دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

زندگی کریمانه در کلام امام علی(ع)

ازاودرخواست پیروزی بردشمن ورستگاری کنید ،دست نیاز را به سوی او دراز وعطا وبخشش را تنها از او بخواهید، قطعا میان شما و او حجابی نیست و دری بین او و شما بسته نشده است …(برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
زندگی کریمانه در کلام امام علی(ع)
زندگی کریمانه در کلام امام علی(ع)

قال امیرالمؤمنین علی علیه السلام :

…واطْلبوا إلیه واستمنحوه فَما قَطَعکم عنهُ حجاب وَلا اُغْلق عَنکُمْ دونَه باب…

نهج البلاغه /195

ترجمه:

ازاودرخواست پیروزی بردشمن ورستگاری کنید ،دست نیاز را به سوی او دراز وعطا وبخشش را تنها از او بخواهید،‌قطعا میان شما و او حجابی نیست و دری بین او و شما بسته نشده است …

توضیح

زندگی کریمانه

از آنجا که برای معرفت خدا حجابی نیست، حضرت علی (علیه السلام) در جای دیگر می‌فرماید:

واطْلبوا إلیه واستمنحوه فَما قَطَعکم عنهُ حجاب وَلا اُغْلق عَنکُمْ دونَه باب[1]

بین خود و خدا حجاب و فاصله‌ای نبینید؛ بگویید "یا الله" و از اوعطا طلب کنید و عزّت بخواهید. ممکن است دیگری چیزی به شما بدهد ولی عطا با ذلّت، همراه باشد؛ امّا اگر بدون واسطه چیزی را از خدا بگیرید، عزیزید، تنها به این فکر نباشید که خانه، نان، لباس و زندگی داشته باشید؛ بلکه به این فکر باشید که کریمانه زندگی کنید.

در دعای علی (علیه السلام) می‌خوانیم:

"اللّهُمّ صُن وَجهى بالیَسار ولا?تَبذُل جاهى بالإقْتار فَاَستَرزِقَ طالبى رزقک واستعطفَ شِرارَ خَلقِک واُبتَلى بِحَمْدِ مَن اعطانى واُفْتتن بِذمّ مَن مَنعَنى واَنْتَ مِن وَراءِ ذلکَ کلّه ولىّ الإعطاءِ والمَنع[2]

خدایا! تمام نعمتها را تو داده‌ای و تمام روزی‌خواران در کنار سفره انعام تو نشسته‌اند:
"بر سر هر سفره بنشستم خدا رزّاق بود"

امّا بین من و خودت، دست دیگری فاصله نباشد که من از دیگری بگیرم‌ممنون او باشم و اگر چیزی به من نداد گله کنم، در حالی که همه نعمتها از‌توست. اگر بنده درک کند که بین او و خدایش پرده و حجابی نیست،‌هم‌می‌کوشد گناه نکند ـ چون خود را در محضر خدا می‌بیند ـ و هم می‌کوشد فقط‌از او طلب کند. آنگاه خداوند، وسایل را فراهم می‌کند و آن وسیله‌ای که پیام‌خدا را به ما می‌رساند، به جای اینکه ممنون او شویم ممنون ما می‌شود!

این زندگی کریمانه در صورتی ممکن است که انسان بی‌پرده و حجاب به سر برد. علی (علیه السلام) چون چنین بود، به خود اجازه داد به خدا عرض کند: خدایا! من آن چنان ترا حمد می‌کنم که حمدم بی‌پرده به تو برسد و بین ثنای من و ذات تو چیزی حاجب نباشد.
انسان باید نخست حجابهای ظلمانی وآنگاه حجابهای روحانی ونورانی رابرطرف کند وبرطرف نمودن حجابهای ظلمانی همین است که سالک گناه نکند و بد کسی را نخواهد ، به فکر تحقیر و به دام انداختن این وآن وکینه توز نباشد.

    منبع : برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی صص 204-205-206
    پی نوشت :
  • [1] - نهج البلاغه، خطبه 195.
  • [2] - همان، خطبه 225.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ادات استفهام

ادات استفهام

"استفهام" مصدر باب "استفعال" از ماده‌ی "فهم" و در لغت به معنای پرسیدن به جهت شناختن و فهمیدن است.
No image

بَدَل

"بَدَل" بر وزن "فَعَل" اسم از ماده‌ی "بدل" و در لغت به معنای جانشین است. در اصطلاح نحو "بدل" تابعی است که حکم نسبت داده شده به متبوع در جمله، به آن (تابع)نسبت داده می‌شود و در واقع تابع (بدل)، مقصود حقیقی گوینده است
No image

ارتباط "تمییز" و "حال"

این نوشتار در دو بخش با ذکر تفاوت و شباهت میان "تمییز" و "حال"، به مقایسه آن دو می‌پردازد
No image

اشکال "بدل" و "مبدل منه"

این نوشتار به بررسی اشکال "بدل" و "مبدل‌منه" در کلام به اعتبار نوع آن دو از جهت مفرد یا جمله بودن، اسم یا فعل بودن می‌پردازد
No image

تأویل "موصول حرفی" و "صله" به "مصدر"

در این نوشتار ابتدا چگونگی و مراحل تأویل به مصدر در دو موصول حرفی "أن" و "أنَّ" و صله‌ی آن دو بیان شده و در سایر موصول‌های حرفی ("أن" مخففه، "لو"، "کَی" و "ما") همچون طریقه مذکور در "أن" و "أنَّ" عمل می‌شود و در پایان به نکاتی پیرامون تاویل به مصدر اشاره می‌شود.
Powered by TayaCMS