دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شرایط توبه و استغفار

میوه توبه، بازیافت کردن تقصیرات نفس و جبران و تدارک آن است.
شرایط توبه و استغفار
شرایط توبه و استغفار

شرایط توبه و استغفار

قال علی(ع): «ثَمَرَهُ التوبهِ إستِدرَاکُ فَوَارِطِ النّفسِ»( غررالحکم و دررالکلم، ج1، حدیث1062/11، ص174)

خداوند انسان را از گناه بازداشته و او را به پاکی و درستی ترغیب و تشویق کرده و با انذار و تبشیر در راه کسب فضائل و اهداف والای انسانی به او کمک نموده است. چه‌بسا انسان بر اثر غفلت و یا جهل و نادانی در راه رسیدن به هدف، که همان قرب الهی است، از این راه منحرف شود. در این میان خداوند، راه توبه و بازگشت را نیز بازگذاشته و توبه‌کاران را مورد لطف و محبت خود قرار داده است:

«إنّ اللهَ یُحِبُّ التَّوَّابِینَ»[1]

خداوند، توبه‌کنندگان را دوست می‌دارد.

امّا شاید در میان مردم، افرادی باشند که خیال می‌کنند توبه و بازگشت به خدا تنها با پشیمانی و گریه و زاری و یا خواندن دعا و قرآن تحقق پیدا می‌کند؛ ولی آنها از این نکته غافل هستند که توبه از هر گناه، باید متناسب با همان گناه صورت بگیرد. مثلاً توبه کسی که نماز و روزه و سایر عبادات را در گذشته ترک کرده، قضا کردن همه آنها است و توبه کسی که به هر عنوان مال مردم و یا حقّی از آنها را ضایع کرده است، باز گرداندن آن مال و آن حقّ به مردم است و همین طور سایر گناهان و اموری که از روی جهل و غفلت و یا به هر جهت دیگری از انسان واقع شده است، به‌نوعی باید جبران شود و صرفا به آه و ناله نمی‌توان اکتفاء نمود.[2] شخصی (شاید با همین تصور)، روزی در مقابل حضرت علی(ع) بدون توجه به شرایط توبه و استغفار، گفت: استغفرالله! امام رو به آن مرد کرد و فرمود: مادرت به‌عزایت بنشیند! آیا معنای استغفار و توبه را می‌دانی؟

بعد خود حضرت شروع کردند به توضیح معنای استغفار و فرمودند: استغفار درجه انسان‌های برگزیده است و دارای شش معنی است:

1. انسان باید از آنچه در گذشته انجام داده، پشیمان شود.

2. تصمیم جدّی داشته باشد که دیگر آن گناه را انجام ندهد.

3. اگر حقّی را از مردم ضایع کرده، آن‌را جبران و خدا را پاک دیدار کند، به‌طوری که چیزی بر عهده او نباشد.

4. تمام واجب‌هایی را که ضایع ساخته ادا کند.

5. گوشتی که از راه حرام بر بدن خود رویانیده، با حزن و اندوه آب کند، به‌طوری که پوست به استخوان بچسبد، و دوباره گوشت تازه بروید.

6. رنج طاعت و بندگی را به بدن بچشاند، همانگونه که شیرینی و لذت گناه را به آن چشانیده بود.

بعد حضرت علی(ع) رو به آن مرد کرده و فرمودند: بعد از اینکه این کارها را انجام دادی، بگو استغفرالله![3]

بنابراین به صرف گفتن یک استغفار و با ریختن اشک چشم، توبه حقیقی به‌دست نمی‌آید؛ بلکه انسان باید در صدد جبران گناهی را که مرتکب آن شده برآید؛ که در این صورت توبه حقیقی کرده و از گناهی که کرده پاک می‌شود. حضرت امام باقر(ع) می‌فرمایند:

«التائبُ مِنَ الذَنبِ کمَن لا ذَنبَ لَهُ وَ المُقِیمُ علی الذَنبِ وَ هو مُستَغفِرٌ کَالمُستَهزِءِ»[4]

کسی که از گناه توبه می‌کند، مانند کسی است که هیچ گناهی انجام نداده است و کسی که بر گناهی که انجام داده، باقی می‌ماند [یعنی آن گناه را باز انجام می‌دهد] و از خداوند طلب استغفار می‌کند، مانند کسی است که دیگری را به مسخره گرفته است.

