دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ریتم rhythm

No image
ریتم rhythm

كلمات كليدي : ضرباهنگ، ریتم، ایقاع، ریتمیک، فضا سازی

نویسنده : طاهره سیدرضایی

ایقاع( ریتم)، در لغت به معنی افکندن و در موسیقی به معنای هماهنگ ساختن آوازهاست. توالی و تناوب منظم دو امر متقابل از قبیل حرکت و سکون، صدا و سکوت، فشار و نرمش و مانند آنها که در نتیجه آن نظمی در کل اثر هنری به وجود آید؛ (ذوالفقاری؛1380:147) و در اصطلاح ادبی تربیب متوالی هجاهای بلند و کوتاه در یک مصراع شعر یا سطری از نثر است که نظمی در کل اثر می آفریند؛ از این نظر ایقاع از ارکان اساسی اثر ادبی، یا هنری به ویژه شعر و نثر است، آنچنان که لازمه زندگی است. ضربان قلب، گردش شب و روز و ... بیانگر آن است که ضرباهنگ بخشی از زندگی انسان هاست. شاعر و نویسنده از رهگذر ضرباهنگ ها با شوری که می آفریند و فضای مساعدی که ایجاد می کند، خواننده را در درک کلام و دریافت مفهموم یاری می بخشد. ضرباهنگ در شعر بر اساس الگوهای وزنی متداول در هر زبان به وجود می آید. در واقع منظور از ایقاع در عروض همان وزن شعر است. ریتم حاصل تکرار و ترتیب الگوی وزن است. (رضایی؛ 1382:288) کاربرد دقیق و آگاهانه ایقاع می تواند در بیان مقصود و ایجاد فضای مناسب تر برای فهم کلام مؤثر باشد به عنوان مثال در این شعر شاعر با به کاربردن وزن پر تحرک، جنبش بهار و صدای دف و طبل را اینگونه القاء می کند:

به دلم از جنبش فروردین هوس آن طرفه نگار آمد

بزن ای مطرب بزن ای مطرب که زمستان رفت و بهار آمد

(مهدی حمیدی شیرازی)

شاعر دیگری با به کاربردن این بحر محزون و آرام، فضای غم انگیزی برای شعر خود پدید می آورد:

شب آمد و دلِ تنگم هوای خانه گرفت

دوباره گریه بی طاقتم بهانه گرفت

(هوشنگ ابتهاج)

ذکر این نکته نیز شایان ذکر است که برای ایجاد فضای عاطفی مناسب تنها انتخاب وزن مناسب کافی نیست؛ وزن به تنهایی عامل فضا سازی نیست، به عنوان مثال در شاهنامه با وجود اینکه وزن واحد است اما لحظه های سرور و پیروزی، جنگ و پیکار، مرگ و غم و شکست و پیروزی به شیوه استادانه ای پرداخته شده است، به طوری که القای عاطفی مناسب خود را دارد. (انوشه؛ 1376، ج2، 180)

ریتم تنها مختص به شعر نیست، بلکه در نثر و شعر آزاد نیز از گذر ترتیب طبیعی کلام شکل می گیرد. از شیوه های ایجاد ضرباهنگ در نثر کاربرد سجع است. از نثرهای خواجه عبداله انصاری و گلستان سعدی می توان به عنوان نثر ریتمیک نام برد. ضرباهنگ در نثر از آزادی بیشتری برخوردار است زیرا لازم نیست جمله های نثر در الگوی وزنی معینی جا داده شود. (میر صادقی؛ 1377:واژه نامه هنر داستان نویسی، 197) نویسنده داستان و نمایشنامه از شیوه های ایجاد ضرباهنگ برای القای حرکت و سکون، غم و شادی، خشم و مهر و ... استفاده می کند. از مهمترین شیوه ها در نثر، آهنگ افتان و آهنگ خیزان است. در آهنگ افتان در هر رکن، فشار تلفظ بر هجای نخستین واقع می شود. آهنگ خیزان آن است که در هر رکن فشار تلفظ بر آخرین هجا واقع می شود و در نتیجه آهنگ از کوتاهی و زیری به بلندی گرایش می یابد. (رضایی؛ 1382 : 288)

انتخاب صحیح ریتم و کاربرد مناسب ضرباهنگ از جمله معیارهایی است که برای سنجش بلاغت به کار می رود. برای یک موضوع غم انگیز مثلاً مرثیه باید از ریتم کند و غمگین استفاده کرد در حالی که خاقانی در مرثیه ای از وزن «مفعول مفاعلن فعولن» استفاده کرده که وزنی ضربی و شاد است:

ای قبله جان کجات جویم

جانی و به جان هوات جویم

و یا وقار شیرازی برای زلزله ای این شعر را با کلماتی غم انگیز اما در وزنی شاد به کار برده و در نتیجه متهم شده که شعر او از روری عاطفه و قلبی نیست:

دل درهم و خاطر به غم و سینه به تاب است

شهری به خروش است و جهانی به عذاب است


اما این مرثیه از قطران تبریزی ریتم مناسب دارد:

بود محال تو را داشتن امید محال

به عالمی که نباشد هرگز بر یک حال

در هر صورت ریتم تنها عامل فضا سازی نیست، اگرچه از مهمترین عوامل آن محسوب می شود. نمونه ای از نثر خواجه عبداله انصاری:

الهی اگر طاعت بسی ندارم، در هر دو جهان جز تو کسی

ندارم، الهی تا با تو آشنا شدم از خلق جدا شدم و در هر دو

جهان شیدا شدم، نهان بود و پیدا شدم.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS