دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فاعل بالقصد

No image
فاعل بالقصد

كلمات كليدي : قصد، علم به فعل، اختيار، داعي

نویسنده : مهدي افضلي

یکی از اقسام علت فاعلی، فاعل بالقصد یا فاعل قصدی است. در فاعل بالقصد، هم فعل از روی شعور صادر می‌شود و هم فاعل در انجام آن مختار است. در فاعل‌های بالجبر، بالقسر و بالطبع یکی از این دو عنصر وجود ندارد. در فاعل بالطبع و بالقسر یا اصلا علمی وجود ندارد، یا اگر علمی هست، در انجام فعل مدخلیت ندارد. در فاعل بالجبر هرچند علم به فعل هست، ولی براساس تصویر اغلب فلاسفه اختیاری در کار نیست. اما در فاعل بالقصد فاعل ضمن این‌که علم به فعل خویش دارد، از اختیار نیز برخوردار است. انسان به عنوان موجود مختار در تمام کارهای اختیاری‌اش دنبال اغراض خاصی است و به خاطر نیل به آن در تک و پو می‌افتد. انسانی‌که در پی کمال و قرب الهی است تلاش می‌کند خود را بدان برساند، گرچه ممکن است در برخی موارد کشش محبوب، عاشق را به سمت خویش بکشاند و انسان بسان برادة آهن در برابر آهن ربا قرار گیرد و به تعبیر اهل دل دولتی بی‌خون دل به کنارش آید، ولی نوعا برای دستی‌یابی به آن کوشش‌هایی انجام می‌شود و در پی سعی و عمل به باغ جنان می‌رسند.

اما آیا این نوع فاعلیت در مورد خداوند متعال نیز جاری است؟ یکی از اختلافات بنیادین فیلسوفان و متکلمان مسلمان همین بوده است. اغلب متکلمان خداوند را در فعل‌هایش فاعل بالقصد می‌دانسته‌اند. به نظر آن‌ها خداوند در افعال خویش قصد و داعی زاید بر ذات دارد و بر اساس آن کار را انجام می‌دهد. به نظر متکلمان اگر خداوند داعی زاید بر ذات نداشته باشد، مجبور خواهد بود. اما فلاسفه این تلقی را قبول ندارند. خود فلاسفه دیدگاه‌های دیگری دارند که در مدخل‌های فاعل بالعنایة، بالرضا و بالتجلی بیان می‌شود. عمده‌ترین اشکال این تلقی را این دانسته‌اند که موجب تکثر در ذات خداوند می‌شود؛ زیرا داعی زائد بر ذات است، و باری‌تعالی مرکب از داعی و ذات خواهد شد. در حالیکه این با بساطت واجب الوجود که با ادلة متعدد اثبات شده است نمی‌سازد.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS