دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

روشنفكران واقعی و غيرواقعی

No image
روشنفكران واقعی و غيرواقعی

پرسش:ويژگی ها و اوصاف روشنفکران واقعی و غيرواقعی چيست؟

پاسخ: هرچند روشنفکر و روشنفکري به معناي مصطلح غربي آن، هنوز در جامعه ماسکه رايج است و تبادر ذهني غالب مي باشد، به بيان ديگر متبادر از معناي روشنفکر، تحصيل کرده به فرنگ رفته، متکي به تئوري علمي، معتقد به ناتواني دين در اداره جامعه و... است و ما نيز هرگز قائل به آشتي اين معنا از روشنفکر و روشنفکري با ديانت و ارزش هاي وحياني نبوده و نيستيم، اما در عين حال با بيان معادل صحيح روشنفکر به روشن بين و روشن انديش مي توان ويژگي ها و اوصاف ديگري غير از شاخص هاي غربي آن را مطرح کرد که در اينجا به نحو اجمال اوصاف هر دو گروه از روشنفکران واقعي و غيرواقعي را به صورت مقايسه بيان مي کنيم:

1- عقل و بصيرت

هرگز کسي انسان کم عقل و يا نامتعادل عقلي و بي فکر و يا کوتاه فکر را روشنفکر نمي خواند، در واقع اهل فهم، تامل، تدبر و عاقبت انديشي و پايبندي به لوازم عقل و عدم تقليد کورکورانه و بي دليل از ديگران، از ابتدايي ترين شروط روشنفکر واقعي است.

در عين حال، اين افراد به تقليد برخاسته از روي برهان و منطق ملتزم اند، برخلاف به اصطلاح روشنفکراني که چشم به ديار فرنگ دوخته و هر چيزي را چشم و گوش بسته گرفته و با جان و دل پذيرا هستند که بهره اي جز از لفظ روشنفکري نبرده اند. اينان تاريک بيناني هستند که جز تقليد کورکورانه از غرب چيزي نمي دانند، و نه تنها با خرافات و انديشه هاي پوچ و باطل در ستيز نيستند، بلکه به نوعي مروج انديشه هاي غيرمعقول و خرافي از نوع فرنگي اند.

   

    2- آزادی انديشه

    از ديگر شرايط روشنفکران واقعي، آزادي در بعد انديشه است. درست انديشي و از قيد هواهاي نفساني رهايي يافتن و در قيد و بند تعصبات گروهي، حزبي و قبيله اي نبودن و از قيد هر نوع استعمار و استحماري رها شدن و استقلال در فکر و راي و نظر داشتن و... از ويژگي و صفات روشنفکري واقعي است. البته رهايي از جمود و انجماد فکري و تحجر و پرهيز از قشري نگري نيز از لوازمات آزادي در بعد انديشه است. برخلاف روشنفکران تاريک بين که در قيد و بند هواي نفساني خويش گرفتارند و در پي يافتن آزادي به معني مبتذل غربي آن و رهانيدن خويش از هر نوع فکر، عقيده، و قيد و بندي در بعد انديشه اند.

پالایش روانی Catharsis

 

 

پروشنفکران واقعي اهل کتاب، درس، مدرسه و علم و دانش اند. به طور کلي شغل اصلي روشنفکر کار فکري است. حداقل تخصص و يا نيمه تخصصي در يکي از علوم دارد. به مسائل روز و کشور خويش آگاه است، قدرت تجزيه و تحليل درست مسائل جاري را دارد، متکي به فرهنگ خويش و مطلع از آن است. بر خلاف، به اصطلاح روشنفکران وابسته اي که نه اعتقادي به تمدن و غناي فرهنگي ملي و يا ديني خويش دارند و نه مطلع از آنند و در تجزيه و تحليل نيز قبل از اينکه از فکر خويش بهره جويند به منابع، راديوها و رسانه هاي غربي متکی‌اند.

