دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

امان از عدل الهی

... و اى فرزندم محمد، بدان که اگر خداوند (جل جلاله) با ما به عدل خود رفتار نماید هرگز براى ما بقائى نخواهد بود و کار ما به هلاکت و دمار خواهد کشید؛ زیرا که وفاى به حق حضرتش ننموده، و در حضور جنابش به آن اندازه که از دیگران رعایت کنیم رعایت نمى‌نمائیم،
امان از عدل الهی
امان از عدل الهی

نگارنده: رضی‌الدین سیدبن طاووس(رحمة‌الله‌علیه)

مخاطب: پسر سید بن طاووس

موضوع: امان از عدل الهی

... و اى فرزندم محمد، بدان که اگر خداوند (جل جلاله) با ما به عدل خود رفتار نماید هرگز براى ما بقائى نخواهد بود و کار ما به هلاکت و دمار خواهد کشید؛ زیرا که وفاى به حق حضرتش ننموده، و در حضور جنابش به آن اندازه که از دیگران رعایت کنیم رعایت نمى‌نمائیم، و به قدرى که از بندگان او که سر تا پا به وى محتاجند تعظیم و تجلیل مى‌نمائیم تجلیل و تعظیم او نمى‌کنیم، و در آن حال هم نیستیم که بیش از بندگان ذلیلش از او (جل جلاله) تعظیم و تکریم نمائیم و چه بسا که به آنان متوجه و مشغول شده و از او (جل جلاله) اعراض نمائیم، و به ظاهر و زبان به او متوجه شده و به باطن و قلب به غیر او متوجه هستیم.

پس اگر روح ما را قبض نماید، و آنچه به ما احسان فرموده و عنایت نموده است از ما سلب نماید، و نان و آب ما را قطع کند، و در گرداب غضبش قرارمان دهد، هر آینه ـ به حق خودش قسم ـ مستحق آن هستیم.

چگونه چنین نباشد؟ و حال آن‌که با عقل و سایر قواى خود که از مواهب او است آن‌گونه بهره برده‌ایم که خود را در معرض مؤاخذه و سخط و غضب او (جل جلاله) در آورده‌ایم و قدم در ساحت قدس حضرتش نهاده‌ایم در حالتى که به حرمت و عظمت او (جل جلاله) استخفاف‌کننده هستیم.

پس بر حذر باش از اینکه این امور را خوار و حقیر شمرده و به آنها اهمیت ندهى، که کار جاهلان و غافلان است، و هرگز بایشان تاسى مکن و از آنان پیروى منما که خداوند (جل جلاله) می‌فرماید:

« و لن ینفعکم الیوم اذ ظلمتم انکم فى العذاب مشترکون» (زخرف/ 38) [1]

ولى امروز دیگر این حرف‌ها ]آرزوی دوری از رفیق سوء[ سودى به حالتان ندارد، چون ستم کردید، و همه شما در عذاب شریکید.

پیام‌ها و نکته‌ها:

1- سالک آنچه را که خالق یکتا ارزانی داشته است در راه وصال او به کار می‌گیرد. بدینسان هر چه دارد توشه راه است:

جاهلان را در چــــــراگه دام هســت و دانه نی

عاشقان را باز در ره دانه هست و دام و نیست[2]

2- باید پناه برد به فضل الهی و عرضه داشت آنچه گناه می‌کنم از روی جهل و غفلت است نه به جهت کوچک شمردن عظمت و سلطه او.

  • [1] - منبع نامه: برنامه سعادت(ترجمه کشف المحجه لثمرة المهجه)؛ سید محمد باقر شهیدى گلپایگانى‌، تهران، مرتضوی، چاپ اول‌، بی‌تا، ص127 (با تصرفی اندک در ترجمه)
  • [2] - سنائی غزنوی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ است که از سیّد انبیا و هم از سیّد اوصیا _صلوات اللّه علیهما_ مأثور است:
نعمت بیداری

نعمت بیداری

برادرم! نعمت بیداری، روزی هر بی سر و پا نمی‌شود، و این پیک کوی وفا با هر دلی آشنا نمی‌گردد، و هر مشامی این نسیم صبا را بویا نمی‌شود، و هر زبانی به ذکر آن گویا نمی‌گردد....
اعتقاد به خالق و مخلوق

اعتقاد به خالق و مخلوق

کسی که به خالق و مخلوق متیقن و معتقد باشد، و با انبیا و اوصیا – صلوات اللّه علیهم – جمیعا مرتبط و معتقد باشد، و توسل اعتقادی و عملی به آنها داشته باشد،
تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

آقایانی که طالب مواعظ هستند از ایشان سئوال می‌شود: آیا به مواعظی که تا حال شنیده‌اید عمل کرده‌اید یا نه،
عمل به معلومات

عمل به معلومات

آنچه می‌دانید عمل کنید، و در آنچه نمی‌دانید احتیاط کنید تا روشن شود.

پر بازدیدترین ها

معاشرت با اهل دنیا

معاشرت با اهل دنیا

آقا محمد بید‌آبادی فرزند آقا محمد رفیع است. پدرش اصالتاً از مازندران بوده که به اصفهان کوچ کرده است و در محلّۀ بیدآباد ساکن و به بید‌آبادی مشهور گردیده است.
حکمت ارسال پیامبر اکرم(ص)

حکمت ارسال پیامبر اکرم(ص)

پروردگاری که نعمتهایش را بر مؤمنان، با فرستادن پیامبر اکرم(ص) تکمیل نمود و نعمت هدایت را به اتمام رسانید تا آن حضرت آیات الهی را بر آنان بخواند و آنان را تربیت نموده و کتاب و حکمت را یادشان دهد و آنچه را عقول ایشان یارای درک و رسیدن به آن را نداشته به واسطه پیامبر(ص) یاد گیرند.
Powered by TayaCMS