دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ثقه سالك و مراتب آن

No image
ثقه سالك و مراتب آن

(بدان اي سالک راه خدا!) ثقه به معني اعتماد و اطمينان است که به عنوان صفت نيز به کار مي رود. مايه تسليم، تفويض و توکل ثقه است. اگر سالک واجد ثقه نباشد، اين هر سه حال را دارا نخواهد بود. ثقه مراتبي دارد. درجه اول از ثقه نااميد شدن از غير خدا و اعتماد به خداست در اين مقام سالک از مقاومت با احکام الهي دست برداشته و نسبت به آنچه براي او مقرر شده سرمنازعت ندارد. با اين ثقه او از اعمالي که موجب وقاحت و رسوايي است برکنار مي ماند.

اين حالت سلم و عدم تعارض که براي سالک حاصل مي گردد، سالک را نسبت به حکم حق مطيع و منقاد مي کند، هر چه براي او پيش آيد از آن روگردان نيست و بدان راضي و دلشاد است.

آري، سالک واثق که به حق متعال اميدوار گشته از نزاع و مخاصمت دست مي کشد و به قسمت خود راضي مي گردد.

درجه دوم از ثقه درجه امن است. يعني ايمن بودن از فوت آنچه براي او مقرر و نوشته شده است، که اين امن حاصل نمي گردد مگر به تهذيب و تزکيه نفس و وجدان روح رضا و مشاهده حقيقت به عين اليقين درجه سوم از ثقه با شهود ازليت حق متعال است که سالک با آن از محنت هاي قصدها و نظرها آزاد، از زحمت حمايات و رنج نظرات آسوده و از توجه به اسباب و وسايل خلاص مي گردد. و اين درجه از ثقه اختصاص به عاشقان دارد و اين عده هستند که از توسل به وسائل و رنج قصدها، و زحمت حمايات راحت هستند.(1)

___________________________________

1- مقامات معنوی، محسن بينا، ج 2، ص 23

روزنامه كيهان، شماره 21206 به تاريخ 21/8/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نیازی خطیر به نام هویت ملی

نیازی خطیر به نام هویت ملی

پژوهشکده تاریخ اسلام، نشست «هویت ملی در روند تاریخ از منظر روان شناسی»را با سخنرانی دکتر حسین مجتهدی برگزار کرد.
شگفت انگیز مثل عاشقی

شگفت انگیز مثل عاشقی

چه بسیار حلاج‌ها بر دار کردند به جرم او و چه بسیار مجنون‌ها که جان دادند با زمزمه اش و چه بسیار فرهادها در گور شدند از ترس فقدانش و چه بسیار زلیخاها پشت به دنیا کردند از غمش و چه بسیار شیرین‌ها به خواب ابدی رفتند با بیدادش و این طبیعت شگفت انگیز او بود که پود سرنوشت وفادارترین پیروانش را با تار رنج گره زند بر دار زمان.
آزاداندیشی

آزاداندیشی

رابطه میان سنت و مدرنیته یکی از دغدغه‌های اساسی روشنفکران ایران طی صد سال اخیر بوده است
موفقیت و موفقیت‌ها بخش اول

موفقیت و موفقیت‌ها بخش اول

موضوع این گفتگو چیزى نیست، جز موفقیت. استحضار دارید که مسئله موفقیت‌به‌صورت تقریبى هم در بین جوانها و هم در غیر جوانها موضوعیت دارد و در دوره‌کنونى به‌شدت بر این موضوعیت مقدار زیادى نیز افزوده شده است و کم نیستندکسانى‌که به موفقیت فکر مى‌کنند. نخستین سؤالى که قابلیت طرح دارد، این است که شما موفقیت به چه چیزى ‌مى‌گویید؟ موفقیت را چگونه تعریف مى‌کنید و نگاه‌تان به مسائل و زوایاى آن‌چگونه است؟
حرکت بین سنت و تجدد

حرکت بین سنت و تجدد

گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام والمسلمین علی باقری‌فر مدیر مسئول موسسه فرهنگی هنری دین پژوهشی بشرا
Powered by TayaCMS