دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آیا واگذاری چک برگشتی جنبه کیفری آن را از بین می برد؟

No image
آیا واگذاری چک برگشتی جنبه کیفری آن را از بین می برد؟ گزارش حقوقی

روزنامه خراسان

چک، اگر چه یک سند تجاری برای پرداخت فوری محسوب می‌شود، اما به مرور زمان، این سند، به یکی از اسناد تجاری مدت دار تبدیل شده است و به همین دلیل، قابلیت تنزیل، ظهرنویسی و واگذاری را نیز دارد. به گزارش خبرگزاری میزان، یکی از مزایای چک به عنوان سند تجاری، امکان واگذاری آن به دیگران است که این واگذاری، هم قبل از سررسید تاریخ چک و هم بعد از آن و حتی در صورت پرداخت نشدن وجه چک توسط بانک، قابل تحقق است. چک پرداخت نشدنی یا همان چک بلامحل، هم از نظر حقوقی و هم از جنبه کیفری، قابل تعقیب قضایی است؛ اما اگر چکی به دیگران واگذار شود، ممکن است برخی حقوق دارنده چک نیز به تبع واگذاری، تغییر کند. دکتر محمدرضا پاسبان، حقوق دان و دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی در این باره معتقد است: «طبق ماده ۳۱۰ قانون تجارت، چک نوشته‌ای است که به موجب آن، صادرکننده وجوهی را که در نزد مُحالٌ‌علیه دارد، کلاً یا بعضاً، مسترد یا به دیگری واگذار می‌کند و در چک، باید محل و تاریخ صدور قید شده باشد و به امضای صادرکننده برسد.» این حقوق دان می‌گوید: «برای وصول چکی که به‌ هر دلیل با پرداخت نشدن از سوی بانک مواجه می‌شود، دارنده هم حق مراجعه به دادگاه را دارد و هم حق مراجعه به دایره اجرای ثبت.» وی با تأکید بر این که چک در حکم اسناد لازم‌الاجراست، تصریح می‌کند: «برای صدور اجراییه توسط اجرای ثبت، عین چک به همراه گواهی عدم موجودی که از طرف بانک صادر شده است، به اجراییات اداره ثبت تسلیم می‌شود و شعبه اجراییات، در صورتی اجراییه را صادر می‌کند که مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادرکننده در بانک، از طرف بانک گواهی شده باشد.» پاسبان می‌افزاید: «قانون گذار مراجعه صاحب چک به بانک و اخذ گواهی نامه عدم پرداخت و انتقال آن به غیر را، فاقد وصف کیفری دانسته است، زیرا در این حالت، فریب دادن و قصد مجرمانه سلب شده و حالت ضرر و مجازات از بین رفته است. همچنین، چک مورد خاص است و در واقع با انتقال حق، ضرر را از بین می‌برد.» وی می‌گوید: «در قانون صدور چک، ماده ۱۳، به صراحت گفته شده است که بعد از برگشت چک، اگر واگذاری صورت بگیرد، جنبه کیفری خود را از دست می‌دهد و قابل پیگیری نیست».

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نیازی خطیر به نام هویت ملی

نیازی خطیر به نام هویت ملی

پژوهشکده تاریخ اسلام، نشست «هویت ملی در روند تاریخ از منظر روان شناسی»را با سخنرانی دکتر حسین مجتهدی برگزار کرد.
شگفت انگیز مثل عاشقی

شگفت انگیز مثل عاشقی

چه بسیار حلاج‌ها بر دار کردند به جرم او و چه بسیار مجنون‌ها که جان دادند با زمزمه اش و چه بسیار فرهادها در گور شدند از ترس فقدانش و چه بسیار زلیخاها پشت به دنیا کردند از غمش و چه بسیار شیرین‌ها به خواب ابدی رفتند با بیدادش و این طبیعت شگفت انگیز او بود که پود سرنوشت وفادارترین پیروانش را با تار رنج گره زند بر دار زمان.
آزاداندیشی

آزاداندیشی

رابطه میان سنت و مدرنیته یکی از دغدغه‌های اساسی روشنفکران ایران طی صد سال اخیر بوده است
موفقیت و موفقیت‌ها بخش اول

موفقیت و موفقیت‌ها بخش اول

موضوع این گفتگو چیزى نیست، جز موفقیت. استحضار دارید که مسئله موفقیت‌به‌صورت تقریبى هم در بین جوانها و هم در غیر جوانها موضوعیت دارد و در دوره‌کنونى به‌شدت بر این موضوعیت مقدار زیادى نیز افزوده شده است و کم نیستندکسانى‌که به موفقیت فکر مى‌کنند. نخستین سؤالى که قابلیت طرح دارد، این است که شما موفقیت به چه چیزى ‌مى‌گویید؟ موفقیت را چگونه تعریف مى‌کنید و نگاه‌تان به مسائل و زوایاى آن‌چگونه است؟
حرکت بین سنت و تجدد

حرکت بین سنت و تجدد

گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام والمسلمین علی باقری‌فر مدیر مسئول موسسه فرهنگی هنری دین پژوهشی بشرا
Powered by TayaCMS