دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تحویل

No image
تحویل

كلمات كليدي : تحویل، حدیث، سند

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

تحویل

در لغت به معنای گردانیدن و در اصطلاح محدّثان آن است که اگر حدیثی دو یا چند سند داشته باشد، برای اختصار، حدیث را با همۀ سندها به طور کامل نقل نمی‌کنند، بلکه ابتدا همۀ سند‌های حدیث را ذکر می‌کنند و در نهایت «متن» حدیث را می‌آورند. برای این‌که این سندهای مختلف در هم نیامیزند یا این توهٌم پیش نیاید که نویسنده حدیث را ناتمام رها کرده است، بین دو سند معمولاً از علامت رمز ح استفاده می‌شود.

جمال الدین قاسمی در "قواعد التحدیث" تلفظ واژۀ تحویل را برای آن نیکو شمرده است و محمدرضا مامقانی گفته است که برخی حدیث‌پژوهان آن را حیلولة خوانده‌اند.

عموم محدّثان شیعه و به خصوص مشایخ ثلاثه (کلینی، صدوق، طوسی) در کتب چهارگانۀ حدیثی رمزگذاری نکرده‌اند و به هنگام انتقال از یک سند به سند دیگر از حرف عطف استفاده کرده‌اند.

مقاله

نویسنده (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه
جایگاه در درختواره قرآن پژوهی - علوم حدیث - درایه حدیث

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

قال الله الحکیم: « إِنَّ الْإِنسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا » (معارج/19)

قال الله الحکیم: « إِنَّ الْإِنسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا » (معارج/19)

«همانا انسان آزمند و حریص آفریده شده است» (با شرح)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
قال الله الحکیم:  «ان الذین یوذون الله و رسوله لعنهم الله فى الدنیا و الاخرة»

قال الله الحکیم: «ان الذین یوذون الله و رسوله لعنهم الله فى الدنیا و الاخرة»

«آنان‌که خدا و رسول را به مخالفت آزار و اذیت مى‌کنند خدا آن‌ها را در دنیا و آخرت لعن کرده است» (احزاب،57)
Powered by TayaCMS