دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پناه امن الهی

No image
پناه امن الهی

پناه امن الهي

مصطفی یاسینی

زندگی دنیا هرگز عاری و خالی از بلایا و مصایب نیست و به یقین هر انسانی با حوادث ناگوار و پدیده‌های دشوار روبه رو خواهد شد. آنچه در برخورد با حوادث و بلایا حائز اهمیت است، مشخص نمودن جایگاه این بلایا و مصائب در زندگی است. بدین معنا که هر شخصی باید قبل از وقوع بلایا و حوادث ناگوار، در ساخت ذهن و فضای عملی زندگی خود برای آنها جایی باز نماید تا اگر روزی به وقوع پیوست، از علاج آن باز نماند و تسلیم آن نشود و همه دار و ندار خود را نبازد. لذا شایسته است عواملی را که در برخورد با حوادث ناگوار و خطرها موثر هستند، بشناسیم و با تدبیر لازم، در برابر آنها عکس العمل مناسب نشان دهیم.

بی تردید انسان در زندگی با خطرها و دشمنان فراوانی مواجه خواهد شد که برخی از این خطرها، زندگی مادی و جان و مال وی را تهدید می‌کنند و بعضی بستگان و عزیزان و ناموس و آبروی او را در معرض خطر قرار می‌دهند و برخی دیگر روح و دل او را تهدید می‌کنند. همان گونه که خطرهای دیگری از ناحیه وساوس نفسانی و شیطنت شیاطین متوجه انسان می‌شوند و او را در عقاید و افکار دچار شک و تردید می‌سازند و یا او را به گرایشها و صفات مذموم اخلاقی مبتلا می‌نمایند و آدمی را به رفتارهایی مبتلامی کنند که برای آخرت و کمال و سعادت ابدی وی ضرر دارد. البته اینکه کدام یک از این خطرها مهمتر و خطرناکتر است، به معرفت آن شخص بستگی دارد. طبعاً آنچه برای مومن مهمتر است، خطرهای معنوی می‌باشد. مومن از مبتلاشدن به گناه، بیشتر از هر مصیبت و گرفتاری دیگر می‌ترسد، یعنی ترسش از ابتلای به گناه از دیگر ترسها بیشتر است، چون می‌داند که مبتلاشدن به گناه ضرر عظیمی دارد که به آسانی قابل جبران نیست.‌

آدمی به میزان ایمان و مرتبه معرفت خود به هنگام احساس خطر به پناهگاهی پناه می‌برد و به سوی آن توجه می‌کند. البته این توجه خود باعث تقویت ایمان می‌شود چون تکامل ایمان و معرفت به کمک همین توجهات و فکر کردن و به دنبال حالات قبلی پدید می‌آید و با انجام رفتار مناسب ایمان نیز قوی تر می‌شود. از همین روست که امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرماید: «الجیء نفسک فی الامور کلها الی الهک فانک تلجئها الی کهف حریز و مانع عزیز و اخلص فی المساله لربک؛ در هر حالت و موقعیتی که در برابر دشمن و یا خطری قرار گرفتید و نیازمند نیروی قوی شدید، به خداوند متعال پناه ببرید که اگر به چنین پناهگاهی تکیه نمایید از خطر مصون مانده و هرگز در برابر دشمن و خطر، شکست نخواهید خورد». شایان ذکر است که پناه بردن به ملجا و پناهگاه الهی فقط برای دفع دشمن و خطر نیست، بلکه برای جلب منفعت نیز باید از خدا استمداد جوید، چرا که تمامی امور به دست خدای متعال است و همه چیز، اعم از دفع بلایا و اعطای عطایا و نعمتها را باید از درگاه ربوبی او مسئلت نمود. همچنین باید توجه داشت که اعتماد به خدا و روی آوردن به درگاه حضرت حق، هم در میدان عمل و هم در مقام اعتقاد و ساحت قلب هر دو لازم و ضروری است. البته آنچه در این میان مهم است همان حالت قلبی است. آن زمانی که انسان احساس نیاز و یا احساس خطر می‌کند در هر دو حالت باید جوارح و جوانح او متوجه خدا باشد. چنین روحیه ای روحیه یک بنده خالص است، اخلاص یعنی اینکه انسان خود را برای خدا خالص کند، به گونه ای که هیچ شائبه ای از غیر خدا در وجودش نباشد. اگر امیدی دارد، به خداست و اگر ترسی دارد، از خداست و اگر کمکی می‌خواهد از خدا می‌خواهد. یعنی همان اخلص فی المساله لربک؛ در مقام سوال و خواستن نیازمندیها، درخواست و سوال خود را برای خدا خالص کن و از اعماق دل خود بر این باور باش که اوست باید برآورد. لذا به غیر او امید نداشته باش. بنابراین اگر مشاهده می‌کنیم که اوامر الهی ما را به حسب شرایط به توسل به اسباب طبیعی امر می‌کنند نباید انجام این تکالیف به گونه ای باشد که به آن وسایل و اسباب دل نبندیم، بلکه باید آنها را صرفا یک وسیله و ابزار در نظر آوریم که فقط برای انجام وظیفه به سراغ آنها می‌رویم و الااعتماد و توجه قلبی باید به خدا باشد و هر چیزی را از او بخواهیم: «فان بیده العطاء و الحرمان» که هم بخشیدن به دست خداست و هم محروم کردن به دست اوست. اگر آدمی معتقد باشد که رسیدن به نعمتی و یا محروم شدن از نعمتی به دست خداست، در مقابل هیچ شخص دیگری خضوع و خشوع و اظهار تذلل نمی کند و اگر هم گامی در برابر دیگران خضوع می‌کند، از این روست که خدا دستور داده است، لذا در واقع تذلل او فقط در پیشگاه الهی است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS