دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سلام کردن

بخیل کسی است که از سلام بخل کند.
سلام کردن
سلام کردن

سلام کردن

قال الحسینُ(ع): «البَخِیلُ مَن بَخِلَ بالسَّلامِ» (تحف العقول، ترجمه احمد جنّتی، ص550)

سلام از «سَلِمَ» ضد خصومت و دشمنی و به‌معنای شدّت موافقتی است که هیچ‌گونه خلاف و نزاعی در بین نباشد. انقیاد، صلح، رضا و امثال آن از لوازم این معنی است. سلام به‌معنای سلامت است و «السلام علیکم» یعنی سلامت از جانب خدا بر شما [مخاطبان] باد.

سلام کردن هنگام برخورد با دیگران، ساده‌ترین، آسانترین، و ارزشمندترین وسیله برای ابراز ارادت، تکریم و تعظیم مخاطب و تحکیم پیوندهای اجتماعی است. سلام، نوعی تحیّت و درود است؛ اصل تحیّت به معنای درخواست حیات برای مخاطب است. در این بین فرقی بین حیات ظاهری، حیات باطنی، حیات مادی و یا حیات معنوی نیست. خداوند در قران کریم می‌فرماید:

«تَحِیَّتُهُم فیها سَلام»[1]

تحیّت بهشتیان، سلام است.

از این آیه استفاده می‌شود که تحیّت دارای انواعی است که سلام بهترین آنها است؛ به‌همین دلیل، بهشتیان آن‌را انتخاب می‌کنند. به این ترتیب سلام کننده به کمک سلام، حیات همراه با سلامت (یعنی کمالِ حیاتِ نازل‌شده از طرف خداوند را برای مخاطب)، درخواست می‌کند و در واقع معنای آن، سلامی از جانب خداوند است؛ چراکه سلام از اسماء حسنای خداوند است و او مبدأ هرگونه سلام و سلامت، است.[2]

اهمیّت و ارزش سلام تا آنجا است که بهشت -که سمبل نعمت، و آسایش و زندگیِ شیرینِ انسان است-، دارالسلام نامیده شده؛ که به‌نوبه خود، اهمیت سلامت و امنیت را می‌رساند. نخستین، مهمترین و عمومی‌ترین هدف هر نظام سیاسی، تأمین امنیت، سلامت و آرامش افراد یک جامعه است؛ که پس از فراغت از آن، می‌توان برای اهداف دیگر قدم برداشت.[3]

سلام کردن به همدیگر و درخواست سلام و سلامت، هنگام برخورد با یکدیگر، یکی از آداب اسلامی است که در روایات نسبت به آن تأکید فراوانی شده، به‌طوری که خداوند کسی را که از سلام کردن خودداری می‌کند، بخیل شمرده است. امام صادق (ع) در این‌باره می‌فرمایند:

«إنّ اللهَ عزَّوجَلّ قالَ: إنّ البَخِیلَ مَن یَبخَلُ بالسَّلام»[4]

خداوند می‌فرماید: بخیل کسی است که در سلام کردن بخل کند.

در روایات نقل شده که مردی با امام حسین(ع) ملاقات کرد و بی‌مقدمه عرض کرد: چطورید؟ خدا به شما عافیت دهد. امام حسین(ع) خطاب به آن مرد فرمود: اول سلام بعد کلام، خداوند به تو عافیت دهد و سپس فرمود: تا کسی اول سلام نکرده به او اجازه سخن گفتن ندهید.[5] 

روزی پیامبر اکرم(ص) فرمودند: در بهشت، غرفه‌هایی وجود دارد که از خارج آن می‌توان داخل آن‌را دید و از داخل آن می‌توان خارج آن‌را دید. در این اتاق‌ها کسانی از امّت من سکونت پیدا می‌کنند که کلامشان پاکیزه است و به دیگران اطعام می‌کنند و سلام را افشا می‌کنند و در شب، نماز می‌خوانند در حالی‌که مردم خوابیده‌اند. علی(ع) فرمود: یا رسول‌الله! چه کسانی از امّت تو توانایی انجام این کار را دارند؟ پیامبر ضمن توضیح هریک از این موارد، در توضیح افشای سلام، فرمودند: مراد از افشای سلام این است که انسان از سلام کردن بر هیچ‌یک از مسلمانان، بخل نورزد.[6]

    پی نوشت:
  • [1]. یونس/10.
  • [2]. جوادی آملی، عبدالله؛ ادب فنای مقربان، قم، اسراء، 1385، چاپ چهارم، ج1، ص89.
  • [3]. مصباح یزدی، محمدتقی؛ اخلاق در قرآن، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، 1380، چاپ دوم، ج3، ص255.
  • [4]. کلینی، محمدبن یعقوب؛ کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، 1365هش، ج2، ص645
  • [5]. حرّانی، ابن‌شعبه؛ تحف‌العقول، احمد جنتی، تهران، مرکز نشر و چاپ بین الملل، 1387، چاپ اول، ص546.
  • [6]. حر عاملی، محمدبن حسن؛ وسائل‌الشیعه، قم، مؤسسه آل‌البیت، 1409هق، چاپ اول، ج12، ص60.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS