دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علل عقب ماندگی مسلمانان

No image
علل عقب ماندگی مسلمانان

پرسش و پاسخ

برگرفته از: 1- تفسير نمونه، ج16، ص350

پرسش:

علل عقب ماندگی مسلمانان از منظر قرآن کريم چيست؟

پاسخ:

از آيات قرآن به خوبي استفاده مي شود که هرگونه شکست و ناکامي نصيب ما شود معلول يکي از دو چيز است: يا در جهاد کوتاهي کرده ايم، و يا اخلاص در کار ما نبوده است، و اگر اين دو باهم جمع شود بنا به وعده مؤکد الهي، پيروزي و هدايت حتمي است. و اگر درست بينديشيم مي توانيم سرچشمه مشکلات و مصائب جوامع اسلامي را در همين امر پيدا کنيم.

چرا مسلمانان پيشرو ديروز، امروز عقب مانده اند؟

چرا دست نياز در همه چيز حتي در فرهنگ و قوانين خويش به سوي بيگانگان دراز مي کنند؟

چرا براي حفظ خود در برابر طوفان هاي سياسي و هجوم هاي نظامي بايد به ديگران تکيه کنند؟

چرا يک روز ديگران، ريزه خوار خوان نعمت علم و فرهنگ آنها بودند اما امروز بايد بر سر سفره ديگران بنشينند؟ و بالاخره چرا در چنگال ديگران اسيرند و سرزمين هاي آنها در اشغال متجاوزان؟!

تمام اين «چراها» يک پاسخ دارد و آن اينکه يا جهاد را فراموش کرده اند و يا نيت ها آلوده شده است. آري جهاد در صحنه هاي علمي و فرهنگي و سياسي و اقتصادي و نظامي به دست فراموشي سپرده شده، حب نفس و عشق به دنيا و راحت طلبي و کوته نگري و اغراض شخصي بر آنها چيره شده، تا آنجا که کشتگانشان به دست خودشان بيش از کشتگاني است که دشمن از آنها قرباني مي گيرد!

خودباختگي گروهي غربزده و شرق زده، خودفروختگي جمعي از زمامداران و سران، و يأس و انزواي دانشمندان و متفکران، هم جهاد را از آنها گرفته، و هم اخلاص را.

هرگاه مختصر اخلاصي در صفوف ما پيدا مي شود و مجاهدان ما تکاني به خود مي دهند پيروزي ها پشت سر يکديگر فرامي رسد. زنجيرهاي اسارت گسسته مي شود. يأس ها تبديل به اميد و ناکامي ها مبدل به کاميابي، ذلت به عزت و سربلندي، پراکندگي و نفاق به وحدت و انسجام تبديل مي گردد، و چه عظيم و الهام بخش است قرآن که در يک جمله کوتاه هم درد و هم درمان را بيان کرده! آري آنها که در راه خدا جهاد مي کنند مشمول هدايت الهي هستند و بديهي است که با هدايت او گمراهي و شکست مفهومي ندارد.

به هرحال هر کس اين حقيقت قرآني را به روشني در تلاش ها و کوشش هايش لمس می‌کند که وقتي براي خدا و در راه او به تلاش و پيکار برمي خيزد درهاي (رحمت و خير و برکت) به روي او گشوده مي شود، و مشکلات آسان و سختي ها قابل تحمل مي گردد. (1)

روزنامه كيهان، شماره 21712 به تاريخ 11/6/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS