دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بدیهه

No image
بدیهه

كلمات كليدي : بديهه، رويّه، دانش بديع، ارتجال، بلاغت

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

بدیهه یا «ارتجال»، در لغت به معنی ناگاه‌ و ناگهان است و اصطلاحی است در دانش، بدیع و به طور کلّی در بلاغت به دو معنی، یکی عامّ و دیگری خاصّ به کار می‌رود.

معنی عامّ:

آن است که بی‌اندیشه کلامی ایراد شود و ناگاه و بی‌مقدّمه سخنی بر زبان رود. بدین معنی که شخص، بی‌آن‌که پیشتر بیندیشد و تأمّل کند، سخن بگوید.

معنی خاصّ:

که عبارت است از انشاء، شعر، خطابه، یعنی نوشتن، سرودن و سخنوری. بدین معنی که چون نویسنده‌ای، یا شاعری یا سخنوری، بی‌مقدّمه و بی‌اندیشۀ بسیار، بنویسد یا بسراید یا سخن براند، از این کار به «بدیهه» یا «ارتجال» تعبیر می‌شود.

این امر، به ویژه در باب شعر، رایج و صادق است و چون شاعری بدین صورت شعر بسراید اصطلاحاً‌ می‌گویند که «بر ارتجال» شعر گفت، «فی البداهه» و «بالبداهه» سرود.

ضدّ بدیهه «رویّه» یا رویّت است که به معنیِ تأمّل در کارهاست و مراد از آن، در اصطلاح بلاغت، نظم و نثری است که از روی اندیشه و با مقدّمۀ قبلی سروده یا نوشته شود و شاعر یا نویسنده در کار سرودن یا نوشتن آن شتاب نورزد، بلکه تأمّل کند و بیندیشد و مقدّمات لازم را برای نوشتن یا سرودن فراهم آورد.

پیداست که رویّت قاعده است و بدیهه استثنا، به این معنی که علی‌القاعده، نوشتن و سرودن و سخنوری از فکر و تأمّل به بار می‌آید و غالباً چنین است، امّا بدیهه‌نویسی، بدیهه‌سرایی و بدیهه‌گویی امری استثنایی است که گاه و در شرایطی خاصّ صورت می‌گیرد و تنها برخی از شاعران ممکن است در بدیهه‌سرایی نیز مانند رویّه‌گویی استاد شوند، چنان‌که نظامی عروضی این امر را نشانۀ استادی خود در شعر می‌داند و می‌نویسد: «بدیهۀ من رویّت گشته بود».

بدیهه‌نویسی، بدیهه‌سرایی و بدیهه‌گویی حاکی از توانایی نویسنده، شاعر و سخنور است و به تمرین و ممارست و به تعبیر نظامی عروضی، «به ریاضت» حاصل می‌شود:

«بدیهه گفتن رکن اعلی است در شاعری و بر شاعر فریضه است که طبع خویش را به ریاضت بدان درجه رساند که در بدیهه معانی انگیزد».

به همین‌ سبب است که توصیه و تأکید کرده‌اند که شاعر باید در روزگار جوانی بیست هزار بیت از اشعار متقدّمان و ده‌هزار بیت از اشعار متأخّران را به خاطر بسپارد و همواره در نظر داشته باشد نیز پیوسته دیوان‌های استادان شعر را مطالعه کند تا از یک سو انواع شعر را بشناسد و از سویی دیگر با عیب و هنر شعر آشنا شود و شیوۀ کار را از استادان فن بیاموزد.

بعضی از شاعران بزرگ از توانایی خود در بدیهه‌سرایی سخن گفته‌اند و بدان تفاخر کرده‌اند. خاقانی شروانی در قصیده‌ای در مدح سیف الدّین، فرمانروای شماخی، و ابوالمظفّر شروانشاه، این گونه بدیهه‌سرایی خود می‌نازد:

بدیهه همی بارم از خاطر این دُر

کز او سمعها بحر عمّان نماید

بدیهه‌های معروف ادبیات فارسی، عبارتند از:

بدیهۀ عنصری

بدیهۀ امیر معزّی

بدیهۀ رشیدی سمرقندی

>

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

تکریم مخاطب

در این بخش موضوع "تکریم مخاطب" در سیره تبلیغی معصومین بیان شده است.
No image

پرهیز از نقل ظنّیات

در این بخش به موضوع "پرهیز از نقل ظنّیات" در سیره تبلیغی معصومین پرداخته شده است.
No image

بکارگیری وسایل مشروع

در این بخش به موضوع "بکارگیری وسایل مشروع" ، جهت بیان سیره تبلیغی معصومین اشاره شده است.
No image

استفاده از تمثیل و تشبیه

در این بخش با استفاده از تمثیل و تشبیه به بیان سیره تبلیغی معصومین پرداخته شده است.
No image

هدایت‌پذیر دانستن انسان‌ها

در این بخش هدایت‌پذیر دانستن انسان‌ها در موضوع سیره تبلیغی معصومین بررسی شده است.
Powered by TayaCMS