دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ابن خلدون؛ بنیانگذار فلسفه تاریخ و جامعه شناسی

No image
ابن خلدون؛ بنیانگذار فلسفه تاریخ و جامعه شناسی

ابن خلدون، فلسفه تاريخ، جامعه شناسي

رضا نورزوی

ابن خلدون فیلسوف و مورخ بزرگ جهان اسلامی تلقی می‌شود که یکی از افتخارات سرزمین اسلام در جهان می‌باشد، زیرا اندیشه و عقاید او در باب فلسفه، جامعه شناسی و تاریخ توسط بسیاری از اندیشمندان و متفکران مورد استفاده و تحلیل قرار گرفته است. ابن خلدون با لقب‌های «فیلسوف المورخین» و «منتسکیوی عرب» معروف می‌باشد و بحق این عناوین برازنده سطح علمی و دانش وی است.

نگاهی به حیات سیاسی

ابن خلدون مقدمات علوم را تحت تعالیم پدرش فرا گرفت، او در کنار خانواده اش حیات خوبی را سپری می‌کرد، اما در هفده سالگی با نخستین فاجعه زندگی‌اش روبه رو شد، یعنی پدر و مادر و تمام افراد خانواده خود را در یک اپیدمی طاعون از دست داد. این حادثه به حدی روحیات و احساسات ابن خلدون را تحت تاثیر قرار داد که وی اقدام به ترک وطن نمود، اما حاکم شهر مانع شد و او را به استخدام خود درآورد. او زندگی پر از فراز و نشیبی داشت، مدتی از حیات خود را در مسائل و امور حکومتی طی کرد، بخشی را هم در زندان و تبعید سپری نمود، اما در تمام ناخوشایندی‌های روزگار از کسب علم و دانش و نگارش آثار و رسالات مهم دست بر نداشت. در واقع پرداختن به مسائل علمی در کنار مشکلات روزمره، امری دشوار می‌باشد، اما ابن خلدون در زندگانی سیاسی خود و در مراحل اوج و یا سقوط حیات خود، از مطالعه و دانش دست نکشید. اما او احساس می‌کرد که سیاست وی را از دانش باز می‌دارد و آرزو می‌کرد تا به طور همیشگی دست از سیاست بردارد تا بتواند با فراغ بال و آسودگی به کسب دانش بپردازد.

آثار و رسالات

مهمترین اثر ابن خلدون کتابی است به نام «کتاب العبر و دیوان المبتدا و الخیر فی ایام العرب و العجم و البریر» در تاریخ عمومی که مقدمه آن یکی از شاهکارهای فلسفی و تاریخی عالم اسلام است و نخستین تصنیف در علم الاجتماع و فلسفه تاریخ به شمار می‌رود. او در این کتاب خود به مبادی علم اقتصاد سیاسی و عدالت اجتماعی در حیطه علوم تاریخ و جامعه شناسی می‌پردازد.

دیدگاه و آراء

ابن خلدون، در دیدگاه خود معتقد به فلسفه اثباتی بود و مطالعه و بررسی خود را مانند متفکران قرن‌ها بعد مغرب زمین، چون منتسکیو و بکل با نظریه‌های اثباتی شروع می‌کند. یکی از مهم ترین مسائل که توجه ابن خلدون را به خود معطوف داشت و او توانست در این حیطه، مطالعات و نتایج مهمی را عرضه کند، مسئله تاثیرات جغرافیایی و ویژگی‌های طبیعی را بر روی ایجاد و توسعه فرهنگ‌های بزرگ بشری بود. او بخصوص عوامل آب و هوایی را در ایجاد تمدن‌ها و فرهنگ بسیار مهم و اساسی تلقی می‌نمود.از دید ابن خلدون، عصبیت به عنوان عامل تکامل انسان و تمدن محسوب می‌گردد. اساس تشکیل سلسله‌ها روی عصبیت قرار دارد. انقراض آنها هم در اثر ضعف و فقدان عصبیت می‌باشد. با این حال منظور ابن خلدون از عصبیت دولت چندان مشخص نمی‌باشد، به نظر می‌آید، وی احساسات و تمایلات شدید و جدی مشترک گروهی از مردم را درباره یک فرد و یا یک خانواده و یا یک عقیده و دیدگاه را عصبیت می‌نامد که انسان را به فداکاری و اقدام وا می‌دارد.

جایگاه ابن خلدون در جهان غرب

استفانو کولوزیو می‌نویسد: هیچ کس نمی‌تواند انکار کند که ابن خلدون مناطق مجهولی را در عالم کشف کرده است. وی بر ماکیاولی و منتسکیو و ویکو، پیشی جسته است.کولوزیو نیز می‌نویسد: ابن خلدون نخستین نویسنده ای است که در جهان در موضوع فلسفه تاریخ به بحث و تحقیق آغاز کرده است. ناتانیل اشمیت آمریکایی می‌نویسد: ابن خلدون در دانش جامعه شناسی به مقامی نایل آمده است که حتی آگوست کنت در نیمه نوزدهم بدان نرسیده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS