکَرَ بِيَدِکَ وَ لِسانِکَ، وَ بايِنْ مَنْ فَعَلَهُ بِجُهْدِکَ وَ جاهِدْ فِى اللهِ حَقَ جِهادِهِ، وَ لا تَاْخُذْکَ...»

آشنايي با دين: در روايات ما آمده است که فرزندان را با نماز، روزه، وضو قبله و هر آنچه در حد فهم کودک است آشنا کنيم و بدين وسيله او را به دين پيوند زنيم، البته بايد توجه داشت آموزش تدريجي است و در زمان‌هاي مناسب بايد اقدام کرد، مثلاً هنگامي که کودک کسل و خواب‌آلود است،‌ اين رفتار مضر است.«وَاعْلَمْ يا بُنَىَ، اَنَ اَحَبَ ما اَنْتَ آخِذٌ بِهِ اِلَىَ مِنْ وَصِيَتى تَقْوَى اللهِ، وَ الاِقْتِصارُ عَلى ما فَرَضَهُ اللهُ عَلَيْکَ، وَ الاَخْذُ بِما مَضى عَلَيْهِ الاَوَلُونَ مِنْ آبائِکَ، وَ الصالِحُونَ مِنْ اَهْلِ بَيْتِکَ، فَاِنَهُمْ لَمْ يَدَعُوا اَنْ نَظَرُوا لِاَنْفُسِهِمْ کَما اَنْتَ ناظِرٌ، وَ فَکَرُوا کَما اَنْتَ مُفَکِرٌ... وَ اَنْ اَبْتَدِئَکَ بِتَعْليمِ کِتابِ اللهِ وَ تَاْويلِهِ، وَ شَرائِعِ الاِسْلامِ وَ اَحْکامِهِ، وَ حَلالِهِ وَ حَرامِهِ، لا اُجاوِزُ ذلِکَ بِکَ اِلى غَيْرِهِ...».

لزوم تسريع تربيت فرزندان: امام در اين نامه به نکته مهمي اشاره فرموده‌اند و آن اينکه فطرت پاک کودک همچون کشتزاري است که تا زبر نشده بايد در آن باورهاي اعتقادي و تربيت ديني نهادينه شود، بهترين زمان از نونهالي تا دوران نوجواني است.

شناخت نيکي‌ها: چه خوب است فرزند را با نيکي‌ها به صورت عملي آشنا کنيم،‌ اگر قصد کمک به ايتام نيازمندان را داريم، کودک را با انفاق آشنا کنيم، بدين صورت که با حضور در مراسم اين چنيني مانند جشن عاطفه‌ها پول و کادوي اهدايي را به دست فرزند دهيم تا او آن را تقديم نيازمندان کند. «لِغَيْرِکَ ما تُحِبُ لِنَفْسِکَ، وَ اکْرَهْ لَهُ ما تَکْرَهُ لَها، وَ لاتَظْلِمْ کَما لاتُحِبُ اَنْ تُظْلَمَ، وَ اَحْسِنْ کَما تُحِبُ اَنْ يُحْسَنَ اِلَيْکَ، وَاسْتَقْبِحْ مِنْ نَفْسِکَ ما تَسْتَقْبِحُ مِنْ غَيْرِکَ، وَارْضَ مِنَ الناسِ بِما...».

علم به يقينيات: آگاه‌سازي مي‌تواند عاملي براي دوري از تشکيکات بوده و فرد را در عمل به يقينيات و آنچه براي او روشن است ياري کند، تربيت ديني کودک از دوران طفوليت موجب مي‌شود تا در سنين نوجواني و جواني فرزندان مسير پيش‌رو را به درستي تشخيص داده و با توجه به مبدأ و معاد قدم در راه سعادت گذارند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS