دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:

«کافی است که وقایع گذشته، ما را بر معیار دیگر قضایا آگاه سازد و کافی است که خردمندان از تجاربی که اندوخته‌اند، عبرت بگیرند و آنها را سرمشق آینده خویش قرار دهند» (شرح ابن ابی الحدید، ج 20، ص 273، کلمه 163)
حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:
حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:

عن علی (علیه‌السلام) قال:

«کَفی ما مضی مَخْبَراً عمّا بّقِیَ وکَفی عَبراً لِذَوی الالباب ما جرَّبْوا»

حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود:

«کافی است که وقایع گذشته، ما را بر معیار دیگر قضایا آگاه سازد و کافی است که خردمندان از تجاربی که اندوخته‌اند، عبرت بگیرند و آنها را سرمشق آینده خویش قرار دهند». (شرح ابن ابی الحدید، ج 20، ص 273، کلمه 163)

توضیح:

انسان همیشه به تجربیات گذشتگان و بزرگان نیازمند است تا در رسیدن به اهداف علمی، شغلی، اجتماعی و سیاسی خود موفق باشد؛ چرا که اگر انسان بخواهد همه راههای پیموده شده دیگران را بپیماید قطعاً عمرش کفاف نخواهد کرد.

اگر چه مردم از نظر ساختمان عقلی و درک فطری متفاوت آفریده شده‌اند و با یکدیگر فرق تکوینی دارند، ولی اختلافی که بین بزرگسالان و جوانان از جهت فهم مطالب و تحلیل مسئله مشاهده می‌شود، همه جا معلول تفاوت عقل طبیعی و نامتساوی بودن استعدادهای درونی آنان نیست، بلکه بخش مهمی از این تفاوت، ناشی از کار آزمودگی و تجارب بزرگسالان و خامی و بی‌تجربگی جوانان است.

«جان دیوئی» می‌گوید: ...اختلافات فرهنگی اقوام را نمی‌توان به هوش و استعدادهای ذاتی آنها نسبت داد. بی‌گمان، ذهن مردم علت شئون اجتماعی نیست... در جوامع ابتدائی که محرکات فراوانی وجود ندارد، فرد در برابر تحریکات معدودی قرار می‌گیرد و از این رو ذهن او رشد اندکی پیدا می‌کند، اما جامعه متمدن از هزاران طریق ذهن فرد را تحریک کرده و به فعالیت وادار می‌کند...

تجربه وسیله بهره‌برداری از سرمایه گرانقدر هوش و خرد است، تجربه عقل طبیعی را شکوفا کرده و بسیاری از استعدادهای فطری آدمی را به فعلیت می‌رساند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ارائه 70 مقاله پاسخ به شبهات الحادی

ارائه 70 مقاله پاسخ به شبهات الحادی

در پروژۀ گفتمان های الحادی ....
No image

آماده سازی کتاب فرهنگ تاریخ ادوار مسیحیت

فاز اول پروژۀ مسیحیت شناسی، در قالب معرفی تفصیلی تاریخ ادوار مسیحیت مشتمل بر 50 مدخل که به بررسی تاریخی مسیحیت از قبل از میلاد مسیح تا قرن اخیر پرداخته است،
تأثیر بعثت نبوی بر فرهنگ و تمدن بشری

تأثیر بعثت نبوی بر فرهنگ و تمدن بشری

عنصر محوری این گردهمایی وزین ارزیابی رهاورد وحی و نبوت از یک سو، بررسی یافته‌های بشری از سوی دیگر و مقدور و کیفیت تأثیر داده‌های آسمانی در داشته‌های زمینی از سوی سوم است تا در تلو این تحقیق مُضلّع نوآوری و شکوفایی تمدن انسانی که عصاره تلفیق عقل و نقل است، روشن شود.
بررسی علل رواج باستان‌ستايی در ايران معاصر

بررسی علل رواج باستان‌ستايی در ايران معاصر

تاریخ‌نگارانی كه ناسيوناليسم باستان‌گرایی را در نظام تعليم و تربيت چيره كردند
Powered by TayaCMS