دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اهمیت ذکر‌صلوات در‌ماه شعبان

No image
اهمیت ذکر‌صلوات در‌ماه شعبان

خیلی از ما با شنیدن نام امام حسین(ع) یا امام علی(ع) دلمان می‌لرزد. با امام رضا(ع) که انس مدام داریم، گاه گاهی هم دعایی برای فرج آقا امام زمان(عج) می‌کنیم. خلاصه هر کدام از ما با یکی از ائمه عزیزمان مأنوسیم، طلب حاجت می‌بریم و متوسل می‌شویم و انتظار عنایت داریم.

اما شاید تعداد کسانی که با پیامبر مهر و رحمت حضرت محمد مصطفی(ص) مأنوس باشند کمتر باشد، و این نه از اساعه ادب است و نه نادیده گرفتن مقام والای ایشان. شاید از جلال و جبروت حضرتش باشد که گاهی کمتر توسل و کمتر با ایشان درد دل می‌کنیم.درست است که ما روزانه بارها و بارها نام مبارک ایشان را بر زبان جاری می‌کنیم و سلام و درود می‌فرستیم اما رابطه عاطفی ما با ایشان چقدر است؟ چند بار آمده ایم و دردمان را به مهربانترین وجود هستی گفته‌ایم؟‌ تا چشممان به گنبد سبز حرم مطهرشان می‌افتد با حسرت نگاه می‌کنیم که کی می‌شود از نزدیک چشمانمان منور به آن گنبد سبز بهشتی شود؟ چرا یادمان می‌رود که هر لحظه و در هر کجا که باشیم می‌توانیم با پیامبر مهربانی‌‌ها صحبت کنیم، طلب عنایت کنیم و از مصاحبت با ایشان بهره‌‌ها ببریم... خلاصه مطلب این که ماه شعبان همان‌طور که بارها و بارها شنیده ایم ماه پیامبر اکرم(ص) است. پیامبر(ص) فرمود: شعبان، ماه من و رمضان ماه خداوند است. هر كه ماه مرا روزه بدارد، در روز قیامت شفیع او خواهم بود. (بحارالأنوار، ج 97، ص 83). این ماه فرصت مناسبی است که ما بیاییم و یک ارتباط جدید با پیامبرمان برقرار کنیم. در یک برهه از زمان قرار گرفته‌ایم که ایشان خود می‌فرمایند این زمان اختصاص به ایشان دارد. باید سعی کنیم هرطور که می‌توانیم به ایشان نزدیک شویم. اگر دقت کرده باشید ماه رجب در عرض چشم بر هم زدنی گذشت و ماه شعبان هم به سرعت دارد سپری می‌شود. چقدر خوب است که در این ماه  قدر و ارزش فرصت‌‌ها را بدانیم و امسال در حالی که عنایت پیامبر رحمت را هم با خود داریم وارد ماه مبارک رمضان بشویم.

چگونه به پیامبرمان ابراز ارادت کنیم؟

صلوات درود برتر و بهترین راه اظهار ارادت به پیشگاه اهل بیت علیهم السلام است و از این راه متقابلاً آدمی‌چه در دنیا و چه در آخرت، مورد عنایت آنان قرار می‌گیرد. صلوات نشانه محبت به حبیب خداست. صلوات باعث تقرب به خدا و رسول خدا می‌شود. از صلوات، در روایات به عنوان «برترین اعمال» یاد شده است چرا که صلوات عملی است که خداوند و فرشتگان هم انجام می‌دهند: ‌خدا و فرشتگانش بر پیامبر صلوات می‌فرستند، ای کسانی که ایمان آورده‌اید، بر او صلوات فرستید و سلام کنید، سلامی‌نیکو. (سوره: الاحزاب آیه: 56)

