دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:

«کافی است که وقایع گذشته، ما را بر معیار دیگر قضایا آگاه سازد و کافی است که خردمندان از تجاربی که اندوخته‌اند، عبرت بگیرند و آنها را سرمشق آینده خویش قرار دهند» (شرح ابن ابی الحدید، ج 20، ص 273، کلمه 163)
حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:
حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:

عن علی (علیه‌السلام) قال:

«کَفی ما مضی مَخْبَراً عمّا بّقِیَ وکَفی عَبراً لِذَوی الالباب ما جرَّبْوا»

حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:

«کافی است که وقایع گذشته، ما را بر معیار دیگر قضایا آگاه سازد و کافی است که خردمندان از تجاربی که اندوخته‌اند، عبرت بگیرند و آنها را سرمشق آینده خویش قرار دهند». (شرح ابن ابی الحدید، ج 20، ص 273، کلمه 163)

توضیح:

انسان همیشه به تجربیات گذشتگان و بزرگان نیازمند است تا در رسیدن به اهداف علمی، شغلی، اجتماعی و سیاسی خود موفق باشد؛ چرا که اگر انسان بخواهد همه راههای پیموده شده دیگران را بپیماید قطعاً عمرش کفاف نخواهد کرد.

اگر چه مردم از نظر ساختمان عقلی و درک فطری متفاوت آفریده شده‌اند و با یکدیگر فرق تکوینی دارند، ولی اختلافی که بین بزرگسالان و جوانان از جهت فهم مطالب و تحلیل مسئله مشاهده می‌شود، همه جا معلول تفاوت عقل طبیعی و نامتساوی بودن استعدادهای درونی آنان نیست، بلکه بخش مهمی از این تفاوت، ناشی از کار آزمودگی و تجارب بزرگسالان و خامی و بی‌تجربگی جوانان است.

«جان دیوئی» می‌گوید: ...اختلافات فرهنگی اقوام را نمی‌توان به هوش و استعدادهای ذاتی آنها نسبت داد. بی‌گمان، ذهن مردم علت شئون اجتماعی نیست... در جوامع ابتدائی که محرکات فراوانی وجود ندارد، فرد در برابر تحریکات معدودی قرار می‌گیرد و از این رو ذهن او رشد اندکی پیدا می‌کند، اما جامعه متمدن از هزاران طریق ذهن فرد را تحریک کرده و به فعالیت وادار می‌کند...

تجربه وسیله بهره‌برداری از سرمایه گرانقدر هوش و خرد است، تجربه عقل طبیعی را شکوفا کرده و بسیاری از استعدادهای فطری آدمی را به فعلیت می‌رساند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS