دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فرق ضلالت و غوايت

No image
فرق ضلالت و غوايت

ضلالت به معناي گمراهي و بيراهه رفتن است. ضال کسي است که راه را گم کرده است. اما غوايت به معناي کسي است که هدف ندارد و هدفش را گم کرده است و نمي داند به کجا مي رود.

به سخن ديگر، يک وقت است انسان هدفدار است ولي راه را بلد نيست، مثل مسافري كه مي خواهد جايي برود، اما راه را گم كرده است. چنين شخصي را «ضال» مي گويند؛ اما يك وقت است که انسان بي هدف و پوچ گراست و اصلاً نمي داند كجا بايد برود. چنين شخصي را «غاوي» مي گويند.

شيطان مي گويد که هم شما را گمراه مي کنم و از هدف و مقصد دور مي سازم: لَاُضِلَّنَّهُمْ(نساء، آيه 119) و هم شما را پوچ گرا مي سازم که بي هدف در زندگي باشيد: لَاُغْوِيَنَّهُمْ(حجر، آيه 39)

پس گام اول شيطان اين است که مي گويد: من اول اين مردم را از راه به در مي برم كه اينها راه را گم كنند و بعد پوچ گرا شوند تا ندانند كجا مي خواهند بروند و عاقبتشان چيست؟

اين دو خطر همواره در کمين مردم است. اما خداوند پيامبري را مي فرستد که هم هدفمند است و هم راه شناس و راه بلد است. خداوند مي فرمايد که پيامبر(ص) از اين دو خطر و آسيب در امان است: ما ضَلَّ صاحِبُكُمْ وَ ما غَوي؛ يار شما نه گمراه است نه بي هدف.(نجم، آيه 2) پس چنين رهبري براي مسلمانان است که نه راه را گم کرده است نه هدف را؛ چرا که بر صراط مستقم و متن راه است (زخرف، آيه 42) و هم هدفدار است.

روزنامه كيهان، شماره 21200 به تاريخ 14/8/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ادات استفهام

ادات استفهام

"استفهام" مصدر باب "استفعال" از ماده‌ی "فهم" و در لغت به معنای پرسیدن به جهت شناختن و فهمیدن است.
No image

بَدَل

"بَدَل" بر وزن "فَعَل" اسم از ماده‌ی "بدل" و در لغت به معنای جانشین است. در اصطلاح نحو "بدل" تابعی است که حکم نسبت داده شده به متبوع در جمله، به آن (تابع)نسبت داده می‌شود و در واقع تابع (بدل)، مقصود حقیقی گوینده است
No image

ارتباط "تمییز" و "حال"

این نوشتار در دو بخش با ذکر تفاوت و شباهت میان "تمییز" و "حال"، به مقایسه آن دو می‌پردازد
No image

اشکال "بدل" و "مبدل منه"

این نوشتار به بررسی اشکال "بدل" و "مبدل‌منه" در کلام به اعتبار نوع آن دو از جهت مفرد یا جمله بودن، اسم یا فعل بودن می‌پردازد
No image

تأویل "موصول حرفی" و "صله" به "مصدر"

در این نوشتار ابتدا چگونگی و مراحل تأویل به مصدر در دو موصول حرفی "أن" و "أنَّ" و صله‌ی آن دو بیان شده و در سایر موصول‌های حرفی ("أن" مخففه، "لو"، "کَی" و "ما") همچون طریقه مذکور در "أن" و "أنَّ" عمل می‌شود و در پایان به نکاتی پیرامون تاویل به مصدر اشاره می‌شود.
Powered by TayaCMS