دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ویژگی های منافقان

پرسش: قرآن کریم چه اوصاف و ویژگی هایی را برای منافقان بیان می‌کند لطفا اهم آنها را به نحو اجمال توضیح دهید؟
ویژگی های منافقان
ویژگی های منافقان

پرسش: قرآن کریم چه اوصاف و ویژگی هایی را برای منافقان بیان می‌کند لطفا اهم آنها را به نحو اجمال توضیح دهید؟

پاسخ: در قرآن آیات زیادی درباره منافقان آمده است. منافقان برای خنثی کردن موفقیت‌های مسلمانان تلاش‌های گوناگونی می‌کردند و قرآن بسیاری از کوشش‌های آنان را افشا می‌کرد، تا جایی که دایم از افشا شدن بیشتر نقشه‌های شان در هراس بودند و منافقان بیمناکند از اینکه سوره ای برضد آنان نازل گردد که از ما فی الضمیر آنان خبر دهد. بگو: ریشخند کنید، بی گمان خداوند آشکار کننده رازی است که از آن بیمناکید. (توبه آیه 64) بسیاری از نشانه‌ها و علائمی که قرآن برای منافقان نقل می‌کند، در زمان ما مصادیق فراوان دارد. در اینجا تنها فهرستی از بیانات قرآن را دراین خصوص ذکر می‌کنیم.

1- فساد کننده:بدانیدکه ایشان اهل فسادند، ولی خود نمی دانند. (بقره- 12)

2- کم خرد دانستن مومنان(منافقان) گویند: آیا ما هم مانند کم خردان ایمان بیاوریم؟ (بقره -13)

3- همکاری مخفیانه با دشمن: «و چون با پیشوایان خویش تنها شوند، گویند: ما با شما هستیم.» (بقره- 14)

4- عدم بینش: «ناشنوا و گنگ و نابینا هستند و به راه نمی آیند.» (بقره-18)

5- بخیل بودن: «مردان و زنان منافق همه مانند یکدیگرند که امر به منکر و نهی از معروف می‌کنند و دستانشان را از (نفاق) بسته می‌دارند.» بخیل بودن آنان ممکن است از این جهت باشد که چون ایمانی ندارند، انگیزه ای برای انفاق و بخشش در راه خدا را نیز ندارند.»

6- کینه توزی: «خداوند را بر آنچه در دل دارد گواه می‌گیرد و حال آنکه بسیار کینه توز است.» (بقره- 204) در قرآن برای منافقان صفات دیگری مانند بیماری دل، دروغگویی، فسق، خشم، غرور، سرکشی، گمراهی، ریا، ذلت و تزلزل بیان شده است.

همچنین قرآن، هجده صورت و شکل برای بروز و ظهور نفاقی که در درون منافقان است بیان می‌کند، صورت هایی مانند به دنبال فتنه رفتن، استهزاء، مخالفت با جمع مردم، تخلف از جهاد و فریب. بنابراین یکی از رذایل اخلاقی «نفاق» است که منشا آن ضعف ایمان و کمبود شخصیت می‌باشد. در صورتی که انسان دل خود را از این مرض پاک نکند، عواقب بسیار خطرناک دینی، دنیوی و آخرتی درپی خواهد داشت و خدا در قرآن بدترین درکارت دوزخ را برای آنان یادآوری کرده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

شگفتی های آفرینش در نهج البلاغه

شگفتی های آفرینش در نهج البلاغه

امیرمؤمنان علیه السلام در خطبه ای درباره آفرینش آسمان و شگفتی های آن می فرماید: «خداوند، فضای باز و پستی و بلندی و فاصله های وسیع آسمان ها را بدون این که بر چیزی تکیه کند، نظام بخشید و شکاف های آن را به هم آورد... و آفتاب را نشانه روشنی بخش روز، و ماه را با نوری کمرنگ برای تاریکی شب ها قرار داد. بعد آن دو را در مسیر حرکت خویش به حرکت درآورد و حرکت آن دو را دقیق اندازه گیری کرد تا در درجات تعیین شده حرکت کنند که بین شب و روز تفاوت باشد و قابل تشخیص شود و با رفت و آمد آن ها، شماره سال ها و اندازه گیری زمان ممکن باشد.
خلقت مورچه از نظر نهج البلاغه

خلقت مورچه از نظر نهج البلاغه

منظور از این جمله که در انبار نگهداری می نماید این است که مورچه دانه را به درون خاک می برد به طور طبیعی دانه پس از مدتی رویش می کند و از خاک سر برمی آورد اما مورچه برای جلوگیری از این امر همه دانه ها را به دو نیم تقسیم می کند و مانع از بین رفتن روزیش می شود.
چگونگی و مراحل آفرینش جهان در قرآن و نهج البلاغه

چگونگی و مراحل آفرینش جهان در قرآن و نهج البلاغه

پژوهش حاضر با عنوان چگونگی و مراحل آفرینش جهان، در پی آن است که آیات آفرینش جهان را در تفاسیر معاصر شیعه (المیزان و نمونه ) مورد بررسی قرار داده و در میان آنها حقایق ناب قرآنی را در زمینه های مبدا خلقت جهان، دوره های آفرینش وغیره روشن و آشکار سازد. برای این منظور مقدمه به تبین و پیشینۀ موضوع اختصاص یافته است و در قسمت­های بعد برخی از واژگان مفهوم شناسی شده و دیدگاه علامه طباطبایی و آیت ا... مکارم در پیدایش جهان تبیین شده است.
آفرينش جهان در نـهج البلاغه

آفرينش جهان در نـهج البلاغه

دقت و تأمل در سخنان حضرت على(ع) نشان ميدهد كه جهان دو انفجار گونه ى متفاوت را تجربه كرده است. انفجار نخست فضا و زمان و ماده را بوجود آورده است و انفجار دوم در ظرف فضا صورت گرفته و ماده را تحريك نموده است. سپس حباب ها بر خواسته و هفت آسمان را بوجود آورده اند. در پى چنين توضيحاتى خواننده ى محترم بايد بداند كه نويسنده در اين مجموعه تلاش نموده است كه با بهره گرفتن از منابع مختلف درك جديدى را از سخنان امام على(ع) در باره ى خلقت جهان كه در خطبه ى اول آمده است، ارائه دهد.
دنیاشناسی در نهج البلاغه

دنیاشناسی در نهج البلاغه

امیرمؤمنان علیه السلام به خانه یکی از یاران خویش به نام علاءبن زیاد وارد شد. وقتی خانه بسیار پر زرق و برق او را دید، فرمود: «با این خانه وسیع در دنیا چه می کنی، در حالی که در آخرت به آن نیازمندتری. آری، اگر بخواهی می توانی با همین خانه به آخرت برسی! اگر در این خانه بزرگ از مهمانان پذیرایی کنی، به خویشاوندان با نیکوکاری بپیوندی
Powered by TayaCMS