دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

زندگی بشر و امتحان و آزمايش الهی

No image
زندگی بشر و امتحان و آزمايش الهی

زندگي انسان‌ها همواره فراز و نشيب‌ها، سخت‌ی‌ها و آساني‌هايي داشته است. گاهي انسان‌هاي ديندار و مؤمن به وسيله سختي‌ها و مصيبت‌ها مورد امتحان و آزمايش الهي قرار مي گيرند و گاهي انسان هاي بدکار و گناهکار توسط رنج و سختي دنيوي جزاي اعمال و کردار خود را مي بينند. در همه اين امور، مصلحت و حکمت خداوند نهفته است. از اين رو خداوند در سوره حديد مي فرمايد: هيچ مصيبتي در زمين و نه در وجود شما روي نمي دهد مگر آنکه همه آنها را قبل از آنکه زمين را بیافرينيم در لوح محفوظ ثبت است و اين امر براي خداوند آسان است، اين به خاطر آن است که براي آنچه از شما فوت شده تأسف نخوريد و به آنچه به شما داده است دلبسته و شادمان نباشيد و خداوند هيچ متکبر فخرفروش را دوست ندارد.‌ آري مصائبي که در زمين رخ مي‌دهد همچون زلزله و غيره و مصائبي که در نفوس واقع مي‌شود مانند مرگ و ميرها همه آنها از قبل مقدر شده و در لوح محفوظ ثبت است البته مصائبي که در اين آيه به آن اشاره شده است تنها مصائبي است که به هيچ وجه قابل اجتناب نيست و مولود اعمال انسان‌ها نمي باشد، زيرا در قرآن مي خوانيم: و ما اصابکم من مصيبتهٍ فبما کسبت ايديکم و يعفوا عن کثيرٍ. هر مصيبتي که به شما رسد به خاطر اعمالي است که انجام داده ايد و بسياري را نيز عفو مي کند. و به همين دليل هنگامي که حضرت امام زين العابدين (ع) را با غل و زنجير وارد منزل يزيد کردند، يزيد رو به امام کرد و آيه 30 سوره شوري را خواند و خواست وانمود کند که مصائبي که بر شما وارد آمده به واسطه اعمالتان مي باشد، اما امام (ع) فوراً کلام او را نفي کرده فرمودند: چنين نيست اين آيه درباره ما نازل نشده و آنچه درباره ما نازل شده آيه ديگري است که مي گويد: هر مصيبتي که رخ مي دهد در لوح محفوظ ثبت است و حکمتي دارد.‌ اکنون ببينيم فلسفه تقدير اين مصائب در لوح محفوظ علم بي پايان خداوند و سپس بيان اين حقيقت در قرآن چيست؟ آيه بعد پرده از روي اين راز مهم برداشته است و مي گويد: اين به خاطر آن است که براي آنچه از دست داده ايد غمگين نشويد و به آنچه خداوند به شما داده شاد و دلبسته نباشيد، اين دو جمله کوتاه در حقيقت يکي از مسائل پيچيده فلسفه آفرينش را حل مي کند، چرا که انسان هميشه در جهان هستي با مشکلات و گرفتاري‌ها روبه رو است. از اين رو قرآن مي گويد: هدف اين بوده که بزرگترين دشمن سعادت شماست و شما را از ياد خدا غافل مي کند و از مسير تکامل که هدف خلقت است باز مي دارد، پس اين مصائب زنگ بيدار باشي است براي غافلان و شلاقي است بر ارواح خفته و اشاره اي است به کوتاه بودن عمر اين زندگي و شکننده تفاخر و غرور است، لذا افراد با ايمان هنگامي که به نعمتي از سوي خدا مي رسند خود را امانتدار او مي دانند، نه از رفتن آن غمگين مي شوند و نه با داشتن آن مست و مغرور و در حقيقت خود را هم چون مسئولان بيت المال مي دانند که يک روز اموال زيادي را دريافت و روز ديگر هزاران هزار پرداخت مي کنند نه از دريافتش ذوق زده مي شوند و نه از پرداختش غمگين مي گردند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

شفاعت، بالاستقلال یا بالواسطه؟

شفاعت، بالاستقلال یا بالواسطه؟

شرایط استحقاق شفاعت، بازدارنده از ارتکاب گناه باید توجه داشته باشیم که شفاعت نیز یکی از رحمتهای الهی است که خداوند بدین وسیله می‌خواهد بندگان گنهکار خویش را حتّی در قیامت و در آخرین لحظات تعیین سرنوشت نیز مایوس و ناامید نسازد.
No image

قلب ایمان

دین باید وجه الهی داشته باشد و دارای جنبه‌ای باشد که از آن به جنبه «ید الحقی» تعبیر می‌کنند، یعنی آن طرفی که طرف خداست، اصلا بدون خداوند که دین معنایی نخواهد داشت.
حضرت مهدی (عج) در کلام اهل تسنن

حضرت مهدی (عج) در کلام اهل تسنن

نخستین وجه مشترک میان تشیع و تسنن در مسأله ظهور منجی است
شفاعت و شبهات وهابیت‌

شفاعت و شبهات وهابیت‌

از زمان پیغمبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله تا کنون، درخواست شفاعت از شافعان راستین، جزء سیره مسلمانان بوده است.
مودت و محبت حضرت فاطمه(س) ضامن رهایی از آتش جهنم

مودت و محبت حضرت فاطمه(س) ضامن رهایی از آتش جهنم

حضرت فاطمه زهرا(س) شخصیت جامع و کامل الهی بزرگ و بی نظیر در بین زنان جهان بوده و هست و خواهد بود.
Powered by TayaCMS