   

   

          روزنامه كيهان، شماره 21061 به تاريخ 29/2/94، صفحه 8 (معارف)

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نظریات گرین در باب مجازات، مالکیت و انترناسیونالیسم

نظریات گرین در باب مجازات، مالکیت و انترناسیونالیسم

توماس هیل گرین حقوقدان، سیاستمدار و فیلسوف قرن نوزدهم انگلستان می‌باشد.
قوه قضائیه مطلوب و قانون اساسی/ بخش اول

قوه قضائیه مطلوب و قانون اساسی/ بخش اول

مقدمه: فصل 11 قانون اساسی از اصل 156 تا 174 (19 اصل) اختصاص به قوه قضائیه دارد.
قوه قضائیه مطلوب و قانون اساسی/ بخش سوم وپایانی

قوه قضائیه مطلوب و قانون اساسی/ بخش سوم وپایانی

اشاره: «قوه قضائیه مطلوب و قانون اساسی » عنوان مقاله‌ای است که بخش دوم آن در شماره قبلی صفحه حقوقی اطلاعات چاپ شد. بخش سوم و آخر این مقاله را می‌خوانیم.
منشور حقوق شاکی و متهم در دادسرا

منشور حقوق شاکی و متهم در دادسرا

اشاره: حقوق شهروندی در کشور ما اصطلاح جدیدی است که خیلی زود وارد ادبیات حقوقی نیز شده است.
تأملی بر نظریه «هندسه اجتماعی پرونده های قضایی» یا نظریه «جامعه شناسی حقوقی ناب» پروفسور دانلد بلک/بخش اول

تأملی بر نظریه «هندسه اجتماعی پرونده های قضایی» یا نظریه «جامعه شناسی حقوقی ناب» پروفسور دانلد بلک/بخش اول

معرفی مختصر نظریه‌پرداز: پروفسور دانلد بلک (Donald Black) یکی از دانشمندان تراز اول جامعه‌شناسی حقوق است که آثار متعددی در جامعه‌شناسی و به ویژه جامعه‌شناسی حقوق دارند.

پر بازدیدترین ها

جایگاه پدر و مادر در خانواده

جایگاه پدر و مادر در خانواده

از آنجا که اصل وجود هر انسانی از پدر و مادر است ، ‌می توان گفت درمیان پیوندهای خویشاوندی ، هیچ کس به اندازه پدر و مادر به انسان نزدیک نیست . همچنانکه هیچ کس به اندازه آنها ، با انسان مهربان نیست . پدر و مادر بعد از خداوند ، حق حیات بر گردن فرزند دارند .
No image

موسیقی در اسلام

در شماره‌ی 541 روزنامه‌ی توسعه، مطلبی تحت عنوان «تحریم موسیقی، نه از سوی اسلام، بلکه از سوی اعراب متحجر بوده» درج گردیده است که این مطلب از جهات مختلف قابل نقد است. ما برای بررسی این موضوع ابتدا به تعریف موسیقی پرداخته و بعد به انواع آن اشاره کرده و نظر اسلام ـ که برگرفته از قرآن و سنّت رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ و ائمه‌ی اطهار ـ علیهم‌السّلام ـ می‌باشد را بیان و به نتیجه‌گیری می‌پردازیم.
تفاوت جوهری اقتصاد اسلامی با اقتصاد غربی

تفاوت جوهری اقتصاد اسلامی با اقتصاد غربی

اقتصاد اسلامی، بخشی از نظام ارزشی اسلام است. از سوی دیگر اقتصاد اسلامی و مدل های اقتصادی باید دربرگیرنده شریعت و اخلاق اسلامی بوده و باید در راستای مصلحت و دولت اسلامی عمل کنند. نظام ارزشی اسلام، با نظام ارزشی غرب، سازگار نیست و بر همین اساس، اقتصاد اسلامی نیز باید متفاوت از اقتصاد غربی باشد.
آموزه‌های دینی و نقش آن‌ها در پیش‌گیری از آسیب‌های روانی

آموزه‌های دینی و نقش آن‌ها در پیش‌گیری از آسیب‌های روانی

اگرچه همه آموزه‌ها و تعالیم حیات‌بخش اسلام برای سلامت و سعادت دنیا و آخرت انسان تشریع شده‌اند، اما به طور خاص، در دستورات دینی در بحث پیش‌گیری از ابتلا به آسیب‌های روحی و روانی، آموزه‌هایی وجود دارند که این مقاله، به صورت مختصر، به آن‌ها می‌پردازد؛
Powered by TayaCMS