چگونه صلوات بفرستیم؟

از «عبدالله‌ بن مسعود» آورده‌اند كه گفت:‌‌هان اى بندگان خدا! هرگاه به پیامبرش درود فرستادید، درودى شایسته و نیكو نثارش سازید؛ چرا كه نیک مى‌دانید كه این درود شما به حضور آن حضرت رسانده مى‌شود؛ گفتند: به ما بیاموز كه چگونه درود و صلوات بر او نثار كنیم؟ او گفت: دو دست خود را نیایشگرانه به بارگاه خدا بردارید و بگویید: «بارخدایا، درود و سلام و رحمت و مهر و لطف و بركاتت را بر سالار فرستاده‌شدگان، پیشواى پرواپیشگان و پایان‌بخش پیام‌آورانت محمد(ص)، آن بنده برگزیده، پیامبر گرانمایه، پیشواى دین حق، راهنماى هر نیكى و شایستگى و رسول رحمت و بخشایش قرار ده! خداوندا! او را بر مقام و موقعیت والا و پرشكوهى برانگیز كه پیشینیان و پسینیان بر عظمت او در بارگاه تو حسرت خورند. بارخدایا! بر محمد و خاندانش درود فرست، همان گونه كه بر ابراهیم و خاندانش درود فرستادى، چرا كه تویى كه درخور ستایش و بزرگى هستى.» ( ترجمه تفسیر مجمع البیان ذیل آیه 56 سوره احزاب) همانطور که در روایات بالا ذکر شد این سلام و صلوات ما خدمت حضرت ختمی‌مرتبت ارائه می‌شود پس چقدر خوب است که وقتی سلامی‌می‌فرستیم سراپا گوش باشیم تا جوابش را هم بشنویم نه لقلقه زبان ذکری بگوییم و با بی اعتنایی رد شویم.درباره ذکر صلوات و ارزش و برکات آن روایات بسیار زیادی وارد شده است که در اینجا جهت رعایت اختصار به دو روایت اشاره می‌کنیم: ( بحارالانوار،ج 91،ص 63،ح 52)

امام صادق(ع)  فرمودند: «هرکس بر پیغمبر و آل پیغمبر در هر روز صد بار صلوات بفرستد، هفتاد فرشته او را در میان گیرند و آن صلوات را برای رساندن به رسول اللّه (ص) از رفیق خود سبقت می‌گیرند».قال رسول اللّه (ص): « کسی که یک بار به گونه ای خالصانه و خداپسند بر من درود نثار کند پروردگار حکیم دری از تندرستی و عافیت را به روی او می‌گشاید»(بحارالانوار،ج 91،ص 63).

نتیجه

وقتی پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: «شعبان، ماه من است» حتما دنیایی حکمت پشت آن نهفته است، چقدر خوب است اگر در این ماه تلاش کنیم تا برکات نهفته در این ماه شریف به ما هم برسد. اگر توان روزه گرفتن و نماز مستحبی نداریم، ذکر شریف «صلوات» و مخصوصاً «صلوات شعبانیه» را دریابیم که در برکات آن کتاب‌‌ها نوشته اند. باشد که عنایت خداوند متعال و توجهات خاص حضرت محمد (ص) را به دست آوریم.

مقاله

نویسنده فاطمه محمدی
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هر چه کنی، به خود کنی

هر چه کنی، به خود کنی

انسان موجودی شگفت انگیز است؛ زیرا همیشه در حال تحول و شدن است و تا زمانی که در دنیا است و حتی پس از آن در عالم برزخ می‌تواند از این تغییرات مثبت و منفی سود برد؛ زیرا شاکله هر کسی را اعمال و افکار او می‌سازد؛ چنانکه اعمال و افکار او را شخصیت او می‌سازد.
ویژگی های مسلمانی از نظر قرآن

ویژگی های مسلمانی از نظر قرآن

اسلام نام یکی از آیین‌های توحیدی است که در منطقه خاورمیانه ظهور کرده است.
نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!

نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!

تقریباً همگی ما بخشی از تعاملات روزمره خود را در فضای مجازی سپری می‌کنیم و امروزه میزان اعتماد ما به فضای مجازی به حدی افزایش یافته است که تقریباً بدون نگرانی از بسیاری از سایت‌های اینترنتی خرید می‏کنیم
نکاتی که باید درباره استرداد جهیزیه پس از طلاق بدانید!

نکاتی که باید درباره استرداد جهیزیه پس از طلاق بدانید!

موضوع جهیزیه در خانواده‌های ایرانی، موضوع عجیبی است! از یک ‌سو در قانون هیچ اشاره‌ای به آن نشده است و حتی طبق قانون ایران، مرد به ‌عنوان رئیس خانواده وظیفه تهیه منزل و وسایل زندگی در حد و شأن همسر را به عهده دارد ولی از سمت دیگر بر اساس عرف فرهنگی و اجتماعی در کشور ما، خانواده زوجه عمدتاً بخشی (یا حتی تمام) وسایل ضروری (و بعضاً غیرضروری) برای زندگی مشترک دخترشان را فراهم می‌کنند.
نکاتی که باید در مورد «شروط ضمن عقد قابل ذکر در عقدنامه» بدانید!

نکاتی که باید در مورد «شروط ضمن عقد قابل ذکر در عقدنامه» بدانید!

ما در این مطلب قصد داریم به شما کمک کنیم: اولاً با شروط ضمن عقدی که تقریباً در تمامی عقدنامه‌ها وجود دارد آشنا شوید؛ ثانیاً بدانید چه شروط دیگری را می‌توانید به عقدنامه‌ها اضافه کنید تا کاستی‌های قانون را در زندگی خانوادگی‌تان، خودتان مرتفع کنید
Powered by TayaCMS