دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شكستن ديوار غرور

No image
شكستن ديوار غرور

براي محبوب شدن در دل‌ها نيازي به دست زدن به كارهاي عجيب و غريب نيست، نياز نيست كه شما هزينه‌هاي كلان را صرف به دست آوردن عشق و علاقه مردم كنيد، بلكه در مقابل تكنيك‌هاي بسيار ساده‌اي وجود دارد كه با مرور زمان و با به كارگيري برخي از تمرين‌ها مي‌توانيد به راحتي ويژگي‌هايي را در شخصيت خود، به وجود آوريد تا در نتيجه، اطرافيان به ارتباط با شما عشق بورزند و از بودن با شما لذت ببرند. غرور يكي از ويژگي‌هاي منفي در شخصيت هر انساني است كه سبب از دست دادن دوستان صميمي‌و قطع رابطه‌هايي است كه سال‌ها ادامه داشته است.

به تحقيق غرور نخستين ويژگي است كه سبب نافرماني شيطان و رانده شدن او از بارگاه خداوند متعال شده است و به همين جهت، بي‌اعتنايي به اين ويژگي منفي در شخصيت افراد، در نهايت سبب فراموشي خداوند متعال در زندگي و پيمودن مسير انحرافي و جاده گمراهي خواهد شد و به همين جهت در آيات الهي توصيه‌هاي مهمي‌براي مبارزه با اين صفت ناپسند بيان شده است تا افرادي كه قصد دارند ديوارهاي آهنين غرور را در شخصيت خود ويران كنند بتوانند با به‌كار‌گيري اين توصيه‌ها، زلزله‌اي بزرگ در درون خود ايجاد كنند و به سرعت از شرّ اين خصوصيت شيطاني رهايي پيدا كنند.

در اين مقاله قصد داريم به مهم‌ترين توصيه‌هاي طلايي قرآن مجيد براي تخريب ديوارهاي غرور اشاره كنيم:

1- كسب دانش و توجه به نعمت‌ها

يكي از عواملي كه سبب غرور و در نتيجه نافرماني از خداوند متعال مي‌شود، عامل جهل و ناداني است. جهلي كه سبب فراموشي نعمت‌هاي بي‌حد و شماره‌اي مي‌شود كه خداوند در زندگي در اختيار شما قرار داده است و به همين جهت رسول خدا صلي‌الله عليه و‌آله در توضيح آيه ششم از سوره انفطار كه خداوند متعال از انسان سوال مي‌كند: « اى انسان! چه چيز تو را در برابر پروردگار كريمت مغرور ساخته است؟!» [انفطار:6] مي‌فرمايد: «غره جهله: جهل و نادانيش او را مغرور و غافل ساخته است. » [مجمع البيان، جلد 10، صفحه 449]جهل يا غفلت از خداوندي كه هم پروردگار آدمي‌است و هم كريم است، به مقتضاي ربوبيت خود، انسان را از تمامي‌نعمت‌ها برخوردار كرده است. نعمت‌هايي كه تنها در پول و ثروت خلاصه نمي‌شود و هر فردي با اندك تاملي به فراواني آنها پي خواهد برد. نعمت‌هايي كه:

« و از هر چه از او خواستيد به شما عطا كرد و اگر نعمت‌ خدا را شماره كنيد نمى‌ توانيد آن را به شمار درآوريد قطعا انسان ستم ‌پيشه ناسپاس است!» [ابراهيم: 34]

و به مقتضاي كريم بودنش، او را غرق در مهرباني و لطف قرار داده است و خود را نزديك‌تر از همه به آدمي‌معرفي كرده است و راه بازگشت و توبه را در همه حال به روي او باز گذاشته و از گناهان او چشم پوشي مي‌كند ولي با اين حال، انسان در برابر چنين خدايي مغرور است و زندگي خود را بر خلاف نعمت‌ها و توصيه‌هاي پروردگارش بنا مي‌كند و واضح و مبرهن است كه چنين انساني كه در برابر پروردگار خويش مغرور است، در برابر همنوعان خويش نيز تواضع نخواهد كرد.

حال با توجه به روايت رسول خدا ذيل اين آيه شريفه، يكي از مهم‌ترين توصيه‌ها براي تخريب و ويراني ديوارهاي غرور، توجه و كسب دانش نسبت به نعمت‌هايي است كه در اختيار ماست؛ از نعمت سلامتي گرفته تا نعمت داشتن پدر و مادري مهربان و همسري شايسته و دوستاني كه همنشيني با آنها آدمي‌را به ياد خداوند متعال مي‌اندازد.

2- عبرت از زندگی افراد مغرور

از جمله تكنيك‌هاي مهم ديگر براي شكستن ديوار غرور در شخصيت آدمي‌در آيات الهي، معرفي و بازگو كردن زندگاني انسان‌هاي مغروري است كه به سبب داشتن اين صفت ناپسند، به قله سعادت و خوشبختي نائل نشده‌اند و اندكي بعد از به دست آوردن ثروت يا مقام، غرور سبب هلاكت و نابودي آنان شده است كه از نمونه‌هاي بارز آن، مي‌توان به شيطان و همچنين قارون اشاره كرد كه با شعارهايي از جمله من از او برترم يا غرور علمي، راه موفقيت و سعادت را برخود بستند، چنانکه خداوند متعال در سوره قصص داستان اين غرور را اينگونه نقل مي‌كند: « [قارون] گفت من اينها را در نتيجه دانش خود يافته‌ام. آيا وى ندانست كه خدا نسل‌هايى را پيش از او نابود كرد كه از او نيرومندتر و مال ‌اندوزتر بودند و[لى اينگونه] مجرمان را [نيازى] به پرسيده شدن از گناهانشان نيست. » [قصص: 78]

3- توجه به منشأ خلقت انسان

« مگر آدمى ندانسته است كه ما او را از نطفه‌اى آفريده‌ايم پس بناگاه وى ستيزه‌جويى آشكار شده است!» [يس: 77]

اگرچه اين آيه شريفه در تفاسير در ارتباط با اثبات مساله معاد ذكر شده است، اما به تحقيق مي‌توان از اين آيه شريفه يكي از مهم‌ترين اسرار و تكنيك‌هاي شكستن و ويران كردن ديوارهاي غرور در شخصيت آدمي‌را استفاده كرد. اين آيه شريفه انسان را با سوالي بزرگ مواجه مي‌سازد و او را براي شكستن غرور خود وادار مي‌كند تا به گذشته خويش فكر كند. گذشته‌اي كه بعد از طي مراحل رشد و خلقت، اين موجود ضعيف و ناتوان را به انساني مغرور تبديل كرده است.          

مقاله

نویسنده امين ادريسی
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS