دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چه جوابی به توهين بدهيم؟

No image
چه جوابی به توهين بدهيم؟

 آيا به خاطر داريد كه زماني از سوي ديگران تحقير شديد؟

 احساس تحقير شدن مي‌تواند از يك نگاه، يا يك گفته يا از يك شانه بالا انداختن ناشي شود. ممكن است تحت تاثير سخن كسي احساس بي‌ارزش بودن بكنيد. گيج مي‌شويد و به جاي آنكه روحيه خود را بهتر كنيد به تدريج روحيه خود را مي‌بازيد و احساس حقارت مي‌كنيد. چند نوع رفتار تحقير آميز وجود دارد: تحقيرهاي كلامي مستقيم، تحقيرهاي كلامي غير مستقيم و تحقيرهاي غير كلامي.

  تحقير كلامی مستقيم

اين رفتاري كاملا مشخص است. خيلي ساده كسي با كلام شما را تحقير مي‌كند. براي مثال فرض كنيد از آسانسوري بيرون آمده‌ايد و بر حسب اتفاق به كسي تنه مي‌زنيد. آن شخص اينچنين واكنش نشان مي‌دهد: چرا مواظب نيستي، بي‌شعور.

-  برخورد با تحقيرهاي كلامي مستقيم چگونه بايد باشد؟

- بگذاريد كه شخص مخاطب شما خشمش را تخليه كند و كمي آرام بگيرد.

- اگر اشتباهي از شما سرزده، حتي اگر مخاطبتان به شما توهين كرده باشد، آن را اذعان كنيد.

- در برابر طرز برخورد او ابراز وجود كنيد.

- با يك يا چند جمله كوتاه و خلاصه برخورد را به پايان برسانيد.

اين اقدامات به از ميان برداشتن تحقيرها كمك مي‌كند. در ماجراي آسانسور با كمي حوصله اجازه بدهيد كه شخص خشم خود را تخليه كند بعد به او بگوييد از اينكه به شما برخوردم عذرخواهي مي‌كنم. تصادفي بود. اما من مايل نيستم كه حرف‌هاي تند و ناسزا بشنوم. مي‌توانم بدون توهين هم گفته‌هاي شما را بشنوم.

 تحقيرهای كلامی غير مستقيم

درباره اين سخن همسرتان چه حسي داريد؟ وقتي اين لباس را مي‌پوشي جالب مي‌شوي. لباس‌هاي قديمي به تو خيلي مي‌آيند. چه معنايي در پس پرده اين اظهارنظر وجود دارد؟

تحقيرهاي كلامي غير مستقيم در واقع پرخاش غير مستقيم هستند. اشخاص تحت تاثير اين طرز برخوردها گيج و مبهوت مي‌شوند و احساس مي‌كنند كه مورد سلطه‌جويي قرار گرفته‌اند. رفتار پرخاشگرانه غير مستقيم در واقع يك حمله پنهاني است. كسي از توهين و سرزنش شدن خوشش نمي‌آيد. اگر از خود يا ديگران توضيحات بيشتري بخواهيد اغلب مشكل برطرف مي‌شود. براي روبه‌رو شدن با تحقيرهاي غير مستقيم قبل از هر كار سعي كنيد اطلاعات بيشتري به دست آوريد: بپرسيد منظورتان چيست؟ با جوابي كه مي‌گيريد از نيت شخص رودر روي خود مطلع مي‌شويد. شايد شما حرف او را به درستي درك نكرده‌ايد. واكنش بعدي شما به جواب طرف مقابل بستگي دارد. اما بخشي از هدف شما اين است كه به مخاطب خود بياموزيد به روش ديگري با شما حرف بزند و با شما رك و صريح باشد. هر تحقير كلامي غير مستقيم مي‌تواند به يك تحقير كلامي مستقيم تبديل شود. وقتي از مخاطب خود توضيحات بيشتري مي‌خواهيد  واكنش او مي‌تواند بدتر شود. توصيه ما اين است كه ابراز وجود كنيد و مراحلي را كه در زمينه برخورد با تحقيرهاي كلامي مستقيم گفته شد مورد استفاده قرار دهيد و در برابر تحقير قاطعانه برخورد كنيد.

 تحقيرهای غير كلامی

با كسي كه به ما بد نگاه مي‌كند يا ژست مي‌گيرد چه بايد بكنيم؟ وقتي مخاطب شما بدون اينكه كلمه‌اي در تحقير شما بگويد با رفتارش شما را تحقير مي‌كند به او چه جوابي مي‌دهيد؟ برخورد با توهين غير كلامي بسيار دشوارتر است. زيرا اين احتمال وجود دارد كه شخص توهين‌كننده اصولا متوجه رفتار توهين آميزش نباشد. از آن گذشته نمي‌توانيد مطمئن باشيد كه لزوماً از قصد و نيت شخص توهين‌كننده آگاه شده‌ايد. اگر مخاطب شما مي‌خواهد بدون ابراز كلمه‌اي شما را تحقير كند سعي كنيد او را به شكلي مجبور كنيد كه به جاي ژست از كلمات استفاده كند. مي‌توانيد به طرزي قاطعانه بگوييد ممكن است آن طرز نگاهت را براي من ترجمه كني؟ من نمي‌توانم منظور تو را درك كنم مگر اينكه مستقيماً نظرت را به من بگويي. تحقير غير جرات آميز و غير كلامي از همه صراحت كمتري دارد.‌گر چه نمي‌توانيم همه پيام‌هاي غير كلامي را از بين ببريم، بهتر است تا حد امكان آنها را به كلمات تبديل كنيم چون اين امكان وجود دارد كه رفتار مخاطب خود را به اشتباه تفسير كرده باشيم. كسي از توهين و سرزنش شدن خوشش نمي‌آيد. اگر از خود يا ديگران توضيحات بيشتري بخواهيد اغلب مشكل برطرف مي‌شود. البته رنجش به دل راه ندادن و عقب نشيني نكردن در مواقعي دشوار است اما برقراري ارتباط صادقانه تلاشي است كه فايده آن از زحمتش بيشتر است. ناراحتي ناشي از تحقير با ابراز وجود كردن از بين مي‌رود. مصرانه از ديگران بخواهيد كه نظر خود را توضيح دهند. احساسات خود را بيان كنيد و درباره خود و درباره روابطي كه با ديگران داريد اطلاعات تازه‌اي به دست آوريد.

مقاله

نویسنده زهرا سادات طباطبايي
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS