دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نقش و تأثيرگذاري مشورت

No image
نقش و تأثيرگذاري مشورت

پرسش:

منظور از مشورت چيست و چه تأثيراتي در حيات فردي و اجتماعي انسان دارد؟

پاسخ:

بحث مشورت و نظرخواهي از ديگران يکي از عوامل بسيار مهم و کليدي در تصميم گيري و فرايند حيات فردي و اجتماعي است و يکي از ارزنده ترين دستورهاي شريعت اسلام جهت سلامت جامعه و نيل به اهداف والاي انساني و الهي است.

تعريف لغوي و اصطلاحي مشورت

مشورت از ماده «شور» است که در لغت به معناي برداشتن و استخراج عسل از کندوي زنبور عسل است (قاموس قرآن، سيد علي اکبر قرشي، ج 4، ص 88)

واژه هاي «مشاوره» و «مشورت» از ماده «شور» به معناي استخراج رأي و نظر صحيح است. (مفردات راغب، ص 469) و در تعريف اصطلاحي کلمه «تشاور»، «مشاورت» و «مشورت» به معناي استخراج رأي صحيح است؛ اينکه آدمي در مواقعي که خودش درباره کاري رأي صحيح ندارد، به ديگران مراجعه و از عقل و تجارب آنان استفاده نمايد. (همان، ص 470)

جايگاه و اهميت مشورت

در متون اسلامي، مشورت از اهميت بالا و جايگاه ويژه اي برخوردار است تا آنجا که در قرآن کريم يک سوره تحت عنوان «شوري» وجود دارد و در آياتي نيز مسئله مشاوره مطرح و به انجام آن دستور داده شده است. (مؤمنان کساني هستند که دعوت پروردگارشان را اجابت کردند و نماز را بپا داشتند و امورشان را به مشورت گذاشتند و از آنچه که روزيشان کرديم انفاق مي‌کنند.»)(شوري- 38 و 42)

نگرش مکتبي اسلام بر مسئله شورا از چنان ظرافت و عمقي برخوردار است که حتي مسائل بسيار کوچکي همانند «از شير گرفتن کودک» را امري مشورتي بين پدر و مادر تلقي مي کند (بقره- 233) («هر آنگاه که پدر و مادر با رضايت و مشورت بخواهند کودک را زودتر از شير بازگيرند گناهي بر آنها نيست.») و توصيه مي شود که اگر خواستيد فرزند خود را از شير بگيريد، با يکديگر مشورت کنيد. (بديهي است توصيه اسلام به مشاوره در مسئله جزئي فوق، اهميت و ضرورت آن را در مسائل مهم تر و امور عمومي جامعه اسلامي روشن مي سازد.)

اهميت مشاوره در اسلام به اندازه اي است که خداوند به پيامبرش امر مي کند که مشورت کند: «و شاورهم في الامر؛ با مردم خود مشورت کن و از آنان نظر بخواه» (ال عمران- 159)

علي رغم اينکه پيامبر(ص) و ديگر معصومين (عليه السلام) عقل کل و معصوم بودند و از طريق وحي به منبع لايزال علم و قدرت خداوند ارتباط داشتند و از نظر علم و عقل هرگز نيازي به راهنمايي ها و ارشاد ديگران نداشتند، اما مأمور شدند تا مشورت کنند؛ همان طور که مورخين و مفسرين اسلامي يکي از صفات آنان را کثرت مشاوره دانسته اند. از جمله در مورد پيامبر عالي قدر اسلام(ص) آورده اند که:

«سيره پيامبر چنين بود که با اصحاب خود زياد مشورت مي کرد.» (تفسير جلالين، سيوطي، ص 94)

شکي نيست که مشورت ائمه معصومين(ع) به خاطر رفع جهل نبوده است، بلکه به اين جهت بوده که اولاً؛ اين اصل را پايه گذاري کنند (جنبه آموزشي) و مسلمانان را به اهميت مشورت متوجه سازند تا آنان شور و مشاوره را جزو برنامه هاي زندگي خود قرار دهند و ثانياً؛ به همراهان و پيروان خود شخصيت داده تا نيروي فکر و انديشه آنان پرورش يابد.

فلسفه مشورت

مشورت، به لحاظ فوائد متنوعي که دارد نمي تواند داراي يک فلسفه و حکمت باشد. در اينجا، به پاره اي از آنها اشاره مي کنيم:

1- بهره مندي از انديشه ديگران؛ بدون شک مهم ترين فلسفه مشورت در اسلام استفاده از نظر ديگران و يافتن راه اصلح است که نسبت به ساير راه ها کمترين نقص را داشته باشد، چنان که امام علي(ع) مي فرمايد: «راه درست و صواب به دست نيايد مگر با مشورت کردن.» (غرر الحکم و درر الکلم، ج 1، ص 590)

2- استفاده از تأييد و حمايت ديگران.

3- جلوگيري از سرزنش ديگران.

4- شناسايي افراد صاحب نظر و مؤمن.

5- رشد فکري مردم.

6- احتراز از استبداد رأي.

7- ايجاد تفاهم و همدلي در پرتو گسترش فرهنگ مشاوره.

بنابراين مشاوره هميشه دليل بر عدم آگاهي شخصي نيست بلکه اين موارد مذکور نيز از هدف هاي مورد نظر در مشاوره بوده و غالباً حصول به همه يا تعدادي از آنها مورد نظر مي‌باشد.

روزنامه كيهان، شماره 21593 به تاريخ 19/1/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS