دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فواید مصائب و سختی ها (پرسش و پاسخ)

بر اساس آموزه‌های وحیانی مصائب و سختی‌هایی که در حیات فردی و اجتماعی انسان‌ها وجود دارد چه آثار و فوایدی دارد؟ به تعبیر دیگر چرا خدای رحیم انسان را در رنج و سختی آفرید؟
فواید مصائب و سختی ها (پرسش و پاسخ)
فواید مصائب و سختی ها (پرسش و پاسخ)

فواید مصائب و سختی‌ها (پرسش و پاسخ)

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: سه شنبه 15 اسفند ماه 1396

پرسش:

بر اساس آموزه‌های وحیانی مصائب و سختی‌هایی که در حیات فردی و اجتماعی انسان‌ها وجود دارد چه آثار و فوایدی دارد؟ به تعبیر دیگر چرا خدای رحیم انسان را در رنج و سختی آفرید؟

پاسخ:

از آنجا که انسان در هنگام ولادت تمامی خصوصیات و کمالات انسانی و الهی را بالفعل در اختیار ندارد و آنچه که در توان دارد ظرفیت و استعداد است که باید به تدریج به ظهور و فعلیت برسد. بنابراین فلسفه مصائب و سختی‌ها در این راستا مشخص می‌گردد که در فرایند تبدیل شدن استعدادها و ظرفیت‌های بالقوه به ظهور و فعلیت به چه میزان می‌تواند مفید و مؤثر واقع شود. در واقع اگر این مصائب و سختی‌ها نبود بسیاری از استعدادها و ظرفیت‌های والای انسان به صورت بالقوه باقی می‌ماند، و به بروز و ظهور خارجی نمی‌رسید. در قرآن کریم آیات فراوانی راجع به فوائد مصائب و سختی‌ها و شداید است که به یکی از آنها که خیلی واضح و روشن است اشاره می‌کنیم.

و لنبلونکم بشیء من‌الخوف والجوع و نقص من الاموال والانفس والثمرات و بشرالصابرین الذین اذا اصابتکم مصیبةً قالوا انالله و اناالیه راجعونِ اولئک علیهم صلوات من ربهم(بقره - 156)

ما شما را آزمایش می‌کنیم به چیزی از بیم، یعنی عدم امنیت، ترس از دشمن، اینکه دشمن داشته باشید و حساب این دشمن را داشته باشید و بیم دشمن در ذهنتان باشد؛ (و الجوع) به گرسنگی و سختی، احتیاج داشته باشید، (و نقص من‌الاموال) کسری در مال و ثروت (و الانفس) یا کسری در نفس و جان خودتان (والثمرات)؛ بهره‌ها و فواید ما شما را گرفتار این جور مصائب و سختی‌ها می‌کنیم (و بشرالصابرین) (بشارت بده به صابران) پشت سر این سختی‌ها بشارت ذکر می‌کند: بشارت بده کسانی را که در مقابل سختی‌ها خویشتن‌داری می‌کنند، خویشتن‌داری‌ای که مبتنی بر ایمان به خداست؛ وقتی که انواع سختی‌ها را می‌بینند فوراً متوجه خدا می‌شوند: (همه از آن خدا هستیم و به سوی او بازگشت می‌کنیم). (اولئک صلوات من ربهم) این طبقات هستند که رحمت‌های پروردگار شامل حال آنها می‌شود.

پس این سختی‌ها و شداید را زمینه بسیار مفیدی برای کسانی معرفی می‌کند که بتوانند در این سختی‌ها و شداید مقاومت و ایستادگی و خویشتنداری کنند. پس اینها فایده دارد؛ یعنی یک چیزی است که بشر می‌تواند در این زمینه‌ها از وجود آنها استفاده زیاد کند، که قرآن هم آنها را به صورت نوید و بشارت ذکر می‌کند. (مجموعه آثار شهید مطهری(ره)، ج 4، ص 327)

حال در اینجا این سؤال مطرح می‌شود که فلسفه این آزمایش و آزمون الهی چیست؟

در یک پاسخ اجمالی باید گفت: فلسفه اصلی امتحان و آزمایش این است که افراد وقتی در معرض امتحان و آزمایش قرار می‌گیرند، به کار می‌افتند و به اصطلاح فلاسفه آنچه که در قوه دارند به فعلیت می‌رسد؛ یعنی اگر امتحان در کار نباشد استعدادها بالقوه باقی می‌ماند، یعنی بروز نمی‌کند، رشد نمی‌کند ولی وقتی که یک موجود در معرض عمل و امتحان قرار گرفت، سیر تکاملی خودش را طی می‌کند، رشد می‌کند، پیشرفت می‌کند، نظیر کارهای تمرینی است که ورزشکاران قبل از مسابقه‌های نهایی انجام می‌دهند؛ آنچه که انجام می‌دهند برای این است که مربی بفهمد هر کس استعدادش چقدر است؟ برای اینکه خودشان آماده شوند، برای این است که هرچه در استعداد دارند به ظهور بپیوندد.