آری کسی که اصرار بر گناهی که انجام داده است می‌کند و باز آن‌را نه یک بار، بلکه بارها و بارها مرتکب می‌شود و تصمیم جدّی بر ترک آن نگرفته و با این حال از خدا طلب استغفار و بخشش می‌کند، در واقع خدا را مسخره کرده است و قطعاً چنین کسی روی سعادت را نخواهد دید.

    پی نوشت:
  • [1]. بقره/222
  • [2]. انصاریان، حسین؛ عرفان اسلامی، اصفهان، حجت، چاپ سوم، ج12و11، ص138.
  • [3]. نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتی، قم، لقمان، 1379، چاپ سوم، حکمت 417.
  • [4]. محمد بن یعقوب، کلینی؛ کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1365، ج2، ص435.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رزق حلال

رزق حلال

امام صادق (ع) قرمودند: «ترک یک لقمه‌ حرام‌ نزد خدا، محبوب تر است از هزار رکعت نماز مستحبی.» (بحار الأنوار (ط ـ بیروت)، ج‌90، ص373)
نفاق

نفاق

امیرالمؤمنین علی (ع):«از نفاق دوری کن، به درستی که فرد دو رو نزد خداوند متعال دارای جایگاه و منزلت نیست.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌2، ص304)
عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

حضرت علی(ع) فرمودند: «هرکس اعضا و جوارح خویش را از حرام بازدارد، اخلاقش نیکو می گردد.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌5، ص432).
دوری از موضع تهمت

دوری از موضع تهمت

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه مؤمن به برادر [دینی] خود تهمت بزند، ایمان در قلب او از میان می‌رود، هم چنان که نمک در آب، ذوب می‌شود. (مشکاةالأنوار فی غررالأخبار، طبرسی، علی بن حسن، ص319)
قناعت

قناعت

حضرت علی (ع) فرمودند: «به جستجوی بی‌نیازی برخاستم، آن را جز در قناعت نیافتم؛ همواره قناعت کنید، تا بی‌نیاز باشید.» (جامع الأخبار (للشعیری)، محمد بن محمد،ص123)

پر بازدیدترین ها

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
قال المهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف): «اِنَّ لی فی ابنة رسولِ الله اُسوةٌ حَسَنَةٌ»

قال المهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف): «اِنَّ لی فی ابنة رسولِ الله اُسوةٌ حَسَنَةٌ»

حضرت مهدی (علیه السلام) فرمود: «الگو و اسوه‌ی‌ نیکوی من دختر فرستاده خدا (فاطمه زهرا «سلام الله علیها») است»
عن فاطمة الزهرا (سلام الله علیها): «لقد قال رسول الله (صلی الله علیه وآله وسلم) مثل الامام مثل الکعبة اِذْ تُؤْتی ولا تأتی»

عن فاطمة الزهرا (سلام الله علیها): «لقد قال رسول الله (صلی الله علیه وآله وسلم) مثل الامام مثل الکعبة اِذْ تُؤْتی ولا تأتی»

حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) فرمود: «همانا رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمود: مثل امام، چونان کعبه است که بر گردش می‌چرخند و او بر گرد چیزی نمی‌چرخد».(بحارالانوار، ج 36، ص 353)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
عن فاطمة الزهرا (سلام الله علیها): «حُبّب اِلَیَّ مِنْ دنیاکُم ثلاثُ: تلاوة کتاب الله والنّظر فی وجه رسول الله والانفاق فی سبیل الله»

عن فاطمة الزهرا (سلام الله علیها): «حُبّب اِلَیَّ مِنْ دنیاکُم ثلاثُ: تلاوة کتاب الله والنّظر فی وجه رسول الله والانفاق فی سبیل الله»

حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) فرمود: «سه چیز از دنیای شما محبوب من گشته است: تلاوت کتاب خدا، نگاه به صورت رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) و انفاق در راه خدا» (وقایع الایام- ص 295)
Powered by TayaCMS