دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قال الرضا (ع):«انما امروا بالصوم لکی یعرفوا ألم الجوع و العطش فیستدلوا علی فقر الاخرة»

امام رضا (علیه السلام) فرمود: «مردم به انجام روزه امر شده‌اند تا درد گرسنگی و تشنگی را بفهمند و به واسطه آن فقر و بیچارگی آخرت را بیابند» (وسائل الشیعه، ج 4، ص 4، ح 5)
قال الرضا (ع):«انما امروا بالصوم لکی یعرفوا ألم الجوع و العطش فیستدلوا علی فقر الاخرة»
قال الرضا (ع):«انما امروا بالصوم لکی یعرفوا ألم الجوع و العطش فیستدلوا علی فقر الاخرة»

قال الرضا (علیه السلام):


«انما امروا بالصوم لکی یعرفوا الم الجوع و العطش فیستدلوا علی فقر الاخرة» (وسائل الشیعه، ج 4، ص 4، ح 5)

امام رضا (علیه السلام) فرمود:

«مردم به انجام روزه امر شده‌اند تا درد گرسنگی و تشنگی را بفهمند و به واسطه آن فقر و بیچارگی آخرت را بیابند»

توضیح:

«روزه یاد آور قیامت»

وقتی از حضرت امام رضا (علیه السلام) درباره فلسفه روزه می‌پرسند، می‌فرماید : همانا (مردم) مامور به روزه شدند، تا بشناسند درد و ناگواریهای گرسنگی و تشنگی را، و آنگاه استدلال کنند بر سختیهای گرسنگی و تشنگی و فقر آخرت، که پیامبر «صلی الله علیه و آله» در خطبه شعبانیه می‌فرمود:

«و اذکروا بجوعکم و عطشکم جوع یوم القیمة و عطشه»

«یاد آورید از گرسنگی و تشنگی روزه داریتان گرسنگیها و تشنگیهای روز قیامت را»

که این یادآوری انسان را به فکر تدارک قیامت می‌اندازد، تا سعی کند، جد و جهد بیشتری در کسب رضای خداوند و کمک به مخلوق ضعیفش بنماید و آنان را از امکانات مادی و غیر مادی خویش بهره‌مند سازد.

آنگاه امام (علیه السلام) خصوصیات صائم را این چنین توصیف می‌فرماید: و هر آینه روزه‌دار باید (به پیشگاه خداوند) بنده‌ای خاشع و ذلیل و دارای استکانت و وقار باشد، (و خود و عمل خویش را) ماجور و مثاب دانسته، (و بداند که اعمال و زحماتش) به حساب می‌آید، (و نادیده گرفته نمی‌شود) و در همه حال به آنچه که انجام می‌دهد از عبادات عارف باشد، و بر آنچه که از گرسنگی و تشنگی به او می‌رسد صبر کند، و در آن هنگام با امساک از شهوات (و پیروی نکردن از نفس اماره بسوء) مستوجب ثواب فراوانی می‌شود، (و خداوند اجر و ثواب عبادت روزه‌داریش را به او مرحمت ‌خواهد فرمود) و این اوصاف حمیده (که برای صائم ذکر شد) واعظ خوبی برای روزه‌داران در دنیا خواهد شد، (که اثرات وضعی این اوصاف کاملا در چهره و اعمال و رفتار آنان مشهود خواهد گشت) و رائض و راغب است‌ بر روزه‌داران بر اداء آنچه که مکلف به آنند و راهنمای خوبی برای آنان است در عالم عقبی، و آنان باید بشناسند شدت و اهمیت مشکلات فقرا و بیچارگان را تا رحمت آورند بر فقراء و مساکین در دنیا، سپس اداء نمایند حقوق آنان را که خداوند در اموالشان مقرر فرموده است. (یعنی اینطور نباشد که خود خوب بخورند و بپوشند و دیگران گرسنه باشند).

شاعر عرب «حاتم بن عبد الله طائی‌» می‌گوید:

«و حسبک داء ان تبیت ‌ببطنة و حولک اکباد تحن الی القد!»

یعنی: این درد برای تو بس است که شب با شکم پر بخوابی و در همسایگی تو جگرها باشد که قدح پوستی را آرزو کنند (و برای آنان فراهم نشود چه جای آنکه طعام داشته باشند).

    منبع: برگرفته از مقاله فلسفه و حکمت روزه نوشته سید حسین موسوی راد لاهیجی در سایت مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

انسان به طور طبیعی گرایش به کمال و امور کمالی دارد و لذا عشق به زیبایی‌ها و بیزاری از کاستی‌ها و زشتی‌ها در وجود انسان نهادینه شده است.
علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

پرسش: بر اساس آموزه‌های وحیانی چگونه علم آموزی موجبات از بین رفتن فقر و تنگدستی را فراهم آورده و مستوجب تضمین رزق و روزی انسان می‌گردد؟ لطفاً به نحو اجمال پاسخ دهید.
بخل و آثار زیانبار آن

بخل و آثار زیانبار آن

برخی از رفتارهای اجتماعی بیانگر بینش و نگرش افراد است.
انسان از خاک تا افلاک

انسان از خاک تا افلاک

انسان موجودی مرکب است ولی آنچه هویت انسانی را معنا می‌بخشد، بخش معنوی و روحانی اوست که جایگاه خلافت الهی را به همین سبب کسب کرده است؛ زیرا خداوند پس از آنکه در کالبد خاکی انسان روح خویش را دمید و همه صفات خویش را در انسان با تعلیم اسمایی به ودیعت گذاشت، آنگاه بود که فرمان سجده را صادر کرد و از همه ما سوی الله خواست تا بر انسان سجده کنند.
بی احترامی به بهانه رفاقت!

بی احترامی به بهانه رفاقت!

با توجه به اینکه انسان موجودی اجتماعی است و برای ارائه حیات خویش نیاز به ارتباطات در جامعه دارد.
Powered by TayaCMS