دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آرمان خواهی واقع نگرانه و تحقق اهداف نظام اسلامی

No image
آرمان خواهی واقع نگرانه و تحقق اهداف نظام اسلامی

كلمات كليدي : تحقق اهداف نظام اسلامي

نویسنده:مهسا آقاپور

یکی از مسائل مهم در باب تحقق آرمان‌ها و اهداف نظام اسلامی به ایده آرمان گرایی و آرمان خواهی مربوط می‌شود. سئوال اصلی این است که آیا آرمان گرایی و آرمان خواهی می‌تواند نظام و انسان را در نیل به اهداف و مسائل مهم و اساسی راهنمایی کند، یا اینکه آرمان خواهی مانع و تصوری برای تحقق اهداف و ایده‌های برتر می‌باشد.در باب تحلیل جایگاه و نقش آرمان گرایی و آرمان خواهی در تحقق اهداف باید اذعان داشت، این مسئله در جوامع و نظامهای مختلف، معنا و مفاهیم متفاوتی خواهد داشت، چرا که نوع و سنخ آرمان و ایده‌های یک نظام و میزان دارایی علمی، فکری و فلسفی آن با دیگر جوامع متفاوت است، از این جهت بررسی این مسئله با توجه به اهداف و آرمان‌های نظام مقدس اسلامی می‌باشد. مهمترین آرمان‌های نظام اسلامی، تحقق عدالت اجتماعی و اقتصادی در سرتاسر جهان می‌باشد. این هدف در طول تاریخ، نخستین آرمان انبیا و پیامبران الهی بوده است. در واقع برقراری عدالت اجتماعی نیازمند برقراری پیش زمینه‌ها و عوامل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اعتقادی است و از این رهیافت تحقق این امر، دشوار می‌باشد، از سوی دیگر قرار گرفتن در عرصه بین المللی و فشار دشمنان اسلام و دیگر جوامع رقیب بر موانع موجود در راه تحقق آرمان می‌افزاید.با این حال کشور اسلامی ایران دارای سابقه و تاریخچه درخشانی است که نگاهی به آن امید و انگیزه لازم را به کالبد جامعه می‌بخشد. در طول سالیان گذشته، تهدیدها، فشارها و جنگ‌ها نتوانست این نظام مقدس را از پای درآورد و مردم کشور با جان و دل خود از این نظام دفاع نمودند. بنابراین اولین اصل در تحقق آرمان‌های اساسی و بزرگ یک جامعه، همان خواست و انگیزه ملت می‌باشد که نظام اسلامی ما از آن بهره‌مند می‌باشد.

ملّت ایران، بزرگترین سرمایه برای تحقق آرمان‌های نظام می‌باشد. بخش عظیمی از جامعه ما را اقشار جوانان و طبقات تحصیلکرده تشکیل می‌دهد، این طبقات نیروی کار و سرمایه معنوی و مادی مهمی می‌باشند که در نوع خود بی‌نظیر هستند، جوانان ایرانی انگیزه و اعتقادی متفاوت از دیگر کشورها دارند، جوانان ایرانی با عقاید و اندیشه‌های علمی و دینی خود می‌توانند بزرگترین آرمان‌ها و اهداف را محقق سازند و تمامی موانع و مشکلات موجود را از میان بردارند. از سوی دیگر تاریخ کشورمان از اندیشمندان، حکما، عالمان و دانشمندان عرصه‌های مختلف علم و دانش لبریز است. آثار و نوشته‌ها و رسالات این متفکران مهم ترین منابع علمی و فکری برای تحقق آرمان‌ها و اهداف نظام می‌باشد و نظریات و رویکردهای اندیشمندان مختص شرایط و اوضاع اجتماعی این سرزمین می‌باشد و باورهای بومی و اعتقادات سنتی این کشور در آن لحاظ شده و از این جهت می‌تواند کارایی و کاربرد وسیعی در جامعه داشته باشد.

بنابراین تحقق آرمان گرایی و آرمان خواهی را سرمایه‌های معنوی و مادی یک سرزمین مشخص می‌سازد. اگر آرمان گرایی با واقع بینی و واقع نگری همراه باشد، می‌تواند تحقق و عملی گردد، ولی اگر آرمان خواهی بدون توجه به منابع و امکانات موجود و چشم پوشی از موانع و مشکلات موجود باشد، نه تنها هرگز تحقق پیدا نخواهد کرد، بلکه انسان را در هاله ابهام و رؤیا قرار می‌دهد. بنابراین در آرمان گرایی باید، واقعیت‌های موجود جامعه و جهان هم مورد توجه قرار داد. در جامعه ما بسیاری از آرمانها بخشی از واقعیت کشورمان بود که شاید برای هیچ کدام از دیگر جوامع چنین تجربه‌ای وجود نداشت، پیروزی و کامیابی در برابر جنگها و دسیسه‌های دشمنان اسلام و به خاک مالیدن پوزه استکبار جهانی واقعیتی است که بخشی از آرمان کشورمان تلقی می‌شود. با توجه به اینکه اعتقادات و باورهای ملت ایران همواره در صراط مستقیم بوده، تحقق آرمانها و اهداف بزرگ این کشور نیز با استمداد از بزرگ ترین قدرت مطلق جهان یعنی خداوند بوده و همین عقیده تمامی آرمان‌های این جامعه را به واقعیت تبدیل خواهد نمود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

‌جایگاه دادستان در کشورهای جهان و عرف بین الملل

‌جایگاه دادستان در کشورهای جهان و عرف بین الملل

دادستان، کارافزار تضمین حقوق بشر- دادستان در عمده نظام‌های قضایی دنیا نقش برجسته و بااهمیتی دارد؛ گاهی به عنوان مدافع حقوق دولت (وکیل‌الدوله) و گاهی به عنوان مدافع حقوق ملت (وکیل‌المله) و گاهی در جهت احقاق حقوق ملت و دولت، توأمان ایفای نقش می‌کند.
مبانی وجوب مشارکتهای اجتماعی از دیدگاه قرآن

مبانی وجوب مشارکتهای اجتماعی از دیدگاه قرآن

هر مسلمان با پذیرش اسلام، در عضویت حزب الله و از اعضای جندالله است.
سخنگویان یا مهندسان افکار عمومی

سخنگویان یا مهندسان افکار عمومی

پژوهش‌ها چگونه افکار عمومی را مهندسی و جهت دهی می‌کنند؟
مبانی نظری اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)/ بخش دوّم و پایانی‌

مبانی نظری اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)/ بخش دوّم و پایانی‌

در بخش اوّل از مقاله مبانی نظری اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) دو موضوع
مبانی نظری اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)/ بخش اوّل

مبانی نظری اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)/ بخش اوّل

اشاره: اصولاً جهت گیری و گرایش‌های هر اندیشمندی مبتنی بر پیش فرض‌های نظری خاص وی است.
Powered by TayaCMS