سختی‌ها و شدایدی که خداوند تبارک و تعالی در دنیا برای انسان پیش می‌آورد برای این است که آن استعدادهای باطنی بروز کند. (نتیجه این می‌شود که نفع این آزمایش‌ها و سختی‌ها برای خود انسان است.) (همان، ص 329)

البته ناگفته نماند شهید مطهری(ره) در این رابطه تأکید می‌کند: از این نکته نباید غفلت ورزید، مصائب وقتی نعمت هستند که انسان از آنها بهره‌برداری کند و با صبر و استقامت و مواجهه با دشواری‌هایی که مصائب تولید می‌کنند روح خود را کمال بخشد، اما اگر انسان در برابر سختی‌ها فرار را انتخاب کند و ناله و شکوه سر دهد، در این صورت بلا برای او واقعاً بلاست.

(مجموعه آثار، ج 1، ص 183)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

امامت از ديدگاه نهج البلاغه

اختلاف مذهبي بين مسلمين سه ريشه اصلي دارد. نخستين اختلاف بر سر جانشيني پيامبر اسلام، مسلمانان را به دو دسته شيعه و سني تقسيم کرد.دومين اختلاف مسلمين در اصول دين و مسائل اعتقادي است که سبب پيدايش مکاتب مختلف کلامي گرديد که مهمترين آن ها اشاعره، معتزله، مرجئه و شيعه است. سومين اختلاف در احکام و فروغ دين است که در نتيجه آن مذاهب مختلف فقهي مانند شافعي، حنبلي، مالکي، حنفي و جعفري پديدار شد.
نگاهی به مسأله حساس امامت در نهج البلاغه

نگاهی به مسأله حساس امامت در نهج البلاغه

احتمالا بتوان از این سخن دردمندانه این نکته را به دست آورد که اهمیت امامت فقط در مدیریت جامعه نیست بلکه در مقام فهم دین نیز بسیار حائز اهمیت است که البته طبق دلایل بسیار متقن ائمه اهل بیت (علیهم السلام) از علمی خدایی بهره مند هستند کما اینکه این مساله را می توان از این سخن حضرت نیز به دست آورد ان احق الناس بهذا الامر اقواهم علیه و اعلیهم بامر الله فیه سزاوارترین مردم به امر حکمرانی تواناترین آنها در این امر و عالمترین آنها به دستور خداوند در مورد حکمرانی است.
رهبرى صالح از ديدگاه نهج البلاغه

رهبرى صالح از ديدگاه نهج البلاغه

از موضوعات اساسى و مباحث حياتى نهج البلاغه - كه جملگى از مسائل اساسى جامعه انسانى محسوب مى گردد - مساله امامت و رهبرى است . على (ع) در سخنان و رهنمودهاى ارزنده خويش در نهج البلاغه به بيان ابعاد مختلف اين مساله پرداخته اند:اولا: ضرورت آن را در اجتماع بشرى مطرح فرموده اند؛ثانيا: در ارتباط با همين لزوم و ضرورت رهبرى، به امامت و پيشوايى صالح و حق، و نيز به رهبرى ناشايسته و ناحق پرداخته اند.
نص بر امامت در نهج البلاغه

نص بر امامت در نهج البلاغه

کجایند کسانى که به دروغ و از روى حسد- گمان مى کنند که آنان «راسخان در علمند نه ما» خداوند ما را بالا برده و آنها را پایین، به ما عنایت کرده و آنها را محروم ساخته است، ما را وارد کرده، و آنها را خارج؟! تنها به وسیله ما هدایت حاصل مى شود، و کورى و نادانى برطرف مى گردد، امامان از قریش اند امّا نه همه قریش بلکه خصوص یک تیره، از بنى هاشم، جامه امامت جز بر تن آنان شایسته نیست و کسى غیر از آنان چنین شایستگى را ندارد
Powered by TayaCMS