دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تاثیر توجه به عواقب شهوترانی

پرسش: از منظر آیات و روایات، توجه به آثار و عواقب شهوترانی، به چه میزان در کنترل و تعدیل غریزه جنسی انسان تاثیرگذار است. لطفا به نحو اجمال توضیح دهید؟
تاثیر توجه به عواقب شهوترانی
تاثیر توجه به عواقب شهوترانی

پرسش: از منظر آیات و روایات، توجه به آثار و عواقب شهوترانی، به چه میزان در کنترل و تعدیل غریزه جنسی انسان تاثیرگذار است. لطفا به نحو اجمال توضیح دهید؟

پاسخ: تفکر و اندیشه در عواقب و پیامدهای شهوت رانی، اثر عمیقی در کنترل آن و حفظ عفت عمومی دارد. رهبران الهی همواره عواقب شوم گرفتاری در چنگال شهوات را به انسان‌ها گوشزد کرده و کوشیده اند آنان را از کام شهوات نجات دهند.

امام علی(ع) می‌فرماید: «هرگاه در لذت (حرامی) باشی، به یادآور که روزی زایل می‌شود و اگر در هر نعمتی هستی، به خاطر داشته باش که روزی سلب خواهد شد.

در بلاها نیز انتظار برطرف شدن آن را داشته باش، زیرا این یادآوری ها، نعمت را پایدارتر و شهوات را دور می‌سازد.» (میزان الحکمه، ج 4، ص 3484)

ماهیت شهوت، جذب منفعت و لذت جویی است، اما این نیروی جاذبه چه بسا در عمل به جذب زیان منجر شود. از روایات معصومین(ع) استفاده می‌شود که شهوت کنترل نشده چنین حالتی دارد. چگونه می‌توان از شهوت لذت برد، در حالی که در بردارنده انواع آفت‌ها و محرومیت هاست و به جای این که چیزی به ارمغان آورد، بسیاری از داشته‌های مفید انسان را بر باد می‌دهد. محاسبه منطقی، آدمی را متوجه می‌کند که لذت آنی، ارزش تحمل آن همه محرومیت را ندارد. امام علی(ع) می‌فرماید: لذتی که آمیخته با رنج و درد است، لذت نیست (غررالحکم و دررالکلم، ج 6، ص 355).

آثار سلبی شهوت افسار گسیخته

در اینجا ضروری است آثار سوء و محرومیت‌های حاصل از شهوت افسارگسیخته را مورد بررسی و تبیین قرار دهیم:

1- محرومیت از سلامت جسم و جان

تحریک مداوم جنسی، انسان را پیوسته در وضعیت هیجانی و ناآرام نگه می‌دارد و همین امر، بهداشت روانی او را تهدید می‌کند، زیرا تحریک‌ها و ارتباط‌های نامشروع، او را هر لحظه به گناهان خانمان سوز می‌کشاند و ترس از رسوایی، هراس از قوانین کیفری و عذاب وجدان، جانش را چونان خوره می‌خورد و آشفتگی ها، استرس‌ها و ناراحتی‌های عصبی او را به اوج می‌رساند. امام علی(ع) می‌فرماید: «کسی که شهوتش بر او غالب آید، روح و روانش سالم نمی ماند. (همان، ج5، ص236)

عفاف پیشگی، منشا رهایی از همه این اضطراب هاست. علی(ع) در این باره نیز فرموده اند: «من غض طرفه، اراح قلبه» هر کس نگاهش را از نامحرم فرو بندد، قلبش آسوده می‌گردد. (مستدرک الوسایل، ج14، ص 271)

شاید این سخن حکیمانه پروردگار، ناظر به این امر مهم باشد که در سوره احزاب آیه 53 فرموده‌اند:

«هرگاه از زنان (پیامبر) چیزی خواستید، از پشت پرده از آنان بخواهید، این برای دلهای شما و دل‌های آنان پاکیزه تر است.

آزادی جنسی و بی بندوباری اخلاقی در حال حاضر ره آوردی جز به تباهی کشیده شدن نسل جوان و گسترش بیماری‌های مزمن و امراض مقاربتی، چون سفلیس، سوزاک و ایدز نداشته است. آمار وحشتناک مبتلایان به بیماری مرموز ایدز در دنیا گواه بر این مدعا است. عفت گرایی، بهداشت کامل جنسی را تامین می‌کند. قرآن کریم در سوره اعراف آیه 81 برخی از عرصه‌های بی عفتی نظیر هم جنس بازی را اسراف و به هدر رفتن انرژی و نیروی جسمانی می‌داند، آنجا که می‌فرماید: «شما از روی شهوت به جای زنان با مردان در می‌آمیزید، آری، شما گروهی اسراف پیشه اید.»

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS