دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عاقل کیست‌

عاقل کسی است که هر چیز را به جای خود می‌نهد. (یکصد وپنجاه درس زندگی ، آیت الله مکارم شیرازی)
عاقل کیست‌
عاقل کیست‌

عاقل کیست‌[1]

قال علی(ع) :« الْعاقِلُ هُوَالَّذِی یَضَعُ الشَّی‌ءَ مَواضِعَهُ »(نهج‌البلاغه، کلمات قصار، ش 235)

پیرامون مفهوم و معنى عقل، سخن بسیار گفته‌اند؛ اما جمله کوتاه فوق بهترین تعبیرى است که در این زمینه وارد شده است. عقل چیزى جز این نیست که هر چیز را به جاى خود نهند، هر شخصى را در محل شایسته و مناسب خود در اجتماع قرار دهند، غم و شادى، دوستى و دشمنى، نرمش و خشونت، محبّت و شدت عمل، عبادت، کسب و کار و تفریح سالم و هر کار دیگر را در جاى خود و به وقت خود انجام دهند.

انسانی که دارای چنین وصفی است، نه تنها «عاقل» محسوب می‌شود، بلکه «عادل» نیز می‌باشد، چرا که چنین تعریفی برای عدل نیز گفته شده است.

    پی نوشت:
  • [1] . مکارم شیرازی، ناصر؛ یکصد وپنجاه درس زندگی ، قم، نسل جوان، 1388 ش، ص107.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فردریک شلایر ماخر Friedrich Schleiermacher

فردریک شلایر ماخر Friedrich Schleiermacher

معمولا هر پدیده سنّتی وقتی با یک جریان جدید مواجه شود، اگر باهم هم‌خوانی نداشته باشند، هیچ‌یک، دیگری را نمی‌پذیرند و هر دو نافی هم می‌شوند. در بررسی تاریخ کلیسا، اعم از کاتولیک و پروتستان، نیز دقیقا به‌همین تقابل می‌رسیم؛ تقابل دیدگاه‌های سنّتی و مدرن.
No image

شراب Wine

No image

پاپ ویگیلیوس Pope Vigilius

No image

صخره Petros, Cephas

No image

ماروزیا MAROZIA

پر بازدیدترین ها

No image

ادونای Adonai

No image

استر Esther

No image

ادونتیستها (adventists)

No image

آدم Adam

Powered by TayaCMS