دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خانواده پیوسته Joint Family

No image
خانواده پیوسته Joint Family

كلمات كليدي : خانواده گسترده، خانواده پيوسته، هم خوني، زادورگا، كشاورزي، مردسالاري، پيران سالاري

نویسنده : فاطمه عمو عبداللهي

خانواده را می‌توان از ابعاد گوناگونی بررسی کرد. یکی از این ابعاد بررسی خانواده بر حسب هم‌خونی است؛ که می‌توان از خانواده گسترده یا مرکب، در این مورد نام برد.

اشکال مختلف نظام خانواده گسترده در جوامعی با همبستگی‌های مکانیکی و زندگی در "گمان شافت"(Gemein Schaft)، از جمله نظام‌های رایج بوده است. این قبیل نظام‌های خانوادگی، در بسیاری از جوامع غیر صنعتی که در آن، عواطف‌پذیری و خاص‌گرایی حاکم است، مشاهده می‌شود. در اروپا خانواده یوگوسلاوی موسوم به "زادورگا" تا آغاز قرن حاضر به هستی خود ادامه می‌داد. در ایرلند نیز اشکال مختلفی از خانواده مرکب دیده شده است.[1]

در ارتباط با انواع خانواده گسترده از نوعی خانواده پیوسته یا جمعی می‌توان نام برد که در بین اسلاوهای جنوبی و کشورهای اسکاندیناوی تحت عنوان "زادروگا" معروف است.[2] "خانواده پیوسته" خانواده‌ای است که نمونه خاص آن در هند ملاحظه شده است و از این جهت بدان "خانواده هندی" نیز اطلاق می‌شود.

گروه وسیع زادورگا، دارای ابعاد اقتصادی بسیار مهمی است که به نوعی تعاونی کشاورزی نزدیک است.[3]

اصول تکوین خانواده پیوسته

این خانواده بر اساس چند اصل تکوین یافته است. این اصول عبارتند از:

الف- کوشش در راه عدم تجرّی دارایی‌های خانواده(مخصوصاً زمین)؛ چنانکه زمین کشاورزی در خلاق چند نسل به ارث برده شود و تقسیم شود، از حیّز انتفاع ساقط خواهد شد؛ زیرا به عنوان مثال، در زمینی کمتر از هزار مترمربع، امکان کشت و بهره‌برداری درست به منظور تأمین نیازهای یک خانواده وجود نخواهد داشت.

گذشته از این، در شرایط فعلی نیز، کشاورزی که استفاده‌ی حداکثر از زمین، با استفاده از وسایل گران‌قیمت صنعتی امکان‌پذیر است، خرید این همه تجهیزات، برای کشت در قطعه‌زمینی کوچک، هرگز مقرون به صرفه نیست. پس باید به هر ترتیب از قطعه‌قطعه شدن زمین کشاورزی جلوگیری کرد که خانواده، یکی از این راه‌هاست. به همین جهت در خانواده پیوسته، حتی اگر فرزندان جدا از یکدیگر بسر برند، باز هم عضو خانواده به حساب می‌آیند.

ب- کوشش در راه تقویت مردسالاری(androcracy)؛در خانواده پیوسته عملاً مرد در رأس واحد خانواده قرار می‌گیرد. حتی تا قبل از سال ۱۹۶۵، فقط فرزندان ذکور می‌توانستند وارث اموال به حساب آیند.

ج- کوشش در راه پیران‌سالاری(gerontocracy): در این نوع خانواده، سن، خودبه‌خود، منشأ قدرت و احترام است. از این روست که پیرترین فرد خانواده، در رأس آن قرار می‌گیرد.[4]

ویژگی‌های خانواده پیوسته

ملاحظه می‌شود که خانواده پیوسته، در واقع، یک گروه خانوادگی است که به گونه‌ یک گروه تعاونی، مشترکاً، به کار کشاورزی می‌پردازد.

این گروه، دارای خصوصیاتی است که در زیر به آنها اشاره می‌شود:

  1. خویشاوندی بین اعضای خانواده پیوسته یا زادورگا، طبیعی است، نه قراردادی و نه آرمانی. بنابراین می‌توان گفت همه اعضای یک زادورگا دارای همخونی واقعی با یکدیگرند.
  2. نسب در زادورگا، پدری است؛ بدین معنی که فرزند از مادر ارث نمی‌برد.
  3. هر خانواده پیوسته شامل چند خانواده(زوجین و فرزندانشان) است. بدون آنکه هیچ‌یک از خانواده‌های کوچک تشکیل‌دهنده‌ی زادورگا، برای زندگی مستقل، در برابر کل خانواده باشند. در این گروه وسیع، پدر هزینه فرزندانش را تأمین نمی‌کند؛ بلکه زادورگا یا کل خانوادگی است که بدان می‌پردازد. پس هم افراد، هم خانواده‌های کوچک تشکیل‌دهنده‌ی زادورگا، فی‌نفسه دارای تامّیت و استقلال مالی نیستند.
  4. آنها معمولاً یک گروه کشاورزی هستند و زمینی که متعلق به آنهاست قابل تقسیم نیست. در ماده اول قانون کروآت آمده است: چندین خانواده و یا اعضای یک خانواده، که در یک خانه زندگی می‌کنند، تحت نظر یک رئیس اداره می‌شوند و باهم بر روی زمینی تقسیم‌ناشدنی، کار می‌کنند و از درآمدی خاص برخوردارند، مجموعه "پدرسر" را تشکیل می‌دهند؛ بدان زادروگا گفته می‌شود.

 

مقاله

نویسنده فاطمه عمو عبداللهي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS