دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

در یگانگی حق جلّ و عزّ

ببین که اجزاى جهان چون به هم پیوسته است و هر جزوى مدد دیگرى مى‌کند و هر یکى از دیگرى منتفع مى‌شود.
در یگانگی حق جلّ و عزّ
در یگانگی حق جلّ و عزّ
نویسنده: علامه فیض کاشانی

ببین[1] که اجزاى جهان چون به هم پیوسته است و هر جزوى مدد دیگرى مى‌کند و هر یکى[2] از دیگرى منتفع مى‌شود.

آسمان مرد و زمین زن در خرد هر چه آن انداخت مى‌پرورد

چون نماند گرمیش بفرستد او چون نماند تریش نم بدهداو

هست سرگردان فلک اندر زمن همچو مردان گرد مکسببهرزن

وین زمین کدبانویى‌ها مى‌کند بر ولادات و رضاعش مى‌تند

و همچنین نباتات و حیوانات خدمت یکدیگر مى‌کنند و افراد بنى‌آدم در زراعات و تجارات و مکاسب از یکدیگر بهره مى‌گیرند.

این‌ها همه دلیل است بر این‌که[3] آفریننده همه یکى است که اگر متعدد بودى صنایع این اتصال نداشتى و تدبیرات این چنین تمام و به کمال[4]نبودى و موجودات این چنین با هم نساختى و به کار یکدیگر نپرداختى.

بلکه هر یک دیگرى را ضد شدى وین زمین و آسمان فاسد شدى

چنان که مى‌فرماید: «لَوْ کانَ فیهِما آلِهَةٌ إِلاَّ اللّهُ لَفَسَدَتا »[5]. و نیز صنع هر الهى از صنایع آلهه دیگر ممتاز بودى و هر یک بر آن دیگر تفوّق نمودى؛ چنان که فرمود: «إِذاً لَذَهَبَ کُلُّ إِلهٍ بِما خَلَقَ وَ لَعَلا بَعْضُهُمْ عَلى بَعْضٍ سُبْحانَ اللّهِ عَمّا یَصِفُونَ »[6].

و نیز اگر خداى دیگر مى‌بود او نیز کتب و رسل مى‌فرستاد و بندگان را به عبودیّت خود دعوت مى‌کرد و آثار ملک و سلطنت او هویدا و صنایعش پیدا مى‌شد؛ «هذا خَلْقُ اللّهِ فَأَرُونی ما ذا خَلَقَ الَّذینَ مِنْ دُونِهِ »[7].

و چون این‌ها نیست، یقین شد که یکى است؛ چنان که خود فرمود و خود را به آن ستوده و یک یک از انبیا و رسل از آن خبر داده و در جبلّت هر ذره از ذرات شهادت به آن نهاده؛

فَفِی کُلِّ شَیْءٍ لَهُ آیَةٌ تَدُلُّ عَلَى أَنَّهُ وَاحِدٌ
* * *

همه ذرات از مه تا به ماهى به وحدانیّتش داده گواهى

همه اجزاى کون از مغز تا پوست چو وا بینى دلیل وحدت اوست
* * *

کفر و دین هر دو در رهش پویا «وحده لا شریک له» گویان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

شگفتی های آفرینش در نهج البلاغه

شگفتی های آفرینش در نهج البلاغه

امیرمؤمنان علیه السلام در خطبه ای درباره آفرینش آسمان و شگفتی های آن می فرماید: «خداوند، فضای باز و پستی و بلندی و فاصله های وسیع آسمان ها را بدون این که بر چیزی تکیه کند، نظام بخشید و شکاف های آن را به هم آورد... و آفتاب را نشانه روشنی بخش روز، و ماه را با نوری کمرنگ برای تاریکی شب ها قرار داد. بعد آن دو را در مسیر حرکت خویش به حرکت درآورد و حرکت آن دو را دقیق اندازه گیری کرد تا در درجات تعیین شده حرکت کنند که بین شب و روز تفاوت باشد و قابل تشخیص شود و با رفت و آمد آن ها، شماره سال ها و اندازه گیری زمان ممکن باشد.
خلقت مورچه از نظر نهج البلاغه

خلقت مورچه از نظر نهج البلاغه

منظور از این جمله که در انبار نگهداری می نماید این است که مورچه دانه را به درون خاک می برد به طور طبیعی دانه پس از مدتی رویش می کند و از خاک سر برمی آورد اما مورچه برای جلوگیری از این امر همه دانه ها را به دو نیم تقسیم می کند و مانع از بین رفتن روزیش می شود.
چگونگی و مراحل آفرینش جهان در قرآن و نهج البلاغه

چگونگی و مراحل آفرینش جهان در قرآن و نهج البلاغه

پژوهش حاضر با عنوان چگونگی و مراحل آفرینش جهان، در پی آن است که آیات آفرینش جهان را در تفاسیر معاصر شیعه (المیزان و نمونه ) مورد بررسی قرار داده و در میان آنها حقایق ناب قرآنی را در زمینه های مبدا خلقت جهان، دوره های آفرینش وغیره روشن و آشکار سازد. برای این منظور مقدمه به تبین و پیشینۀ موضوع اختصاص یافته است و در قسمت­های بعد برخی از واژگان مفهوم شناسی شده و دیدگاه علامه طباطبایی و آیت ا... مکارم در پیدایش جهان تبیین شده است.
آفرينش جهان در نـهج البلاغه

آفرينش جهان در نـهج البلاغه

دقت و تأمل در سخنان حضرت على(ع) نشان ميدهد كه جهان دو انفجار گونه ى متفاوت را تجربه كرده است. انفجار نخست فضا و زمان و ماده را بوجود آورده است و انفجار دوم در ظرف فضا صورت گرفته و ماده را تحريك نموده است. سپس حباب ها بر خواسته و هفت آسمان را بوجود آورده اند. در پى چنين توضيحاتى خواننده ى محترم بايد بداند كه نويسنده در اين مجموعه تلاش نموده است كه با بهره گرفتن از منابع مختلف درك جديدى را از سخنان امام على(ع) در باره ى خلقت جهان كه در خطبه ى اول آمده است، ارائه دهد.
دنیاشناسی در نهج البلاغه

دنیاشناسی در نهج البلاغه

امیرمؤمنان علیه السلام به خانه یکی از یاران خویش به نام علاءبن زیاد وارد شد. وقتی خانه بسیار پر زرق و برق او را دید، فرمود: «با این خانه وسیع در دنیا چه می کنی، در حالی که در آخرت به آن نیازمندتری. آری، اگر بخواهی می توانی با همین خانه به آخرت برسی! اگر در این خانه بزرگ از مهمانان پذیرایی کنی، به خویشاوندان با نیکوکاری بپیوندی
Powered by TayaCMS